YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Olipa kerran... Piukat paikat

Julkaistu keskiviikkona 16.02.2011 0 kommenttia 188 suositusta

tiistai 7.2. klo 18.00

Olipa kerran -elokuvadokumenttisarjassa käsittelyvuorossa on kaikkien aikojen komediaklassikko Piukat paikat (Some Like It Hot, 1959). Se on satiiri amerikkalaisesta yhteiskunnasta ja kaksinaismoralismista, burleski parodia, trilleri sekä rohkea katsaus pinttyneisiin sukupuolirooleihin.

Billy Wilderin ohjaama elokuva kertoo kahdesta muusikosta, jotka naamioituvat naisiksi ja liittyvät naisten kiertävään orkesteriin paetessaan gangstereita 1930-luvun Amerikassa. Pääosissa ovat Tony Curtis, Jack Lemmon sekä tietysti laulajatar Sugar Kanea näyttelevä Marilyn Monroe.

Ranskalaisdokumentti kiinnittää Piukat paikat sen valmistumisaikaan: 1950-luvun loppu oli amerikkalaisille kommunismin pelon, rotuerottelun kärjistymisen ja Kuuban vallankumouksen aikaa. Televisio tuli joka kotiin ja lopetti Hollywoodin kulta-ajan. Elokuvan teon aikaan myös Marilyn Monroe kamppaili omien ongelmiensa kanssa.

Dokumentissa haastatellaan Tony Curtisia sekä Billy Wilderin ja käsikirjoittaja Iz Diamondin leskiä. Muistojaan kertovat myös elokuvassa näytelleet Marian Collier ja Sandra Warner. Arkistojen kautta mukana ovat myös Marilyn Monroe, Jack Lemmon ja Billy Wilder.

(Dokumentti sai Teemalla ensiesityksensä 31.1.2009 osana Teemalauantaita, jossa esitettiin myös elokuva Piukat paikat.)

Lisää Olipa kerran -dokumenteista tuotantoyhtiön sivuilla (ranskaksi)

Kuvassa Marian Collier (vas.) ja Sandra Warner.

Lisätietoa ohjelmasta

Olipa kerran…Piukat paikat (Il était une fois…Cértains l´aime chaude, Ranska 2008, 52 min.) Ohjaus: Auberi Edler, käsikirjoitus: Auberi Edler, Serge July, Marie Genin. Tuotanto: Folamour

Ohjaaja Billy Wilderin esittely

Suosittele188 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Olipa kerran... Jules ja Jim

Dokumentissa perehdytään Francois Truffaut'n mestariteokseen vuodelta 1961. Mitä saksalaisen ja ranskalaisen miehen ystävyydestä ja yhteisestä rakkauden kohteesta kertova elokuva kertoo omasta ajastaan? Haastateltavana mm. Jeanne Moreau.

Olipa kerran… Viimeinen tango Pariisissa

Ranskalaisdokumentti selvittää, miten Bertoluccin skandaalinkäryinen elokuva vaikutti sen tekijöihin, ohjaajaan ja pääosia esittäneisiin Brandoon ja Schneideriin. Entä mitä elokuva kertoi ajastaan, kiihkeästä vuodesta 1972?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook