YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Rockin klassikkolevyt: The Doors / L.A. Woman

Julkaistu tiistaina 07.08.2012 2 kommenttia 155 suositusta

"The future's uncertain and the end is always near."

Uusin jakso suositussa Classic Albums -sarjassa käsittelee The Doors -yhtyeen levyä L.A. Woman. Legendaarisen rockbändin viimeiseksi jäänyt albumi ilmestyi keväällä 1971, vain kolme kuukautta ennen laulusolisti Jim Morrisonin kuolemaa. L.A. Woman merkitsi yhtyeelle musiikillista paluuta juurille.

Albumin teon aikaan The Doors oli paitsi äärettömän suosittu bändi myös monen kunnon kansalaisen vihaama häirikköporukka - Vietnamin sodan vastustajien ja vastakulttuurin soundtrack. "Olimme pyörremyrskyn keskellä." Levyn teko oli vielä osin kesken, kun Jim Morrison ilmoitti lähtevänsä Pariisiin. Hän kuoli Pariisissa 3.7.1971.

Dokumentissa levyn tekemistä ja albumin kappaleita analysoivat yhtyeen jäljelle jääneet jäsenet Ray Manzarek, John Densmore ja Robby Krieger sekä levyn yhtyeen kanssa tuottanut Bruce Botnick. "Se oli kuin paluu kotiin." "Ihan kuin jamit." "Palattiin bluesiin." Haastateltavana on myös yhtyeen työtovereita, ystäviä ja toimittajia. Dokumentissa on lisäksi runsaasti arkistomateriaalia.

Yli 40 vuotta sitten ilmestyneeltä, yhä tuoreelta kuulostavalta levyltä löytyvät nimikappaleen lisäksi muun muassa hitit Love Her Madly ja Riders on the Storm.

Lisätietoa ohjelmasta

Rockin klassikkolveyt: The Doors / L.A. Woman (Doors: Mr. Mojo Risin' - The Story of L.A. Woman), ohjaus Martin R. Smith, tuotanto Eagle Rock Entertainment 2011.

Suosittele155 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Rockin klassikkolevyt: Rush

Vuosikymmenten varrella tyyliltään usein muuttuneen Rushin kuuluisin tavaramerkki lienevät sanoitukset, joissa yhdistyvät positiivisuus, fantasia, filosofia ja science fiction. Rockin klassikkolevyissä käsitellään kahta Rushin albumia: 2112 ja Moving Pictures.

Rockin klassikkolevyt: Tom Petty

Vuonna 1979 Tom Petty and the Heartbreakers julkaisi kolmannen albuminsa Damn the Torpedoes, joka oli yhtyeen lopullinen läpimurto. Petty ja muut tekijät kertovat klassikkolevyn tekemisestä.

Kommentit

Anonyymi

Kannattaa katsoa. Yksi koko sarjan parhaista jaksoista ja ensiesitys. Aiemmin on nähty The Doorsin nimikkoälppäristä kertova ohjelma.

Atro Niiniluoto

Muistan Riders on the stormin, mutten tiennyt tuon albumin olleen Morrisonin ja samalla koko bändin joutsenlaulu. Suuren runoilijan muistolle.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook