YLE Teema

 

Onkalo - säteilevä hauta

Julkaistu tiistaina 22.06.2010 3 kommenttia 394 suositusta

sunnuntai 10.4. klo 22.45

Eurajoella louhitaan ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa. Onkalon on pysyttävä koskemattomana 100 000 vuotta. Ajanjakso ylittää ihmisen käsityskyvyn.

Michael Madsenin ohjaama dokumenttielokuva Onkalo - säteilevä hauta (Into Eternity, Tanska 2010) on matka ajassa sekä ryhmäkuva pioneereista, jotka suunnittelevat aikakapselia ikuisuuteen ja miettivät kuinka välittää tulevaisuuden ihmisille viesti tappavasta haudasta.

Mikä on pahin uhka ydinjätteiden hautarauhalle: luonnonkatastrofi vai utelias ihminen? Voiko ihminen luottaa itseensä?

Lähetyksen jälkeen dokumenttielokuvan voi katsoa YLE Areenassa (yle.fi/areena) kuukauden ajan.

 

Lue lisää aiheesta:

Elokuvan kotisivut

New York Times 10.5.2010

Lisätietoa ohjelmasta

Onkalo - säteilevä hauta (Into Eternity), Tanska 2010. Dokumentti, ohjaus Michael Madsen. Tuotanto Magic Hour Films. Yhteistuotanto YLE Teema.

Löydä lisää:

Suomi, ydinjäte
Suosittele394 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Tiededokumentti: Eläinten Tshernobyl

Tshernobylin tienoilla elää nyt kymmenen kertaa enemmän villisikoja kuin ennen ydinvoimalaräjähdystä. Onko luonto keksinyt keinon säteilyä vastaan? Tutkijat ovat tehneet alueella hämmästyttäviä havaintoja.

Kommentit

Pawe

Kuka on oikeutettu sanelemaan neljän tuhannen sukupolven tekemiset/tekemättä jättämiset. Se on yhtä pitkä aika kuin mitä koko ihmiskunnan tähänastinen historia.

Asian ajatteleminen aiheuttaa suurta tuskaa ja masennusta. Silmäni avautuivat näkemään ihmisen pienuus.

nyymi

Pawe kirjoitti:
Kuka on oikeutettu sanelemaan neljän tuhannen sukupolven tekemiset/tekemättä jättämiset. Se on yhtä pitkä aika kuin mitä koko ihmiskunnan tähänastinen historia.

Ei Onkalon tekijät ole mitään tuleville polville sanelemassa. Nykyisillä sukupolvilla on yhtä suuri oikeus maan resursseihin kuin on tulevillakin.

Toki heillä on tarkoitus rakentaa sellainen hauta, että tulevat sukupolvet ymmärtäisivät olla sitä avaamatta ennen kuin on turvallista. Tai sitten avaajat ymmärtävät riskin ja heillä on ongelmien käsittelemiseen tarvittava teknologia hallussa.

Mietipä hieman miten Faaraot haudattiin, ymmärsimmekö vaaroja kun niihin murtauduttiin ryöstötarkoituksessa tai myöehmmin egyptologien toimesta. Siinä vaiheessa kun hautoja kiivaimmin avattiin ei vielä hieroglyfikirjoitusta osattu lukea, se taito opittiin vasta Rosetan kiven löytymisen jälkeen vuosikymmeniä myöhemmin.

Hautojen avaajat ottivat melkoisia riskejä uteliaisuuden vietyä voiton vaikka eivät tienneet mitä siellä on. Ongkalon suunnittelijat yrittävät keksiä miten vastaavalta vältyttäisiin ja samalla tehdä avaamisesta niin työlästä että sitä ei ainakaan mikään kehittymätön kulttuuri kykene aukaisemaan.

Pawe kirjoitti:

Asian ajatteleminen aiheuttaa suurta tuskaa ja masennusta. Silmäni avautuivat näkemään ihmisen pienuus.

Nytkö vasta? Mahdoitko nukkua koulut läpi vai miten näin pääsi käymään...

Anonyymi

Kummallinen keitos tämä "dokkari". Osa haastatteluista on irroitettu alkuperäisestä asiayhteydestään ja pätkitty "sopivasti". Katsoja voisi saada sellaisen käsityksen, että ONKALO on jo nyt säteilevä hauta.. Kuitenkin se on vielä useamman vuoden vain kallioon louhittu tunneli - kuin kaivos ilman malmia.. Ohjelman tekijöillä on kuitenkin ollut selkeä ja valmis tavoite ohjelman viestistä - tarkoituksena on pelotella ihmisiä ydinjätteellä. Asiallisesta viestinnästä tämä on aika kaukana..

Vaikka ydinvoiman käyttö lopetettaisiin tänään, jää kuitenkin ydinjätteitä, joista on huolehdittava. Näyttäisi siltä, että tässä olisi yksi mahdollinen tapa hoitaa ongelmaa. Varmasti tulevaisuudessa keksitään parempiakin tapoja..

Jonnekin jätteet on varastoitava - ei niitä voi kenenkään toisen niskaan sälyttää.

En pidä tätä "dokumentti" asiallisena, enkä suosittele sitä - paitsi propagandan tutkijoille..

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook