YLE Teema

 

Keskiviikon Kino

Pahan kosketus

Julkaistu tiistaina 22.06.2010 2 kommenttia 207 suositusta

keskiviikko 27.4. klo 21.55

Vuonna 1958 valmistunut Pahan kosketus oli film noir -tyylisuunnan viimeisiä, kiehtovasti ylikypsiä kukintoja. Yhdellä kamera-ajolla kuvattu pitkä avausjakso on elokuvahistorian legendaarisimpia. Orson Wellesin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva perustuu Whit Mastersonin romaaniin. Welles myös näyttelee elokuvan unohtumattominta hahmoa, korruptoitunutta poliisipäällikköä.

Susan ja Mike Vargasin kuherruskuukausi keskeytyy tylysti, kun meksikolaisessa rajakaupungissa räjähtää autopommi. Räjähdys tapahtuu Yhdysvaltain puolella, mutta Meksikon hallituksen erikoistutkijana Mike tuntee velvollisuudekseen osallistua rikostutkimuksiin – etenkin kun auto ja sen matkustajat tulivat Meksikosta.

Pommin repimän auton jäännöksistä tunnistetaan kaksi uhria: nuori strippari ja rajakaupungin vaikutusvaltaisin mies. Tutkimuksia ryhtyy johtamaan amerikkalainen poliisipäällikkö Hank Quinlan, jolla on muiden poliisien silmissä supermiehen maine. Itseriittoinen Quinlan ei halua meksikolaisten sekaantuvan hämäriin tutkimuksiinsa, eikä Miken ja Quinlanin yhteistyö ala suotuisasti. Pian Mike ja Susan huomaavat, että uhattuna on heidän koko tulevaisuutensa.

Nuortaparia näyttelevät Charlton Heston ja Janet Leigh. Marlene Dietrich nähdään kohtalokkaana bordellin omistajana ja Quinlanin entisenä rakastettuna. Muissa rooleissa ovat muun muassa Akim Tamiroff, Joseph Calleia ja Dennis Weaver.

Lisätietoa ohjelmasta

Pahan kosketus (Touch of Evil), USA 1958, 92 min. Ohjaus: Orson Welles. Pääosissa Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Akim Tamiroff, Marlene Dietrich.

Suosittele207 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Salainen raportti

Orson Welles esittää itse ohjaamassaan trillerissä salaperäistä mahtimiestä, jonka menneisyyttä amerikkalainen seikkailija alkaa tutkia.

Kommentit

sp

Hienoa. Mikä versio kolmesta nähdään (ilmoitettu kesto viittaisi nähtävästi alkuperäiseen)?

Vesa Nykänen / Teema

sp kirjoitti:
Hienoa. Mikä versio kolmesta nähdään (ilmoitettu kesto viittaisi nähtävästi alkuperäiseen)?

Pahan kosketuksesta esitetään alun perin julkaistu noin 95-minuuttinen versio, joka on tällä hetkellä ainoa tuotantoyhtiön tv-käyttöön levittämä versio. 1970-luvulla löytynyt 105-minuuttinen versio (joka tehtiin alun perin koenäytäntöä varten ja joka olisi henkilökohtainen suosikkini näistä kolmesta versiosta) sekä vuoden 1998 restaurointi eivät siis ole tällä hetkellä saatavana tv-esitykseen.
Pisimmän 1998-version ongelmana on se, että se on julkaistu 16:9-muodossa (oikeastaan 1.85), vaikka Welles teki elokuvan 4:3-formaatissa (oikeasti 1.37) ja rajasi otoksensa tietysti juuri tämän kapeamman kuvakoon mukaan. Vaikka leveämpää kuvaa on noin periaatteessa mukavampi katsoa, tuo versio muuttaa Wellesin alkuperäiset kuvasommitelmat, varsinkin koska tuo muutos 16:9-kuvakokoon on tehty poistamalla Wellesin 4:3-version kuvasta ylä- ja alareunaa tarvittava määrä 16:9-kuvan luomiseksi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook