YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Teemalauantai

22.9. Teemalauantai: John Irving

Julkaistu perjantaina 10.08.2012 6 kommenttia 134 suositusta

lauantai 22.9. klo 21.00-24.05

Teemailta on omistettu maailmankuululle kirjailijalle John Irvingille, joka täytti keväällä 70 vuotta. Iltaan kuuluvat uusi dokumentti John Irvingin maailma sekä menestysromaanista Garpin maailma tehty Hollywood-elokuva.

Illan avaa tuore saksalainen dokumenttielokuva John Irvingin maailma, jossa seurataan Irvingiä muun muassa kotona Vermontissa, painisalilla, lomapaikassa Huron-järvellä sekä Euroopan-kiertueella kustantajia, lukijoita ja kirjojen aiheita tapaamassa. Dokumentti oli Saksassa ja Itävallassa keväällä 2012 myös elokuvateatterilevityksssä.

André Schäferin ohjaaman dokumentin pääpaino on siinä tärkeimmässä: Irvingin luomis- ja kirjoittamisprosessissa. ”Minusta tuli kirjailija, koska olin lapsena lukija ja pidin siitä mitä luin”, Irving sanoo. Dokumentissa hän avaa kirjojensa taustoja, korostaa toiston tärkeyttä, puhuu aluista ja lopuista, romaanin arkkitehtuurista, peloista ja julkisuudesta sekä uudesta kirjastaan In One Person, joka ilmestyy suomeksi ensi keväänä.

Dokumentissa tutustutaan myös moniin henkilöihin, jotka ovat toimineet Irvingin tietolähteinä ja hänen kirjojensa hahmojen esikuvina. Heitä jäljitetään muun muassa Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella, Hampurin tatuointikojuissa, Torontossa, Kölnissä ja Zürichissä.

Illan päättää John Irvingin menestysromaaniin perustuva elokuva Garpin maailma. Se on dramaattinen komedia kirjailijanurasta haaveilevasta Garpista, tämän omalaatuisesta feministiäidistä, rakkaudesta, pettymyksistä ja erilaisista tavoista katsoa maailmaa.

Elokuvan ohjasi George Roy Hill vuonna 1982, ja sen nimiosassa on Robin Williams. Muissa tärkeissä rooleissa nähdään Glenn Close, John Lithgow ja Mary Beth Hurt.

 

Lue lisää:
John Irving -dokumentin kotisivut
(saksaksi)

Lisätietoa ohjelmasta

John Irvingin maailma (John Irving und wie er die Welt sieht, Saksa 2012) Dokumentti, ohjaus André Schäfer.

Garpin maailma (The World According to Garp), Yhdysvallat 1982. Ohjaus: George Roy Hill. Näyttelijät: Robin Williams, Glenn Close, John Lithgow, Mary Beth Hurt. (12)

Suosittele134 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

29.9. Teemalauantai: Vihaiset miehet

Viha kiehtoo sekä modernissa nettijulkisuudessa että perinteisessä tv-maailmassa. Dokumentti Internetin vihaisin julkkis kertoo tahtomattaan kuuluisaksi tulleesta mainosmiehestä. Sidney Lumetin elokuva Kasvot kuvaruudussa on moderni klassikko tv-kasvosta, joka muuttuu amerikkalaisen tyytymättömyyden äänitorveksi.

Elokuvan tarina

Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.

Kommentit

Ellen James

Kiitos tästä dokumentista. Voisitte vielä esittää niitä harvemmin nähtyjä, ei tosin niin onnistuneita, filmatisointeja John Irvingin romaaneista.

Owen Meany

... on parhaita romaaneita. Ja Irvingin paras. Odotan dokumenttia.

Parasta

... Irvingiä on vaikea valita! Odotan innolla dokumenttia, miksei elokuvaakin (vaikka sen tietenkin olen jo nähnyt). Kiitos tästä!

Apple

Rakastan elokuvaa The Cider House Rules (Oman elämänsä sankari) yli kaiken! Hieno elokuva, taitavat näyttelijät... Yksi upeimpia John Irvingin romaaneista tehtyjä elokuvia.

Anonyymi

Yritin katsoa Garpin maailmaa tallennettuna boksiin, mutta se olikin mykkäversio. Edellä olleessa dokumentissa ääni kuului normaalisti. Liekö vika tallennuksessa?

Yle Teema

Hei, onpa harmillista. Muualta ei ole tullut valituksia, joten vika lienee tallennuksessa. Ota tänne yhtyettä ja kysy neuvoa digiboksisi asetuksista: palaute.tekniikka@yle.fi

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook