YLE Teema

 

Film noir

Kirje (7)

Julkaistu torstaina 12.05.2011 2 kommenttia 200 suositusta

maanantai 5.11. klo 21.45

Kohtalokkaiden naisroolien väkevimpiin tulkitsijoihin kuuluva Bette Davis loistaa William Wylerin ohjaamassa elokuvassa Kirje (The Letter, USA 1940).  W. Somerset Maughamin näytelmään perustuva elokuva on muutenkin suuri klassikko. Se on tiheätunnelmainen melodraama uskottomuudesta, rakkaudesta ja kuolemasta brittien hallitsemassa Malesiassa.

Kirje kertoo plantaasinomistajan vaimosta, jota joutuu syytetyksi rakastajansa murhasta. Tapaus vaikuttaa itsepuolustukselta, mutta totuus tuntuisi löytyvän vääriin käsiin joutuneesta kirjeestä.

Kirje on erittäin tyylikkäästi ohjattu elokuva, jossa Wylerin taitava kerronta pitää tarinan mainiossa liikkeessä ja kihelmöivän jännittävänä. Bette Davis tekee yhden uransa hienoimmista roolitöistä, herkullisen sekoituksen viileyttä ja aistillisuutta, laskelmoivaa juonikkuutta ja tunteenomaista herkkyyttä. Davis olikin suorituksestaan jälleen kerran Oscar-ehdokkaana. Herbert Marshall, James Stephenson ja Gale Sondergaard tukevat häntä hienosti omilla roolitöillään.

Elokuva on esitetty edellisen kerran Teemalla 14.8.2011.

Lisätietoa ohjelmasta

Kirje (The Letter), USA 1940. O: William Wyler. N: Bette Davis, Herbert Marshall.

Suosittele200 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elokuvan tarina

Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.

Nainen ikkunassa (12)

Fritz Langin film noir -klassikko, jossa professori sotkeutuu kohtalokkaan naisen vuoksi kiristyksiin ja murhiin. Pääosissa Joan Bennett ja Edward G. Robinson.

Kommentit

Anonyymi

Kannattaisikohan noita esittelytekstejä vähän päivittää aina seuraavan esityksen yhteydessä. "Kesän kohtalokkaiden naisten" ... kuulostaa vähän hassulta, kun elokuva tulee marraskuussa.

YLE Teema

Anonyymi kirjoitti:
Kannattaisikohan noita esittelytekstejä vähän päivittää aina seuraavan esityksen yhteydessä. "Kesän kohtalokkaiden naisten" ... kuulostaa vähän hassulta, kun elokuva tulee marraskuussa.

Hei, ja paljon kiitoksia huomiosta! Tekstit päivitetään aina uusien esitysten yhteydessä, mutta tämä on livahtanut vain täysin ohi silmien. Päivitämme esittelyn, kiitokset!

yst. terv. Maria / YLE Teema

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook