YLE Teema

 

Perjantain Kino

Keskiyön cowboy (K15)

Julkaistu keskiviikkona 02.12.2009 0 kommenttia 364 suositusta

perjantai 11.11. klo 21.45

Keskiyön cowboy on 1960-luvun lopun suuria menestyselokuvia. Englantilainen John Schlesinger ohjasi elokuvan Yhdysvalloissa vuonna 1969. Elokuva palkittiin kolmella tärkeimmällä Oscarilla: paras elokuva, paras ohjaus ja paras käsikirjoitus. Pääosia esittäneet Dustin Hoffman ja Jon Voight varmistelivat erinomaisilla suorituksillaan asemiaan uuden näyttelijäsukupolven kirkkaimpien nimien joukossa.

James Leo Herlihyn romaaniin perustuvassa elokuvassa teksasilainen rattopoika Joe Buck lähtee New Yorkiin elääkseen rikkaiden naisten kustannuksella. Joen suunnitelmat sujuvat heikosti, kunnes hän saa avukseen raajarikkoisen, katuviisaan pummin ”Ratso” Rizzon.

Keskiyön cowboy on tragikoominen kuvaus unelmien tavoittelusta. Joen ja Rizzon hellimät unelmat törmäävät suurkaupungin todellisuuteen. Joen aikeet elämisestä rikkaiden ja seksinnälkäisten naisten rahoilla osoittautuvat yhtä naiiveiksi kuin tuberkuloosia sairastavan Rizzon haaveet loikoilusta Floridan auringossa. Molemmat ovat synnynnäisiä häviäjiä, joita ei auta sen enempää Joen itsepäisyys kuin Rizzon hyväsydämisyys.

John Schlesinger osoittaa jälleen kuvallisen lahjakkuutensa. Hän on tehnyt Keskiyön cowboysta visuaalisesti kunnianhimoisen, jopa underground-vaikutteisen elokuvan. Monien ajan hermolla olleiden elokuvien tavoin Keskiyön cowboyn kuvailmaisu, aivan kuten tarinakin, on jo hieman ajan kuluttamaa, mutta sen elokuvahistoriallinen asema samoin kuin näyttelijäsuoritusten aitous ovat säilyneet.

Elokuvan unohtumattoman tunnuslaulun Everybody's Talkin' laulaa Nilsson. Upea on myös varsinainen tunnussävelmä, John Barryn säveltämä instrumentaali, johon on tarttunut suurkaupungin katujen rujoa runoutta.

Lisätietoa ohjelmasta

Keskiyön cowboy (Midnight Cowboy), USA 1969. O: John Schlesinger. N: Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles.

Suosittele364 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Pitkät jäähyväiset (K15)

Yksityisetsivä Philip Marlowe auttaa murhasta syytettyä ystäväänsä Robert Altmanin persoonallisessa Chandler-tulkinnassa. 1970-luvun Marlowea esittää Elliott Gould.

19.11. Teemalauantai: Väärää taidetta

Sukellus taideväärennösten kiehtovaan maailmaan. Illan avaa dokumentti Livornon kanaalin pohjalta löytyneistä Modiglianin patsaista ja suurhuijaukseksi paisuneesta kepposesta. Illan elokuva on V niin kuin väärennös, Orson Wellesin ovela ja viihdyttävä elokuvaessee aidosta ja väärästä taiteesta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook