YLE Teema

 

Kesäkino 2013

Rosso (12)

Julkaistu torstaina 27.06.2013 0 kommenttia 57 suositusta

Kesäkinossa nähdään kaksi kesäistä road movieta, joissa etsitään menetettyjä unelmia kuoleman varjossa.

lauantai 17.8. klo 22.20

"He tulivat hakemaan Rossoa keskipäivällä, kun hän nukkui rannalla ja uneksi valkoisesta Alfa Romeosta."

Italialainen palkkamurhaaja Giancarlo Rosso saapuu Suomeen etsimään sitä ainoaa ihmistä, joka on merkinnyt hänelle jotain. Rosso-elokuvan ohjasi Mika Kaurismäki, ja sen dialogit kirjoitti Aki Kaurismäki. Kuolemaa, rakkautta ja rikollisuutta käsittelevän road movien päärooleissa nähdään Kari Väänänen ja Eppu Normaalin laulusolisti Martti Syrjä.

Rosso on italialainen palkkamurhaaja, joka on menettänyt rakastamansa naisen, suomalaisen Marjan. Rosso haluaisi jättää likaiset työt, mutta pakon edessä hän hyväksyy uuden tehtävän ja matkustaa Suomeen. Saavuttuaan Helsinkiin Rosso saa aseen ja toimintaohjeet. Hän ymmärtää pian, että hänen seuraava kohteensa on hänen elämänsä ainoa rakkaus.

Marja on kuitenkin ehtinyt askeleen edelle ja lähtenyt pois asunnoltaan. Rosso tutustuu Marjan veljeen Marttiin, jonka kanssa syntyy hiljalleen ystävyys vailla yhteistä kieltä. "Olen suomalainen - sono italiano”, he laulavat yhdessä, kumpikin omalla kielellään. Kaksi vähäpuheista miestä lähtee yhdessä kohti pohjoista, Marjaa etsimään.

Vuonna 1985 valmistunutta Rossoa kuvattiin Suomen lisäksi Italiassa, ja kumpaakin kieltä kuullaan elokuvassa. Mukana on myös lainauksia Danten Jumalaisesta näytelmästä. Elokuva sai Jussi-palkinnon parhaasta alkuperäisaiheesta.

Kesäkino-illan avauselokuva on toinen kuolemaa käsittelevä road movie, Menolippu Mombasan (2002).

Lisätietoa ohjelmasta

Rosso, Suomi 1985. O: Mika Kaurismäki. N: Kari Väänänen, Martti Syrjä, Leena Harjupatana.

Suosittele57 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Menolippu Mombasaan (12)

Hannu Tuomaisen elämänmakuinen elokuva kertoo kahden nuoren syöpäpotilaan ystävyydestä ja kesäisestä karkumatkasta kohti poikien viimeisiä unelmia. Pääosissa Joonas Saartamo ja Antti Tarvainen.

Räpsy & Dolly eli Pariisi odottaa

Matti Ijäksen kipeänhupaisa elokuva kahden laitapuolen kulkijan epäsuhtaisesta rakkaudesta ja elämästä, jossa ”orkka on tauolla ja buffetti kiinni”. Pääosissa ovat Matti Pellonpää ja Raija Paalanen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook