YLE Teema

 

Kino Suomi

Kesäkapina (12)

Julkaistu perjantaina 15.03.2013 0 kommenttia 50 suositusta

torstai 18.4. klo 21.45

"...järjestelmällä muuta mahdollisuutta kuin tuhoutua?"

Vuonna 1970 valmistunut Kesäkapina on elokuva vieraantumisesta, mainonnasta ja yhteiskunnallisesta heräämisestä.

Jaakko Pakkasvirran ohjaaman elokuvan päähenkilö on valokuvamalli, joka kokee työssään myyvänsä itseään ja kärsii pettymyksistä miessuhteissa. Veljensä ja ystäviensä kanssa tekemänsä kesälomamatkan aikana hän saa nähdä väläyksinä kotimaan koko kuvan: Suomi on muuttunut kauppatavaraksi, jota markkinoidaan innokkaasti Honkarakenteen mökistä koko Hirvensalmen kuntaan. Onko ihmisestä tullut samanlainen kulutusesine; miten toisen ihmisen haluaminen eroaa omistamishalusta yleensä?

Kesäkapina herätti huomiota muun muassa kokeellisen toteutustapansa vuoksi: näyttelijöiden lisäksi siinä esiintyy koko joukko ihmisiä omana itsenään, muiden muassa kuuluisat valokuvaajat Margit Ekman ja Eila Marjala eli Kuvasiskot sekä Hirvensalmen kunnanjohtaja Osmo Mehtälä, joka esittelee kuntansa matkailumahdollisuuksia. Aikalaiskriitikoiden reaktiot vaihtelivat ylistävistä tympääntyneisiin, mutta Pakkasvirran kokeilunhalua kiitettiin laajasti.

Elokuvan näyttelijöitä ovat Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Eero Melasniemi, Petra Frey ja Veikko Honkanen. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Jaakko Pakkasvirta, Lasse Naukkarinen, Peter von Bagh ja Titta Karakorpi.

Elokuva esitettiin Teemalla Kesäkinossa kesällä 2012

Lisätietoa ohjelmasta

Kesäkapina (Suomi 1970). O: Jaakko Pakkasvirta. N: Titta Karakorpi, Hannu Oravisto, Eero Melasniemi, Petra Frey ja Veikko Honkanen.

Suosittele50 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook