YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Kulttuuridokumentti

Olipa kerran… Enoni on toista maata

Julkaistu keskiviikkona 09.02.2011 0 kommenttia 194 suositusta

tiistai 17.1. klo 18, uusinta torstaina 19.1. klo 17

Olipa kerran -elokuvadokumenttisarjassa käsittelyvuorossa on Jacques Tatin nerokas komedia Enoni on toista maata (Mon oncle, 1958). Elokuva kertoo herra Hulot'sta, joka vierailee siskon perheen ultramodernissa kodissa ja yrittää sopeutua automatisoituun, steriiliin maailmaan. Tuloksena on täysi kaaos ja suuri komedia.

Tati teki elokuviaan vuosikausia, rakensi kuva- ja äänimaailmaa, loi gageja ja hioi täydellisiä timanttejaan. Enoni on toista maata oli Tatin kolmas pitkä ohjaus ja toinen herra Hulot -tarina. Se oli myös Tatin uran huipentuma: elokuva voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin 1959.

Enoni on toista maata kertoo paljon myös Tatista itsestään, tämän lapsuudesta ja perheestä. Modernin maailman kuvauksena se heijastelee myös aikaansa. Elokuva sai ensi-iltansa Cannesissa Ranskan kriisivuonna 1958: Algeria taisteli itsenäisyydestä, neljäs tasavalta murtui ja De Gaulle nousi Ranskan johtoon. Ranskalainen yhteiskunta oli jakautunut kahtia maaseutuun ja kaupunkeihin, perinteen ja modernisaation kannattajiin.

Dokumentissa haastateltavina ovat muun muassa ohjaaja David Lynch ja käsikirjoittaja Jean-Claude Carrière sekä arkistopätkissä myös Tati itse.

(Dokumentti sai Teemalla ensiesityksensä 6.12.2008 osana Teemalauantaita, jossa esitettiin myös Enoni on toista maata -elokuva.)

Lisää Olipa kerran -dokumenteista tuotantoyhtiön sivuilla (ranskaksi)

Lisätietoa ohjelmasta

Olipa kerran... Enoni on toista maata (Il était une fois... Mon oncle), Ranska 2008, 52 min. Ohjaus: Camille Clavel. Käsikirjoitus: Serge July, Marie Genin, Camille Clavel. Tuotanto: Folamour.

Suosittele194 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Enoni on toista maata

Ranskalaisen mestarikoomikon Jacques Tatin vähäeleinen ja riemastuttava mestariteos herra Hulot'n yrityksistä tulla toimeen sisarensa huippumodernin ja koneistetun unelmakodin kanssa.

Playtime

Tati-tammikuun päättää elokuvia harvakseen ohjanneen Jacques Tatin vuonna 1967 valmistunut mestariteos. Playtime on satiiri modernin suurkaupungin elämästä, jonka keskellä herra Hulot törmäilee niin toimistojen, byrokratian kuin huvielämän parissa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook