YLE Teema

 

Kino Ranska

Pariisi kuuluu meille

Julkaistu perjantaina 18.06.2010 0 kommenttia 207 suositusta

Kiehtovan arvoituksellinen elokuva boheemista taiteilijapiiristä ja mystisistä kuolemantapauksista 1950-luvun lopun Pariisissa.

sunnuntai 7.11. klo 12.15

Ranskan uuden aallon ydinryhmään kuulunut Jacques Rivette ohjasi esikoiselokuvansa Pariisi kuuluu meille jo 1950-luvun lopulla, mutta levitykseen se pääsi vasta vuonna 1961 Francois Truffaut'n avustuksella. Kulttimainetta kerännyt elokuva on ollut harvoin nähtävillä. Kaupallista ensi-iltaa se ei saanut Suomessa koskaan, ja tämä (kevät 2009) lienee myös ensimmäinen esitys Suomen televisiossa!

Elokuvassa on lisäksi suomalaisittain hyvin kiinnostava sivuhenkilö, suomalainen valokuvamalli nimeltä Birgitta. Häntä esittää suomalainen valokuvamalli Birgitta Juslin, joka nykyisin tunnetaan kuvanveistäjä Birgitta Arana.

Elokuvan aineksia ovat Pariisin vasemman rannan taiteilijapiirit, itsemurhiksi naamioidut poliittiset murhat (tai toisinpäin) ja Shakespearen Perikles-näytelmän harjoitukset. Yhtenä päähenkilönä on Pariisi kesällä 1957 - kaupunki joka kuuluu meille, tai elokuvan moton mukaisesti "ei kellekään".

Sivuosissa vilahtavat myös Rivetten nuoret ystävät ja ohjaajakollegat Jean-Luc Godard, Claude Chabrol ja Jacques Demy.

Pariisi kuuluu meille sai ensiesityksensä Teemalla keväällä 2009 osana laajaa Uuden aallon kevät -elokuvasarjaa.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Paris nous appartient, Ranska 1960, 139 min. Ohjaus: Jacques Rivette. Pääosissa: Betty Schneider, Gianni Esposito, Francoise Prévost, Daniel Crohem ja Birgitta Juslin.

Suosittele207 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Ampukaa pianistia

Francois Truffaut'n ilkikurinen uuden aallon rikoselokuva kertoo kapakkapianistista, joka sotkeutuu veljensä töppäilyjen takia gangsterien maailmaan. Pääosaa esittää Charles Aznavour.

Lola

Jacques Demyn hurmaava elokuva kabareetanssijasta, jolla on paljon ihailijoita mutta jonka oma rakastettu on ollut hukassa jo seitsemän vuotta. Pääosaa esittää Anouk Aimée, musiikin sävelsi Michel Legrand.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook