YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Kukaan ei ole synnitön

Julkaistu maanantaina 21.06.2010 0 kommenttia 220 suositusta

keskiviikko 1.12. klo 21.00

Kulttuuridokumentti Kukaan ei ole synnitön (None without Sin) kertoo Hollywoodin mustan listan ajoista, jotka varjostivat ohjaaja Elia Kazanin elämää 1950-luvun alusta tämän kuolemaan asti. Kuka on synnitön, kuka heittää ensimmäisen kiven?

Ilmiantamisen teemaa käsitellyt Alaston satama (On the Waterfront, 1954) oli Kazanin ylistetyin ja palkituin elokuvaohjaus. Se oli myös ensimmäinen elokuva, jonka Kazan ohjasi sen jälkeen kun oli nimennyt ystäviään kommunisteiksi epäamerikkalaista toimintaa tutkineen komission HUAC:in edessä. Kazan pelasti näin oman uransa. Juuri näistä vaiheista kertoo illan dokumentti.

Kukaan ei ole synnitön tutkii erityisesti Kazanin ja kirjailija Arthur Millerin yhteen kietoutuneita kohtaloita vuonna 1952, kun vasemmistomielisten taiteilijoiden syrjintä oli huipussaan Hollywoodissa. Mustalle listalle joutuminen merkitsi käytännössä uran loppua Amerikassa. Kazan ja Miller olivat läheisiä ystäviä, jotka olivat tehneet yhteistyötä Broadwaylla muun muassa Millerin näytelmässä Kauppamatkustajan kuolema. He tunsivat toisensa myös sen vuoksi, että kumpikin seurusteli aikanaan Marilyn Monroen kanssa. Kazanin ilmianto mursi tämän ystävyyden.

"Nimien nimeäminen" synkensi Kazanin mainetta tämän kuolemaan asti. Kun Kazan sai Oscarin elämäntyöstään vuonna 1999, tv-kamerat poimivat gaalayleisöstä Hollywood-tähtiä, jotka istuivat paikallaan taputtamatta. Petoksen, ilmiannon ja syyllisyyden teemat kulkivat punaisena lankana miltei kaikissa Kazanin töissä.

Dokumentin on ohjannut Michael Epstein vuonna 2003. Se on osa PBS:n American Masters -sarjaa. Epsteinin uusin dokumentti, John Lennonin New Yorkin -vuosista kertova LENNONYC esitetään Teemalla 11.12.2010.

 

Samaa aikakautta ja Hollywoodin kommunistivainoja käsittelee 8.12. esitettävä dokumentti Trumbo, mustan listan uhri.

 

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: None Without Sin, 115 min. Ohjaus Michael Epstein, 2003. Tuotanto American Masters / PBS.

Suosittele220 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Trumbo, mustan listan uhri

Kulttuuridokumentin aiheena on käsikirjoittaja ja kirjailija Dalton Trumbo, jonka uran ja elämän kylmän sodan aikainen Hollywoodin musta lista miltei tuhosi.

11.12. Teemalauantai: John Lennon

Teemailta on omistettu 30 vuotta sitten kuolleelle rockin legendalle. Illan avaa uunituore pitkä dokumenttielokuva LENNONYC, joka kertoo Lennonin New Yorkin -vuosista. Sen jälkeen nähdään uusi tv-elokuva Lennon alasti, jossa pääosaa esittää Christopher Eccleston.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook