YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Lokakuussa kulttuuridokumenteissa nautitaan kuvataiteesta

Julkaistu tiistaina 06.10.2009 0 kommenttia 320 suositusta

Kuvataide on vahvasti läsnä YLE Teeman syksyssä, kun ainutlaatuiset dokumentit valtaavat ruudun keskiviikkoiltaisin.

Keith Haringin maailma
keskiviikkona 21.10.2009 klo 21.00
Christina Clausenin ohjaama dokumentti graffititaiteilijasta, jonka työt kävelevät nykyisin vastaan kaikkialla. Millainen mies oli Keith Haring, ja millaista elämää hän eli? Laajan arkistomateriaalin avulla luodaan kuvaa paitsi taiteilijasta myös 1980-luvun New Yorkista ja sen taidemaailmasta.
Haring teki ensimmäiset teoksensa metropysäkkien seinille ja katukäytäville. Hän halusi rikkoa taiteen rajat ja tuoda katujen elinvoimaa taiteeseen. Haringin iskulause olikin: "Taide kuuluu kaikille!" Nykyisin Haringin kuvia löytyy kaikkialta: seiniltä, kelloista, T-paidoista ja julisteista - sekä gallerioista ja museoista.
Optimismia ja elämäniloa taiteessaan uhkunut Keith Haring sairastui aidsiin ja kuoli vain 31-vuotiaana vuonna 1990.
 

Francis Baconin elämä ja taide
keskiviikkona 28.10.2009 klo 20.25
Brittiläisen taidemaalari Francis Baconin (1909 - 1992) syntymästä on sata vuotta. Mies on suositumpi kuin koskaan, ainakin jos maineen määrittelee myytyjen töiden hinnassa: Study For Bullfight no 1 myytiin New Yorkin Sothebyn huutokaupassa 45 miljoonalla dollarilla vuonna 2007.
YLE Teema esittää Adam Loen ohjaaman dokumentin taiteilijan elämästä. Loe linkittää Baconin teokset ja elämän tarkastelemalla maalauksia kuuden taidemaalarin elämään kuuluvan miehen kautta. Dokumentti kattaa näin kuuden vuosikymmenen ajanjakson.

Ohjelmassa on harvoin nähtyä arkistomateriaalia sekä perheen, ystävien ja yhteistyökumppaneiden haastatteluja. Arkistomateriaali tuo Baconin vahvasti esiin. Taiteilija esittäytyy hurmaavana ja ihastuttavana. Hän itse on aivan jotain muuta kuin työnsä, vahvan väkivaltaisenakin nähdyt huutavat paavit ja epämuodostuneet vartalot. Bacon on kuitenkin huomauttanut, että missään teoksessa ei ole sitä väkivaltaisuutta, mitä elämässä itsessään on.
Dokumentti oli ehdokkaana Emmy-palkinnon saajaksi parhaan taideohjelman kategoriassa.
 

Patsaspäiväkirjat
keskiviikkona alkaen 4.11.2009 klo 21.05
Sunday Timesin taidekriitikko Waldemar Januszczak todistaa, että kuvanveistotaide on taiteista tärkein. Hän kiertää tutustumassa ja analysoimassa teoksia eri puolilla maailmaa. Sarja on kolmiosainen. Ensimmäisessä osassa tutkimuskohteena ovat naiset ja äidit. Toisessa osassa Januszczak tutkii, kuinka veistoksia on käytetty yhteiskunnassa, politiikassa ja uskonnossa. Kolmas osa on omistettu maisemille.
Tuotanto: ZCZ Films for CH4, Iso-Britannia 2008.

The Mona Lisa Curse
keskiviikkona 25.11.2009 klo 21.10
Tammikuussa 1963 Washingtonin National Gallery of Artiin oli kokoontunut merkittäviä henkilöitä. Oli senaattoreita ja kongressin jäseniä sekä Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy ja hänen vaimonsa Jacqueline. Jos Jacqueline Kennedy oli kuuluisa, niin oli myös toinen nainen samassa huoneessa - taulussa arvoituksellisesti hymyilevä Mona Lisa.
Mona Lisan paljastamistilaisuus oli tarkoin harkittu presidentin käskyjen mukaan. Tilaisuuden tuli olla samana päivänä, kuin uusi kongressi aloitti istunnot. Kysymys oli niin politiikasta kuin taiteestakin. Mona Lisa viestitti Kennedyjen asemasta uutena Medicininä, taiteen suojelijana ja vaikutusvaltaisena päättäjänä. Tuo ilta taidemuseossa muutti tavan tarkastella taidetta.
The Mona Lisa Curse kertoo taidemarkkinoiden vallankumouksesta. Ohjelmassa pohditaan, kuinka taiteen supertähdet tehtiin, miksi taiteen rahallinen arvo ampaisi pilviin ja kuinka nämä kaksi asiaa vaikuttivat tapaan, jolla nykyään tarkastelemme taidetta. Johdattelijana näihin kysymyksiin toimii ohjelman käsikirjoittaja ja juontaja Robert Hughes. Tämä Time-lehden taidekriitikko tarjoaa kiistellyn näkökulman taiteen vallankumoukseen. Lisäksi ohjelma on muistelma Hughesin tuntemista taiteilijoista, joiden elämä muuttui dramaattisesti uuden tilanteen myötä.
 

Nykytaiteen kauppias
keskiviikkona 2.12.2009 klo 21.05
YLE Teema johdattaa katsojansa huutokaupan ihmeelliseen maailmaan, kun ruudun valtaa aikamme parhaimpien nykytaiteen huutokauppiaiden joukkoon kuuluva Simon de Pury. Tämä meklareiden legenda huutokauppasi jokin aika sitten ex-punk-prinsessa Gloria von Thurn and Taxisin hulppean taidekokoelman 8,4 miljoonalla dollarilla. Hänen veroistaan kauppiasta on vaikea löytää!

Simon de Pury on yksi merkittävimmistä globaalien taidemarkkinoiden pelaajista. Hän omistaa lontoolaisen huutokauppakamarin Phillips De Pury & Companyn, joka hiljattain aloitti yhteistyön taidepohatta Charles Saatchin kanssa. Kaksiriviseen tummaan pukuun sonnustautunut Simon de Pury tekee työtään tunteella ja antaumuksella. Hänen kevät- ja syyshuutokauppansa ovat merkittäviä tapahtumia taidemaailmassa. Dokumentissa katsojat pääsevät seuraamaan lähietäisyydellä tarkoin salassa pidettyjä huutokauppavalmisteluita. Miten Simon de Pury löytää taideaarteet huutokauppoihinsa, ja kenen seinille ne loppujen lopuksi ripustetaan?

Antony Gormley
keskiviikkona 9.12.2009 klo 21.05
Beeban Kidronin intiimi henkilökuva kuvanveistäjä Antony Gormleystä. Dokumentti kuvaa Gormleyn taiteellista ajattelua ja antaa hyvän kuvan siitä, miten teokset syntyvät. Taidesäätiö Pro Arten ensimmäisen IHME-projektin tekijä Antony Gormley (s. 1950) on viimeisen 20 vuoden aikana uudistanut ihmishahmon esittämisen kuvataiteessa.

Brittiläinen kuvanveistäjä on käyttänyt omaa kehoaan teosten subjektina, työkaluna ja materiaalina. Hän on laajentanut näkemystään ja 1990-luvulta lähtien tutkinut inhimillistä tilaa kollektiivisen kehon, itsen ja toisen välistä suhdetta laajoissa installaatioissa. Keväällä 2009 Helsingissä esillä ollut teos Savi ja kollektiivinen keho on jatkumoa hänen tuotannossaan 1990-luvun lopulta alkaen toistuvalle yhteisöllisyyden näkökulmalle.
 

Kuvia hulluudesta
keskiviikkona 16.12.2009 klo 20.45
Hans Prinzhornin taidekokoelma on yksi maailman erikoisimmista – sen teokset ovat skitsofreniapotilaiden maalaamia. Kokoelma mullisti yksioikoisen käsityksen 1920-luvun psykiatrisesta hoidosta ja taidemaailmasta. Pariisin surrealistien piirissä Prinzhorn-kokoelman julkaisua "Artistry of the Mentally ill" pidettiin likipitäen raamattuna.

Useat suuret taitelijat, kuten Paul Klee, Salvador Dali, Pablo Picasso, Max Ernst, Jean Dubuffet tai Alfred Kubin, inspiroituivat suuresti tästä "hullusta taiteesta". Pian nämä nykytaiteen suuret mestarit löysivätkin itsensä natsien järjestämästä surullisen kuuluisasta "Degenerate Art" -näyttelystä 1937-luvun Saksassa. Näyttely oli osa kansallissosialistien politiikkaa, ja sen tarkoituksena oli häpäistä nykytaide jälkeenjääneenä ja kieltää se natsi-Saksan vastaisena.
Sittemmin Prinzhornin kokoelma painui unholaan, vaikka tietyt taitelijat, kuten Dali tai Picasso, jaksoivat ylistää teoksia. Nyt YLE Teemalla nähtävässä dokumentissa seurataan tämän ainutlaatuisen kokoelman matkaa läpi historian sekä tutustutaan teoksiin ja skitsofreniaa sairastaviin potilaisiin niiden taustalla. Dokumentissa tarkastellaan myös tämän päivän mielenterveyspotilaiden tekemää taidetta.

Suosittele320 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook