YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Italia, ota tai jätä

Julkaistu keskiviikkona 16.05.2012 0 kommenttia 203 suositusta

Luca Ragazzin ja Gustav Hoferin dokumentti Italia, ota tai jätä on viihdyttävä road movie vakavasta aiheesta. Italian poliittinen kaaos, jätekasat, korruptio, velkakriisi, mafia ja Berlusconin bunga bunga -skandaalit rytmittävät pääparin tutkimusmatkaa Italiassa: jäädäkö vai lähteä? Masentavien kriisien vastapainona on la dolce vita, ihana elämä: ruoka, viini, kulttuuri, musiikki, taide, design, kieli, aurinko, maisemat...

Matkaa kriisien riepomassa, kamalassa ja ihanassa maassa Luca ja Gustav tekevät tietysti vanhalla Fiat 500:lla. Gustav on kotoisin pohjoisesta, Luca Roomasta - omien sanojensa mukaan toinen on poliittisesti aktiivinen, toinen laiska fatalisti. Onko nyt aika lähteä tuhoon tuomitusta maasta vai ryhtyä muuttamaan sitä?

Tekijäpariskunnan edellinen dokumentti, Italian homofobiaa käsitellyt Äkkiä viime talvena on myös esitetty Teemalla.

Italia, ota tai jätä nähtiin DocPoint-festivaalilla Helsingissä tammikussa 2012. Tv-ensi-iltansa se sai Teemalauantaissa 5.5.2012.

Dokumentin kotisivu (italiaksi ja englanniksi): Italy, love it or leave it

 

Syksyllä 2011 valmistuneen dokumentin tekijät Gustav Hofer ja Luca Ragazzi päivittivät Teemalle tilanteen toukokuun alussa 2012.

Mikä on muuttunut viime syksyn ja elokuvan ensi-illan jälkeen? Jäädä vai lähteä?

"Kun Silvio Berlusconi erosi marraskuussa, me juhlimme lasillisella proseccoa. Se oli tietysti tärkeä askel ja helpotus. Mutta Berlusconista ei voi koskaan olla varma. Hän on liian monta kertaa osoittanut, että hän pystyy palaamaan. Hän rakastaa paistattelua julkisuuden valokeilassa ja kärsii varmasti nyt kovasti siitä, että lehdet eivät ole joka päivä täynnä häntä. Italialaisilla on taipumus unohtaa menneet tosi nopeasti."

"Mario Montin ja hänen ministeriensä myötä meistä tuntuu, että vihdoinkin vallassa ovat ihmiset, jotka ovat valmistautuneet, jotka tietävät mistä puhuvat. Olemme nyt yhden historiallisen jakson lopussa, ja jotain uutta on alkamassa. Siksi on jännittävää jäädä Italiaan."

Miltä Italian tulevaisuus näyttää?

"Kristallipallo ei valitettavasti kerro sitä. Edessä on kovia vuosia, mutta italialaiset ovat ennekin osoittaneet, että he ovat parhaimmillaan tiukoissa tilanteissa. Meidän pitää löytää itsetuntomme ja alkaa taas rakastaa maatamme, jotta voisimme kohdella sitä paremmin. Meistä Italia on ansainnut sen."

(Haastattelu & tekstit Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Italia, ota tai jätä (Italy, love it or leave it), Italia 2011. Dokumentti, ohjaus Gustav Hofer & Luca Ragazzi.

Suosittele203 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Suomensukuiset 30 päivässä

Ville Haapasalo matkustaa Siperiaan etsimään suomalaisuuden juuria.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook