YLE Teema

 

Kino Suomi

Nuoruuteni savotat (12)

Julkaistu tiistaina 31.01.2012 0 kommenttia 204 suositusta

Kalle Päätalon nuoruusvuosista kertova elokuva jäi ohjaaja Mikko Niskasen viimeiseksi teokseksi.

torstai 10.5. klo 21.45

Nuoruuteni savotat jatkoi Mikko Niskasen ja Jukka Mäkelän yhteistyötä, ja eteni Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa kronologisesti teoksiin Kunnan jauhot, Täysi tuntiraha ja Nuoruuden savotat. Teoksissa ja elokuvassa eletään 1930-lukua: Kalle varttuu nuorukaiseksi, joka joutuu isän sairauden vuoksi vastaamaan perheen toimeentulosta. Tukkisavotan ohessa nuori Kalle tutustuu vastakkaiseen sukupuoleen ja kiinnostuu kirjoittamisesta.

Elokuva kuvattiin alkuvuodesta 1988 ja ensi-iltaan se tuli jo saman vuoden lopulla. Elokuvan pääosaan nuoreksi Kalleksi koekuvattiin muun muassa 19-vuotias Samuli Edelmann. Rooliin valikoitui häntä kolme vuotta vanhempi Ari-Kyösti Seppo, teatterisuvun vesa, joka oli juuri päässyt Teatterikouluun. Isän ja äidin rooleissa jatkoivat Elämän vonkamiehestä tutut Martti Kainulainen ja Pirjo Leppänen. Apulaisohjaajana toimi myöhemmin ohjaajana kannuksensa hankkinut Ilkka Järvi-Laturi, joka osallistui myös hankkeen käsikirjoitukseen ja yhtä keskeistä esitti sivuroolia.

Tammikuussa 1989 Mikko Niskanen täytti 60 vuotta. Hän työsti jälleen suurta elokuva-aihetta: elokuvaa presidentti Urho Kekkosesta. Kevättalvella 1989 kävi kuitenkin ilmi, että Niskasella oli pitkälle edennyt eturauhassyöpä. Leikkaukset ja nopeasti aloitetut raskaat hoidot olivat uuvuttavia, eikä ohjaajalla ollut enää voimia aloittaa uutta tuotantoa. Lopulta sairaus vei voiton ja Niskanen kuoli 25.11.1990.

Lisätietoa ohjelmasta

Nuoruuteni savotat (Suomi 1988) Näyttelijät Ari-Kyösti Seppo, Martti Kainulainen, Pirjo Leppänen, Lilli Suomalainen, Matti Tuominen, Inga-Liisa Laukka, Ilkka Järvi-Laturi, Ahti Kuoppala, Tom Wentzel. Ohjaus Mikko Niskanen. Tuotanto National-Filmi.

Suosittele204 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook