YLE Teema

 

Runoraati

Runoraati: Viattomat kuvat

Julkaistu keskiviikkona 19.01.2011 1 kommenttia 243 suositusta

torstai 18.10. klo 18.00

Runoraati tarjoaa nostalgisia kuvia Suomesta runojen kera. Laululyyrikot Paula Vesala ja Matti Johannes Koivu, räppäri Kapseri Laine ja runoilijat Saila Susiluoto ja Sinikka Vuola säestävät runollaan mykkäelokuvia. Luvassa on lumoavia kuvia 1930-luvun kauneuskilpailuista, Helsingin maratonista, lasten kevätpuuhista ja kesäisestä Suomesta, mutta miten nykyrunoilijat niitä tulkitsevat? Raadissa esityksiin eläytyvät kirjailija Leena Lander, muusikko Jimi Tenor, näyttelijä Elina Knihtilä ja elokuvaohjaaja Jukka Virtanen.Ohjelman juontaa Minna Joenniemi. Välisoitot soittaa pianisti Iiro Rantala.

Mykkäelokuvakonsertit ovat suosittu ilmiö. Chaplineja, neuvosto-avandgardea ja luontoelokuvia on viime aikoina säestetty sinfoniaorkesterilla, ukulelella, pesukoneista tehdyillä soittimilla, jazzilla ja konemusiikilla. Mutta entäs jos sävelet vaihtuisivat runoihin? Tiettävästi Suomessa on ainoastaan kerran aikaisemmin kokeiltu runon ja mykkäelokuvan yhdistämistä kuusi vuotta sitten Nuoren Voiman liiton ja Elokuva-arkiston yhteisprojektissa. Mutta kotimaisia mykkäelokuvia tai dokumentteja ei ole runonnettu vielä koskaan.

Runoraati pyysi professori Peter von Baghin esikarsimaan runoilijoille valikoiman viattomamman Suomen kuvia eli Suomi Filmin ja elokuvapioneerien Aho & Soldanin ennen sotia kuvaamia dokumenttielokuvia. Gloriassa kuvatussa ohjelmassa nähdään, mitä syntyy kun vanhat kuvat ja uudet sanat kohtaavat. Voisiko runomuotoisista kommenttiraidoista tulla ilmiö, joka leviää mykkäelokuvista kaitafilmeihin ja kotivideoihin? Toivotaan.

 

Paljon lisää Ahon & Soldanin filmejä Suomesta on Elävässä arkistossa!

 

Löydä lisää:

runo, Minna Joenniemi
Suosittele243 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Runoraati

Runoraadin juhlasyksy jatkuu! Tulossa vielä muun muassa maailmanlopun runoja ja valoa.

Kommentit

Anonyymi

Mikä olikaan runo jonka Martti Johannes Koivu esitti?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook