YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Film noir

Kiihotus (12)

Julkaistu torstaina 27.06.2013 0 kommenttia 45 suositusta

maanantai 26.8. klo 21.55

William Shatner esittää rasistista kansankiihottajaa USA:n etelävaltioiden rotuerottelua käsittelevässä elokuvassa The Intruder eli Kiihotus (1962). Vakavan ja poikkeuksellisen kantaaottavan elokuvan ohjasi toisenlaisilla halpiselokuvilla maailmanmaineeseen noussut Roger Corman.

Roger Corman tullaan ikuisesti tuntemaan b-elokuvien isänä. 1950-luvun puolivälistä lähtien hän houkutteli maailman nuorisoa halpoihin kauhu-, väkivalta-, scifi- ja nuorisoelokuviinsa. 1960-luvulla Corman alkoi parannella mainettaan kiinnostavilla Edgar Allan Poe -filmeillä, mutta unohduksiin on jäänyt Cormanin uran todellinen irtiotto Kiihotus (The Intruder, 1962), henkilökohtainen, ansiokas ja amerikkalaisessa elokuvassa ylipäänsä hyvin harvinainen kannanotto rasismiin ja etelän osavaltioiden rotusuhteisiin.

Myöhemmin Star Trekiin aina liitetty William Shatner esittää hohtavan valkoisessa puvussa esiintyvää Adam Crameria, joka saapuu erääseen etelän pikkukaupunkiin. Siellä ollaan astumassa uuteen aikakauteen, kun mustat lapset pääsevät ensi kertaa samaan kouluun valkoisten kanssa. Cramer on tullut paikalle omien poliittisten tavoitteidensa vuoksi. Hän alkaa yllyttää valkoisia kaupunkilaisia vastarintaan johtaakseen heidän protestiaan. Mutta väkijoukko ja tilanne alkavat karata jopa Cramerin käsistä ja paisua kiihtyvällä vauhdilla kohti täysin hallitsematonta konfliktia.

Elokuvan tapahtumapaikka Caxton on fiktiivinen kaupunki. Avustajina oli rotuerottelun kannattajia, joille ei kerrottu elokuvan juonta. He kuvittelivat esiintyvänsä elokuvassa, jossa johtajaksi nouseva Cramer olisi sankari. Kun avustajat sitten saivat elokuvan innoittajana toimineen alkuperäisromaanin käsiinsä, he hyökkäsivät kuvausryhmää vastaan. Viimeiset kohtaukset kuvattiin ilman kuvauslupaa.

Ironisesti juuri Kiihotus rikkoi Cormanin halpiselokuvien voittoputken – se oli niistä ensimmäinen, joka ei tuottanut lainkaan voittoa. Pienentääkseen tappioitaan Corman julkaisi elokuvan pari kertaa uudelleen eri nimillä, kuten Shame ja I Hate Your Guts! Epäilemättä huonoon menestykseen vaikutti elokuvan älykäs mutta liian tinkimätön rotuvihan ja sen lietsonnan analyysi.

Ikuisena liikemiehenä Corman kertoi innostuneena eräässä haastattelussa 2000-luvun puolivälissä, että Kiihotus oli vihdoin päässyt voiton puolelle dvd-myynnin ansiosta!

Lisätietoa ohjelmasta

Kiihotus (The Intruder), Yhdysvallat 1961. O: Roger Corman N: William Shatner.

Suosittele45 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Vuoden 39 salaliitto (12)

Stephen Poliakoffin kirjoittama ja ohjaama salaliittotrilleri. Britanniassa kiistellään kesällä 1939 siitä, miten Hitlerin laajentumispyrkimyksiin tulisi suhtautua. Nuori nainen löytää salaisia natsimielisiä suunnitelmia. Rooleissa mm. Romola Garai, Bill Nighy, Hugh Bonneville, Julie Christie, Jeremy Northam ja David Tennant.

31.8. Teemalauantai: Peter von Bagh 70

Elokuvakulttuurin renessanssimiehen 70-vuotispäivän kunniaksi teemaillassa nähdään Peter von Baghin kaksi elokuvaa: räävitön nuoruustyö Kreivi ja mestarillinen kollaasielokuva Helsinki, ikuisesti. Illan täydentää von Baghin henkilökuva.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook