YLE Teema

 

Kino Klassikko

Noita tahtoo naimisiin (S)

Julkaistu keskiviikkona 10.07.2013 0 kommenttia 52 suositusta

lauantai 22.3. klo 10.00

Noita tahtoo naimisiin (I Married A Witch, USA 1942) edustaa Hollywood-komedian vuosikertaviihdettä parhaimmillaan. Pääosia näyttelevät viekoitteleva Veronica Lake ja Fredric March. Tämän hilpeän ja romanttisen elokuvan on ohjannut ranskalainen tyylitaituri René Clair, joka työskenteli toisen maailmansodan aikana Yhdysvalloissa ohjaten siellä myös Agatha Christie -jännärin Eikä yksikään pelastunut.

Noita tahtoo naimisiin kertoo 1600-luvulla eläneestä noidasta, joka velhoisänsä kanssa päätyy roviolla poltettavaksi. Taikavoimien ja oikeaan paikkaan osuvan salamaniskun avulla he heräävät eloon 1940-luvun Yhdysvalloissa, jossa he kohtaavat heidät aikoinaan tuominneen puritaanin jälkeläisen, vaaleihin valmistautuvan nousevan poliitikon.

Noita aikoo kostoksi tuhota poliitikon elämän mutta erehtyy pahemman kerran ja rakastuu tähän. Niinpä noita päättääkin pilata poliitikon suunnittelemat häät ja hankkiutua itse morsiameksi.

Clairin pirteä fantasiakomedia leikittelee runsailla erikoistehosteilla, jotka edustavatkin näppärästi oman aikakautensa huipputasoa. Fredric March ja Veronica Lake inhosivat toisiaan kuvausten aikana siinä määrin, että March kutsui elokuvaa nimellä I Married A Bitch ja Lake kosti jatkuvilla kepposilla, mutta filmillä he pelaavat säkenöivästi yhteen. Erityisesti Lake on vastustamaton alituiseen vähäpukeisena ja kujertelevana noitakaunottarena.

Muissa rooleissa nähdään Susan Hayward, Cecil Kellaway ja Robert Benchley.

Elokuvaa on esitetty myös nimellä Vaimoni on noita, mutta sillä ei suoraa yhteyttä tätä nimeä kantaneisiin Bewitched-tv-sarjoihin.

Lisätietoa ohjelmasta

Noita tahtoo naimisiin (I Married a Witch), USA 1942. O: Rene Clair. N: Veronica Lake, Fredric March, Susan Hayward, Cecil Kellaway, Robert Benchley.

Suosittele52 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Olin mies-sotamorsian (S)

Letkeässä komediaklassikossa amerikkalainen naisupseeri yrittää kuljettaa ranskalaisen sulhasensa sotamorsiamena Amerikkaan.

Viskiä, viskiä! (7)

Ealing-studion komediaklassikossa viskilastia kuljettava laiva haaksirikkoutuu skotlantilaissaaren edustalle, ja virkavalta yrittää pitää juonikkaat janoiset paikalliset erossa lastista.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook