YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

La Strada - Tie (12)

Julkaistu tiistaina 18.05.2010 3 kommenttia 300 suositusta

"Oletko nainen vai artisokka?"

sunnuntai 27.5. klo 18.00

Teeman sunnuntaiklassikkona nähdään Federico Fellinin läpimurtoelokuva Tie (La Strada, Italia 1954). Se nostatti Italiassa ensi-illan aikaan syytösryöpyn, sillä se poikkesi kansallisen elokuvan tunnusmerkistä neorealismista taiteellisempaan suuntaan. Tie kuitenkin saavutti laajaa kansainvälistä tunnustusta, ja nykyisin sitä pidetään yleisesti yhtenä elokuvahistorian kaikkein parhaista teoksista.

Nuoren Gelsominan äiti myy tyttärensä brutaalille voimamiehelle Zampanólle apulaiseksi ja naiseksi. Zampanó käyttää Gelsominaa häpeilemättä hyväkseen ja kohtelee tätä kaltoin, mutta tytön kiihkeä uteliaisuus ei järky. Yhdessä he kiertävät kyliä ja esiintyvät pienille yleisöille.

Gelsomina lähtee Zampanón käytöksen takia karkuun ja päätyy kylään, jossa esiintyy akrobaatti Il Matto (Hullu). Zampanó kuitenkin löytää Gelsominan ja pakottaa tämän mukaansa kiertävään sirkukseen. Siellä esiintyykin yllättäen juuri Il Matto. Il Matto kiusaa voimamiestä kaikin mahdollisin tavoin, ja he päätyvät tappelun takia vankilaan. Ensimmäisenä vapautuva Il Matto puhuu Gelsominan kanssa pakomahdollisuuksista. He tulevat kuitenkin siihen tulokseen, että Gelsominan tulee pitää Zampanósta huolta. Kaikella on tarkoituksensa.

Komediana alkavan, pakahduttavan traagiseksi yltyvän elokuvan pääosia esittävät Anthony Quinn (Zampanó), Giulietta Masina (Gelsomina) ja Richard Basehart (Il Matto). Iki-ihanan tunnusmelodian sävelsi Nino Rota.

Lisätietoa ohjelmasta

Tie (La strada, Italia, 1954). Ohjaus Federico Fellini. Pääosissa Giulietta Masina, Anthony Quinn. Kesto 104 min.

Suosittele300 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Italia, ota tai jätä

Italian poliittinen kaaos, jätekasat, korruptio, velkakriisi, ja mafia rytmittävät dokumentin tekijäparin tutkimusmatkaa Italiassa: jäädäkö vai lähteä? Matkaa kamalassa ja ihanassa maassa Luca ja Gustav tekevät tietysti vanhalla Fiat 500:lla.

Kommentit

Zampano

Monien mielestä yksi parhaista elokuvista kautta aikojen. Mistä näitä Jonas Bergströmejä=Zampano aina vain sikiää ? Tarina liippaa läheltä turhan montaa miestä nykypäivänäkin, kun pikkuisen sovelletaan.

Anonyymi

Mitkä ovat elokuan ansiot? Olisi mukava kuulla erittelyä.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Mitkä ovat elokuan ansiot? Olisi mukava kuulla erittelyä.

Parhaan ulkomaalaisen elokuvan Oscar? Se tosiasia, että jokainen varteenotettava kriitikko pitää sitä mestariteoksena? Kulttimaine. Hopeinen leijona Venetsiassa. TSPDT:n parhaiden elokuvien listalla sijoitus 52/1000.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook