YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Historiadokumentti

Natsijohtajien lapset

Julkaistu torstaina 14.02.2013 0 kommenttia 67 suositusta

tiistai 25.6. klo 23.05

Miten varttuu aikuiseksi lapsi, joka kantaa kansanmurhan väistämättä mieleen tuovaa nimeä ja geenejä? Saksalais-israelilaisessa dokumentissa Natsijohtajien lapset (Meine Familie, die Nazis und Ich) puhuvat Heinrich Himmlerin, Hermann Göringin, Amon Göthin, Hans Frankin ja Rudolf Hössin lapset, lapsenlapset ja muut lähisukulaiset.

Bettina Göring ja Katrin Himmler ovat natsi-Saksan korkeimpaan johtoon kuuluneiden Hermann Göringin ja Heinrich Himmlerin sisarusten lapsenlapsia. Rainer Höss on Auschwitzin komendantin Rudolf Hössin lapsenlapsi. Niklas Frank on miehitettyä Puolaa johtaneen Hans Frankin poika. Monika Göth on Plaszówin keskitysleirin komendantin Amon Göthin tytär. Kaikkien sukunimi, historia ja verenperintö on sotarikosten tahrima.

Kun totuus omasta taustasta selvisi näille saksalaisille, sillä oli järisyttäviä vaikutuksia. "En voi rakastaa isää, joka täytti polttouunit ruumiilla." "Luulimme olevamme sotasankarien jälkeläisiä, olimmekin massamurhaajien perillisiä." Yksi halusi steriloida itsensä, toinen toteaa että jos hän uskoisi pahaan verenperintöön hän uskoisi myös natsien ajatuksiin.

Dokumentissa vieraillaan myös Auschwitzissa, jossa holokaustin uhrien ja toteuttajien perilliset kohtaavat emotionaalisesti järisyttävässä kohtauksessa.

Tämän artikkelin yhteydessä olevassa idyllisen näköisessä vanhassa valokuvassa on dokumentin keskushahmon Rainer Hössin isä - viettämässä suojattua lapsuutta Auschwitzin keskitysleirin keskelle rakennetun talon puutarhassa.

Dokumentin ensi-ilta oli Teemalauantaissa 2.2.2013.

Lisätietoa ohjelmasta

Natsijohtajien lapset (Meine Familie, die Nazis und ich / Hitler’s Children), Saksa/Israel 2012. Dokumentti, ohjaus Chanoch Ze'evi.

Suosittele67 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

16.2. Teemalauantai: Sidon sinut, ota minut

Kaksi tarinaa hullusta rakkaudesta ja pakkomielteisestä fanittamisesta: Errol Morrisin dokumenttielokuva Tabloid - rakkaustarina sekä Martin Scorsesen elokuva Koomikkojen kuningas, pääosissa Robert De Niro, Jerry Lewis ja Sandra Bernhard.

Milk (12)

Kahdella Oscarilla palkittu elokuva sanfranciscolaisen poliitikon Harvey Milkin elämästä ja kamppailusta homojen oikeuksien puolesta. Gus Van Santin ohjaaman elokuvan pääosassa on Sean Penn.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook