Salman Rushdien vuosikymmenen pakomatka
Julkaistu torstaina 25.07.2013 1 kommenttia 50 suositusta
”Ruhollah Khomeini on juuri langettanut teille kuolemantuomion. Miltä nyt tuntuu?” kysyi toimittaja Salman Rushdielta. ”Olen kuollut mies”, kirjailija vastasi.
Helmikuussa vuonna 1989 Iranin uskonnollinen johtaja Ruhollah Khomeini antoi uskontoa ja lakia mukailevan lausuman, jossa hän tuomitsi intialaissyntyisen kirjailijan, Salman Rushdien, kuolemaan. Britanniassa lapsuudesta asti asunut Rushdie oli julkaissut edellisenä vuonna neljännen teoksensa, Saatanalliset säkeet, joka Khomeinin mukaan sisälsi islamia halventavia kohtia. Kirjailijan katsottiin syyllistyneen jumalanpilkkaan.
Seuraavat kymmenen vuotta Rushdie joutui elämään pelon vallassa, sillä hänen tuomionsa uusittiin muodollisesti joka vuosi. Salman Rushdien, jota Iranin uskonnolliset johtajat kuvailivat luopioksi ja islamia herjaavaksi paskiaiseksi, tappamisesta luvattiin miljoonien palkkio. Äärimuslimien tappouhka ajoi kirjailijan vuosikymmeneksi maan alle. Hän joutui vaihtamaan usein turvapaikkaansa, eikä kirjailijan perhekään aina tiennyt, missä Rushdieta piiloteltiin.
Uhka oli todelllinen. Salman Rushdie sai kuulla, että hänen teostensa kääntäjiä ja julkaisijoita oli joutunut hyökkäysten ja salamurhien kohteiksi. Jatkuvasta pelosta huolimatta kirjailija uskoi sananvapauteen. Siirtyessään panssaroidusta autosta turvataloon, hän hidasti tietoisesti askeleitaan. Hän ei halunnut kiirehtiä. Hän halusi kulkea tuon pienen, vaaralliseksi luokitellun matkan ryhdikkäästi ja pää pystyssä.
BBC:n tuottamassa ja Jill Nichollsin ohjaamassa dokumentissa Salman Rushdien vuosikymmenen pakomatka (2012) haastatellaan kirjailijan itsensä lisäksi muun muassa turvapaikan tarjonneita ystäviä, Rushdien henkivartijaksi palkattua poliisia sekä täpärästi hengissä selvinnyttä Rushdien teoksen kustantajaa.
Lisätietoa ohjelmasta
Salman Rushdien vuosikymmenen pakomatka (The Fatwa - Salman's Story), Britannia 2012. Dokumentti, ohjaus Jill Nicholls.
Lähetä linkki
Katso myös...
John Irvingin maailma
André Schäferin ohjaamassa dokumenttielokuvassa kuljetaan menestyskirjailijan mukana tälle tärkeissä maisemissa sekä tavataan kirjoissa esiintyvien fiktiivisten hahmojen esikuvia.
Philip Roth omin sanoin
80-vuotias Philip Roth on aikamme palkituimpia kirjailijoita. Kuka on tämä amerikkalaisen yhteiskunnan tarkkanäköinen ja teräväkielinen havainnoitsija? Rothin lisäksi dokumentissa puhuvat hänen ystävänsä, muun muassa näyttelijä Mia Farrow.
Kommentit
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TIISTAINA 13.8.2013