YLE Teema

 

Kino Klassikko

Joulukuusikauppiaat & Vapaus & Muuttomiehet pulassa (S)

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 1 kommenttia 102 suositusta

torstai 26.12. klo 10.55

Kolme Ohukaisen ja Paksukaisen eli Stan Laurelin ja Oliver Hardyn aivan parhaisiin kuuluvaa lyhytelokuvaa: Big Business eli Joulukuusikauppiaat (1929),  Liberty eli Vapaus (1929) ja Music Box eli Muuttomiehet pulassa (1932).

Stan Laurel ja Oliver Hardy eli Ohukainen ja Paksukainen naurattavat klassisilla lyhytelokuvillaan yli 80 vuoden takaa. Laurel ja Hardy olivat esiintyneet mykkäkomedioissa jo 1910-luvulla, mutta todellisia tähtiä heistä tuli vasta kun he alkoivat esiintyä yhdessä ja Hal Roachin tuottamissa lyhäreissä. Nyt nähtävä kolmikko sisältää maineikkaimpia näistä elokuvista.

Joulukuusikauppiaat (Big Business, 1929) on ilman muuta klassikko. Stan ja Ollie kauppaavat joulukuusia Kaliforniassa ja kohtaavat arkkivihollisensa James Finlaysonin esittämän äreän asukkaan. Tästä syntyvä kostoiskujen sarja paisuu ällistyttäviin mittoihin, kun kuusikauppiaat päätyvät hajottamaan asiakkaansa taloa. Usein kerrotun anekdootin mukaan kuvausryhmä oli tätä elokuvaa tehtäessä erehtynyt osoitteesta ja hajotti väärän talon – hyvä tarina, mutta ei ikävä kyllä totta.

Kimaran harvinaisin elokuva taitaa olla samana vuonna valmistunut Vapaus (Liberty, 1929), jossa kaksikon esittämät vankikarkurit siviilivaatteita vaihtaessaan pukeutuvat vahingossa toistensa housuihin. Parin filmikelan ajan he sitten yrittävät vaihtaa housujaan, kun paheksuvat ja ällistyneet silminnäkijät selvästi epäilevät heitä vaikka mistä. Elokuvan huumori päätyy huimiin korkeuksiin Harold Lloydin huimapääkomedioita muistuttavassa jaksossa pilvenpiirtäjän rakennustyömaalla. Taksiin pyrkivä nainen on muuten Jean Harlow juuri ennen meteorimaista tähtiuraansa.

Laurel ja Hardy olivat niitä harvoja mykkäkoomikkoja, jotka siirtyivät onnistuneesti äänielokuvan pariin. Kuten kimaran päätöselokuva Muuttomiehet pulassa (The Music Box, 1932) osoittaa, ääni toi vain lisäulottuvuuksia heidän komiikkaansa ja hahmoihinsa. Elokuva sai kaikkien aikojen ensimmäisen lyhytelokuville jaetun Oscarin, ja se kuuluu ilman muuta kaksikon parhaimpiin. Stan ja Ollie ovat muuttomiehiä, jotka yrittävät raahata pianoa valtavien portaiden yläpäässä sijaitsevaan taloon. Pianonkielten iloisesti helkähdellessä käydään hersyttävästi, ellei peräti helisyttävästi, läpi kaikki asetelman tarjoamat variaatiot.

(Teksti: Vesa Nykänen)

Komediapaketti esitettiin myös Teeman elokuvafestivaalilla joulukuussa 2012.

Lisätietoa ohjelmasta

Joulukuusikauppiaat (Big Business), USA 1929. Ohjaus James W. Horne. Pääosissa Stan Laurel, Oliver Hardy ja James Finlayson.

Vapaus (Liberty), USA 1929. Ohjaus Leo McCarey. Pääosissa Stan Laurel ja Oliver Hardy

Muuttomiehet pulassa (The Music Box), USA 1932. Ohjaus James Parrott. Pääosissa Stan Laurel ja Oliver Hardy.

Suosittele102 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Merimiehiä ja maakrapuja (S)

Ohukaisen ja Paksukaisen klassikkokomedia kahdesta merimiehestä, jotka rantalomalla kohtaavat kunniallista elämää viettävät kaksoisolentonsa.

Kommentit

Iloa elämään

Stan Laurel ja Oliver Hardy on aivan mahtava veto. Jos et ole koskaan tullut katsoneeksi Stanin ja Ollien seikkailuja, niin nyt on korkein aika korjata tilanne. Samalla selviää täydelleen mitä tarkoittavat sanat hersyvä ja pölvästi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook