YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teeman elokuvafestivaali 2012

Nuorallakävelijä

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 0 kommenttia 128 suositusta

Elokuvafestivaalin toinen päivä on omistettu yksinäisille miehille.

torstai 13.12. klo 17.54

Man on Wire eli Nuorallakävelijä on Oscarin voittanut dokumenttielokuva nuoresta ranskalaismiehestä Philippe Petit’stä, joka käveli vaijeria pitkin World Trade Centerin toisen tornin huipulta toiselle New Yorkin Manhattanilla vuonna 1974. Kaksoistornit olivat tuolloin maailman korkeimmat rakennukset.

Tanssittuaan lähes tunnin ajan yksin nuoralla yli 400 metrin korkeudessa Petit pidätettiin, sillä hänellä ei ollut lupaa tempaukseen. Hänet vietiin psykologin arvioitavaksi ja sitten vankilaan.

Nuorallakävely Manhattanin kattojen yllä oli ollut Petit'n unelma jo kuusi vuotta - siitä asti kun hän luki WTC-tornien rakennushankkeesta. Hän päätti toteuttaa aikeen, kävi miten kävi. Tempausta edelsi kahdeksan kuukauden huolellinen valmistelu.

James Marshin ohjaamassa dokumenttielokuvassa Petit’n hanke näyttää yhtä jännittävältä kuin pankkiryöstön valmistelu. Ongelmia riitti: Petit’n piti livahtaa WTC:n vartijoiden ohi, salakuljettaa raskas teräsvaijeri ja asennusvälineet torneihin sekä ripustaa vaijeri tornista toiseen ja kiristää se kestämään tuulia ja rakennusten keinumista. Apunaan hänellä oli ystäviä ja rikoskumppaneita.

Elokuun 7. päivän vastaisena yönä vuonna 1974 vaijeri saatiin paikoilleen tornien väliin. Aamuseitsemältä Philippe Petit otti ensimmäisen askeleensa yli 400 metrin korkeudessa Manhattanin yllä.

Vuonna 2008 valmistuneessa elokuvassa Petit'n uskomattomasta seikkailusta kertovat sekä Petit itse että hänen rikoskumppaninsa.
 

Lisätietoa ohjelmasta

Man on Wire, USA 2008. O: James Marsh.

Suosittele128 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Mies vailla menneisyyttä (7)

Aki Kaurismäen elokuva miehestä, joka menettää muistinsa ja saa avun konttikylän asukkailta, joilla ei ole rahaa mutta on sitäkin enemmän sydäntä. Pääosissa Markku Peltola ja Kati Outinen.

A Single Man (12)

Muotisuunnittelija Tom Fordin esikoisohjaus on sydäntäsärkevä elokuva yhdestä päivästä rakastettunsa menettäneen professorin elämässä 1960-luvun alun Kaliforniassa. Pääosissa Colin Firth ja Julianne Moore.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook