YLE Teema

 

Teemalauantai

8.9. Teemalauantai: Maksullisia naisia (16)

Julkaistu torstaina 09.08.2012 5 kommenttia 118 suositusta

Totta ja tarua eurooppalaisesta prostituutiosta.

lauantai 8.9. klo 21.00-24.05

Punaisten lyhtyjen kaksoset

Eurooppalaista prostituutiota ja siihen liittyviä myyttejä käsittelevän teemaillan avaa dokumentti Punaisten lyhtyjen kaksoset. Fokkenin sisarukset Louise ja Martine ovat työskennelleet prostituoituina Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella yli 40 vuotta. He selvisivät parittajasta, karkasivat ilotalosta, aloittivat oman liiketoiminnan ja perustivat alan ensimmäisen ammattiliiton.

Sisaruksista kertova dokumentti oli Amsterdamin kansainvälisen elokuvafestivaalin IDFA:n suuria suosikkeja viime syksynä. Kaksoset ovat kirjoittaneet kokemuksistaan myös kirjan, joka ilmestyi suomeksi alkusyksystä.

Luis Buñuelin Päiväperho

Päiväperho. Kuvassa Jean Sorel ja Catherine DeneuveJean Sorel ja Catherine Deneuve

Eurooppalaisesta prostituutiosta ja bordelli-iltapäivistä kertoo myös Teemalauantain pitkä elokuva, Luis Buñuelin moderni klassikko Päiväperho. Joutilaan pariisilaisen kotirouvan eroottisia päiväunia ja tukahdutettua arkea kiehtovasti sekoittavan elokuvan pääosassa on Catherine Deneuve.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Michel Piccoli, Jean Sorel, Geneviève Page ja Pierre Clémenti. Elokuva valmistui vuonna 1967.

Lisätietoa ohjelmasta

Punaisten lyhtyjen kaksoset (Meet the Fokkens / Ouwehoeren) (16) Dokumentti. Ohjaus: Gabrielle Provaas ja Rob Schröder.

Päiväperho (Belle de jour, Ranska / Italia 1967) (16) Ohjaus: Luis Buñuel. Pääosissa: Catherine Deneuve, Michel Piccoli, Jean Sorel, Geneviève Page ja Pierre Clémenti.

Suosittele118 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

22.12. Teemalauantai: Vauvoja ja lapsia

Kaksi ainutlaatuista dokumenttia, kaksi hurmaavaa, hauskaa ja liikuttavaa näkökulmaa maailmaan lasten silmin: Thomas Balmèsin Vauvat ja Mark Cousinsin Ensimmäinen elokuva. Syyskuinen teemailta uusitaan katsojien toivomuksesta.

Elokuvan tarina

Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.

Kommentit

Anonyymi

Millonhan on viimeksi näytetty Päiväperho Suomen televisiossa? Aivan mahtavaa Teema! Sen tasonen mestariteos ettei kenenkään ihmisen tulisi sitä missata.

Anonyymi

Maailman kaunein nainen Catherine Deneuve ja Päiväperho, suurkiitokset Teemalle jo etukäteen!

Anonyymi

Todella mielenkiintoinen aihe tällä kertaa Teemalauantaissa. Voisi sen vaikka ihan katsoakkin.

Anonyymi

Todella ikävää, että YLE romantisoi näin prostituutiota. Arkielämässä sillä on raa'at yhteydet ihmiskauppaan ja jopa orjuuteen: naisille luvataan hyväpalkkainen työ toisessa maassa, mutta perille pästyään he joutuvatkin bordelliin, josta ei ole mahdollisuutta edes paeta. Tästä voi lukea tosielämän tapauksia kirjasta Steve Chalke & Cherie Blair: SEIS! Pysäytä ihmiskauppa

ei mustavalkoista

On totta että prostituutioon liittyy paljon ongelmia, ja erittäin vakavaa hyväksikäyttöä. Kaikki prostituutio ei kuitenkaan ole kuvailemasi kaltaista. Osa ihmisistä tekee sitä aivan vapaaehtoisesti (erityisesti kehittynyymmissä maissa). On tietekin muistettava, että tämäkään ei tietenkään tarkoita sitä, että kukaan ei siitä silloinkin kärsisi. Tosin toisaalta taas tämän kärsimyksen takana ovat osaltaan yhteiskunnalliset normit ja siitä aiheutuva häpeä sekä salailu. Nämä normit ja sitä kautta erityisesti lait puolestaan saattavat aiheuttaa sen, että prostituution valuu maan alle ja johtaa ihmiskauppaan ja muuhun rikollisuuteen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook