YLE Teema

 

Lauantain Kino

Paula kaulassa

Julkaistu torstaina 19.11.2009 1 kommenttia 299 suositusta

Gene Kelly ehkä parhaassa vedossa koskaan!

lauantai 25.6. klo 21.00

Paula kaulassa on todellista Hollywood-musikaalin juhlaa. Nähdäänhän sen pääosissa lajityypin suuriin tähtiin kuuluneet Gene Kelly ja Judy Garland, sen musiikin on säveltänyt Cole Porter, ja ohjauksesta vastaa alan suurin tyylitaituri Vincente Minnelli, tuolloin vielä myös Garlandin aviopuoliso.

Karibianmerelle sijoittuvassa elokuvassa Garland esittää nuorta kaunotarta Manuelaa, jonka romanttisten unelmien kohde on kuuluisa merirosvo Macoco. Niinpä kun kiertelevä näyttelijä Serafin saapuu kaupunkiin ja rakastuu Manuelaan, joutuu hän pian huomaamaan, ettei hänestä ole kilpailijaksi salaperäiselle merirosvolle.

Mutta koska kukaan ei tunne Macocon oikeaa henkilöllisyyttä, päättää Serafin tekeytyä merirosvoksi ja valloittaa Manuelan sydämen. Oikea Macoco antaa Serafinin jatkaa roolileikkiään, koska hänen päästään on luvattu iso palkkio, ja hän mielellään näkisi Serafinin hirressä omasta sijastaan.

Kelly muistetaan parhaiten tanssijana ja koreografina, mutta hän rakasti perinteisiä seikkailuelokuvia Errol Flynnin tai Douglas Fairbanksin tyyliin. Urallaan hän seuraavaksi esiintyikin d’Artagnanina Kolmen muskettisoturin filmatisoinnissa, ja myös Paula kaulassa antaa Kellylle mainion tilaisuuden käyttää akrobaattisia taitojaan elokuvasankarien parodioimiseksi.

Minnelli on kuvannut vuonna 1948 valmistuneen elokuvan hänelle ominaisissa hehkuvissa väreissä ja tyylitellyissä lavasteissa. Sivuosissa näyttelevät Walter Slezak, Reginald Owen, George Zucco ja Gladys Cooper.

Lisätietoa ohjelmasta

Paula kaulassa (The Pirate), USA 1948. O: Vincente Minnelli. N: Judy Garland, Gene Kelly.

Suosittele299 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Muistojeni Pariisi

Keväällä kuollutta Elizabeth Tayloria muistellaan heinäkuun lauantai-illoissa. Elokuvista ensimmäinen on kirjailijan ja perijättären avioliittoa käsittelevä melodraama vuodelta 1954.

Jättiläinen (7)

James Dean, Elizabeth Taylor ja Rock Hudson ovat pääosissa Teksasin karjasuvuista ja öljypohatoista kertovassa muhkeassa eepoksessa..

Kommentit

moni muukin näyttää pitävän

Täydellistä! Hollywood-musikaaleja saisi näyttää useammin. Niissä on sitä jotakin. Gene Kelly ehdottomasti hyvä valinta, aina mahtavan energinen ja valloittava.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook