YLE Teema

 

Uusi Kino

Missä on missä?

Julkaistu keskiviikkona 14.12.2011 0 kommenttia 142 suositusta

sunnuntai 25.5. klo 00.10

Eija-Liisa Ahtilan ohjaaman ja käsikirjoittaman kokeellisen Missä on missä? -elokuvan aiheena ovat kolonialismi ja kahden erilaisen kulttuurin läsnäolo. Lähtökohtana on 1950-luvun lopun tositapahtuma Algeriassa. Algeria oli tuolloin Ranskan hallinnon alaisuudessa ja kävi pitkään kestänyttä itsenäisyystaistelua emämaata vastaan. Tilanne oli erittäin väkivaltainen vastarintaliikkeen jatkuvien attentaattien ja Ranskan hallinnon tiukkojen vastatoimien vuoksi. Eräänlaisena reaktiona ranskalaisten tekemiin julmuuksiin kaksi algerialaista pikkupoikaa surmasi leikkitoverinsa, ranskalaisen pikkupojan.

Lähtökohdista huolimatta tarinan keskiössä on tapahtuman suhde tämän päivän tilanteeseen. Kertomus lähtee liikkeelle nykyhetkestä, johon poikien teko ja Algerian tapahtumat vähitellen lomittuvat. Poikien tekoa katsotaan nykyisen maailmantilanteen valossa. Samalla nostetaan esiin historiallista perspektiiviä länsimaiden ja arabimaiden konflikteihin. Tapahtumia lähestytään kuitenkin yksityisen ihmisen näkökulmasta.

Päähenkilöinä ovat Adel ja Ismael, surman tehneet arabipojat, ja eurooppalainen runoilija, nelikymppinen nainen. Tarina alkaa, kun kuolema astuu naisen taloon. Kuolema rinnastetaan uuteen asuinpaikkaan, olemassaolon ja identiteetin kyseenalaistumiseen. Runoilija alkaa selvittää tapausta sanojen ja eri elementtien avulla. Hän käy läpi uskontojen eroja, syyllisyyttä, yhtäläisyyden ja yhteyden etsintää.

Tarina siirtyy naisen maailmasta poikien todellisuuteen. Murha irrotetaan ajastaan ja siirretään nykyhetkeen. Sumu häviää talon takapihalla olevasta puutarhasta ja paljastaa uima-altaaseen ilmestyneen veneen, jossa Adel ja Ismal istuvat. Poikien puhe ja heidän tekonsa väistämättömyys tulevat keskiöön.

Elokuvan kerrontatapa on kokeellinen. Se tapahtuu fiktiivisessä sisäisessä tapahtumatodellisuudessa ja teatterinomaisessa viitteellisessä lavasteessa, jolla elävöitetään ja tuetaan fiktiivistä kerrontaa. Missä on missä? on neljän samanaikaisen kuvan elokuva.

Lisätietoa ohjelmasta

Missä on missä? Käsikirjoitus ja ohjaus: Eija-Liisa Ahtila. Näyttelijät: Kati Outinen, Tommi Korpela, Alaeddin Alaeddine, Taha Muhammad Rguibi, Evan Miller, Leea Klemola, Mateus Tembe, Carla Argentato, Mehdi Kanani. Tuotanto: Kristallisilmä Oy, 2009. 

Suosittele142 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

24.5. Teemalauantai: Päiväperhoja ja työläisiä

Totta ja tarua eurooppalaisesta prostituutiosta: Catherine Deneuve viettää iltapäiviä bordellissa Luis Buñuelin elokuvassa Päiväperho; seksityöläisten historiasta kerrotaan dokumenttielokuvassa Maailman vanhin ammatti.

31.5. Teemalauantai: Huonon maun juhlat

Roskaa, huonoa makua, paljasta pintaa ja orgiat hautausmaalla! Teemaillan aiheena on eroottisten elokuvien tekijä, antikommunisti, kulttihahmo ja Orgy of the Dead -elokuvan ohjaaja A.C. Stephen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook