YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Oil City Confidential - Dr. Feelgood

Julkaistu perjantaina 07.05.2010 20 kommenttia 413 suositusta

Julien Templen dokumenttielokuva legendaarisesta Dr. Feelgoodista.

maanantai 24.10. klo 21.00

Oil City Confidential on viimeinen osa Julien Templen ohjaamassa, 1970-luvun brittiläistä musiikkia käsittelevässä dokumenttitrilogiassa. Se kertoo vuonna 1971 perustetusta legendaarisesta brittibändistä Dr. Feelgood. Yhtye hioi rockin naamaa hiekkapaperilla, kursailematta ja konstailematta, sekä raivasi tietä punk-musiikille.

Oil City Confidential toimii myös jälkikatsauksena tai oikeastaan "esiosana" Templen dokumenttielokuville punkin suurista nimistä Sex Pistolsista (The Filth and the Fury) ja The Clashistä (Joe Strummer: The Future Is Unwritten). Molemmat elokuvat on esitetty Teemalla.

Oil City Confidentialissa keskeisenä tarinankertojana on Feelgood-kitaristi Wilko Johnson, joka yhdessä vokalisti Lee Brilleauxin (k.1994) kanssa muodosti yhtyeen energisen tutkaparin. Bändin erikoinen kotipaikka, merenpinnan alapuolella oleva, öljyteollisuuden keskuksena tunnettu 18 neliökilometrin kokoinen saari Canvey Island on dokumentissa tärkeässä osassa. Essexissä Itä-Englannissa sijaitseva paikkakunta on antanut nimen myös elokuvan omaperäiselle tyylille: sitä on kutsuttu "Essex noir" -tyylin edustajaksi.

Puhtaan musiikkidokumentin sijaan Temple tarkastelee ajan sosiaalisia ja kulttuurisia aspekteja musiikin kautta. Elokuva on Templeä jäljittelemättömimmillään: kuvia kumartamaton ja anarkistinen, arkistoaineistoa ja fiktiivistä kuvamateriaalia sekoittava montaasi, jonka esimakua nähtiin jo Templen varhaistuotantoon kuuluvassa Sex Pistols -faabelissa The Great Rock & Roll Swindle (1979).

Dokumentissa on mukana arkistomateriaalia myös Dr. Feelgoodin Suomen-keikalta 1970-luvun puolivälistä. 

Lisätietoa ohjelmasta

Oil City Confidential, ohjaus Julien Temple. Tuotanto Malitsky Production, Britannia 2009.

Oil City Confidential -dokumentin kotisivut (englanniksi)

Suosittele413 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

LENNONYC

Vuonna 2010 valmistunut pitkä dokumenttielokuva John Lennonin New Yorkin -vuosista 1971-80. Sisältää runsaasti tuoreita haastatteluja ja aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia kuten kotielokuvia ja studiosessioita.

Johnny Cash ja Folsom Prison

Johnny Cashin live-albumi At Folsom Prison ilmestyi vuonna 1968. 40 vuotta myöhemmin tehty dokumenttielokuva paneutuu legendaarisen vankilakonsertin ja Cashin taustoihin sekä silloisten Folsomin vankien kokemuksiin.

Kommentit

Pode65

Kiitos YLE!
Odotan tuota päivää vesi kielellä. Bändi kolahti minulle 1977 ja kovaa. Myöhästyin alusta pari vuotta, olinhan silloin vasta 12 vuotias. Feelgood on minulle jotain aivan mykistävää.

Anonyymi

Aivan loistavaa, varsinkin Wilko Johnsonin säveltämä tuotanto on simppelin rockin ylintä aatelistoa.

Mojo

Loistavaa hyvä Teema!

Kojootti

Tätä on odotettu,aitoa Feelgoodia.+10kiitos Teema

Malpractice

Hyvä YLE!!! Tällaista ohjelma valintaa ei olisi voinut edes kuvitella tapahtuvan kaupallisilla kanavilla. Tosi hienoa, että Teema näyttää Feelgood dokkarin. Bändi oli loistava ja sen musiikki elää rokkidiggareiden keskuudessa yhä. Miten olisivat seuraavaksi vaikka Suzi Quatro, Slade, Runaways, Lynyrd Skynyrd -elokuvat?

Shot of R'n'B

Kun Teema ei syystä tai toisesta lähetä Fabulous Thunderbirdsin Kosketuksessa -nauhoitusta, niin nyt saadaaan nauttia edes Feelgoodista. Hyvä niin.

Harmiksi leffa keskittyy pilkälti vain Wilkon edesottamuksiin. Siitäkin huolimatta, että Wilko oli bändin keulakuva Leen ohella, olisi muitakin feelgoodilaisia voitu haastetella himpun verran enemmän.

Ei tainnut edes John Cawthra aka Gypie Mayo päästä ääneen eikä kuvaan leffassa. Muuten Gypie soittaa uudella Pete Gagen (ex-feelgood hänkin) levyllä.

Anyway, feelgood-fanille tämä leffa on mannaa. Ja muutenkin elokuva on loistotyö.

Nimim. As long as the price is right.

Milk and alcohol

Hienoa. Yksi kovimpia lavabändejä koskaan. On tullut nähtyä bändi lavalla 4 kertaa. Upeaa YLE! Kannattaa katsoa, sillä Brillo ja kumppanit heittää R&B:tä tanakasti brittiläisittäin.

Stratocaster

Wilko oli/on Dr. Feelgood! Muut kokoonpanot laimeaa jälkilämpöä. John
Mayon kaudella hieman valonpilkahduksia.

Malpractice

Eikö kyseisen elokuvan ole tarkoitus käsitelläkin vain Wilkon kautta
yhtyeen historiassa? John Mayohan ei liity siihen kauteen mitenkään.

Lihaa77

Elokuvassa on kuulemma myös jotain Suomessa kuvattua keikkamateriaalia. Kävihan tuo Wilkon aikainen Feelgood kaksi kertaa Suomessakin. Kaikki paikalla olleet kyllä muistavat nuo tapahtumat.

FeelGoodNow

Oli upea! Kiitos, YLE!

Keep it Out of Sight

joo, hieno oli leffa. Niin oli bändikin.

Linnankundi

Todella hieno dokumentti hienosta yhtyeestä. Teema voisi kaivella jostain Feelgoodin keikkatallenteita esitettäväksi, siinä olisi mallia nykypäivän määkijöille. Joskus 70-luvun puolessa välin telkusta tuli yksi Feelgoodin keikkataltiointi ja siitä lähtien olin täysin myyty. Iso kiitos Teemalle tästä dokumentista.

Delta-boy

Ainoastaan Yle Teemalta voi nähdä jotain näin mahtavaa ja laadukasta kuin tuo Dr. Feelgood-dokkari. Jo pelkästään tämän kanavan takia tv-lupamaksun periminen on ihan oikeutettua. Kiitos!

country-boy

Delta-boy kirjoitti:
Ainoastaan Yle Teemalta voi nähdä jotain näin mahtavaa ja laadukasta kuin tuo Dr. Feelgood-dokkari. Jo pelkästään tämän kanavan takia tv-lupamaksun periminen on ihan oikeutettua. Kiitos!

Olen täysin samaa mieltä! Kaupalliset hömppäkanavat ovat pilanneet tv:n roolin tiedon välittäjänä ja laadukkaan viihteen tarjoajana.

Anonyymi

TARTTEE LAITTAA TÄÄ DIGILLE...ITSEKKIN DIGGAAN DR FEELGOODIA.NICK LOWEA JA DAVE EDMUNDSIA.

Jukka

Se ohjelmassa oleva keikka, jossa on Soundin mainos, on Oulun Kuusrokista -75. Ja loppupuolella oleva aurinkoine terassikuva on ilmeisesti hotelli Vaakunan meriterassilla Oulussa.

Eturivissä keikalla ollut
Jukka

Lee too

Hieno dokkari joka oli yhtyeen näköinen ja oloinen.

Samuli

Tuleeko dokumentti katsottavaksi Yle Areenaan?

YLE Teema

Samuli kirjoitti:
Tuleeko dokumentti katsottavaksi Yle Areenaan?

Kyllä, dokumentti näkyy Areenassa ensi maanantaihin asti:
http://areena.yle.fi/video/1319490395166

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook