YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Philip Roth omin sanoin

Julkaistu tiistaina 18.06.2013 0 kommenttia 53 suositusta

sunnuntai 1.9. klo 20.00

80-vuotias Philip Roth aikamme tunnetuimpia amerikkalaisia kirjailijoita. Hän on voittanut teoksillaan lukuisia arvostettuja kirjallisuuspalkintoja, muun muassa Pulitzer-palkinnon romaanista Amerikkalainen pastoraali vuonna 1997 sekä kahdesti National Book Awardin teoksista Hyvästi, Kolumbus (1960) ja Sabbath’s Theater (1995).

Philip Rothin isovanhemmat olivat juutalaisia maahanmuuttajia. Roth eli lapsuutensa Weequahicin alueella Newarkissa, johon useat hänen teoksensa sijoittuvat. Vaikka Rothin sukujuuret vaikuttavatkin hänen teostensa tematiikkaan, mieltää hän silti kirjoittavansa kuin amerikkalainen, ei kuin juutalainen.

Philip Roth omin sanoin on poikkeuksellisen avoin kuvaus ajoittain sulkeutuneesta kirjailijasta. Haastatteluissa esiintyy rentoutunut ja levollinen kirjailija, joka on suostunut yhteistyöhön vain luotettavien ja työlleen omistautuneiden dokumentaristien, Livia Maneran ja William Karelin, kanssa.

Vaikka Philip Rothin elämään sisältyy myös luonnollisia kipukohtia, ei dokumenttielokuvassa ole tilaa juoruilulle. Haastatteluissa keskitytään Rothin uraan ja elämään niin Rothin itsensä kuin läheistenkin näkökulmasta. Haastateltavien joukossa on muun muassa kirjailijan lähipiiriin kuuluva näyttelijä Mia Farrow. Vuonna 2011 valmistunut dokumenttielokuva piirtää kuvaa amerikkalaisen yhteiskunnan tarkkanäköisestä ja teräväkielisestä havainnoitsijasta, maailmankirjailijoiden kärkijoukkoon nousseesta hurmaavasta amerikkalaismiehestä.

Lisätietoa ohjelmasta

Philip Roth omin sanoin (Roth on Roth), Yhdysvallat 2011. Dokumentti. Ohjaus William Karel. Käsikirjoitus Livia Manera, William Karel.

Suosittele53 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

31.8. Teemalauantai: Peter von Bagh 70

Elokuvakulttuurin renessanssimiehen 70-vuotispäivän kunniaksi teemaillassa nähdään Peter von Baghin kaksi elokuvaa: räävitön nuoruustyö Kreivi ja mestarillinen kollaasielokuva Helsinki, ikuisesti. Illan täydentää von Baghin henkilökuva.

Vuoden 39 salaliitto (12)

Stephen Poliakoffin kirjoittama ja ohjaama salaliittotrilleri. Britanniassa kiistellään kesällä 1939 siitä, miten Hitlerin laajentumispyrkimyksiin tulisi suhtautua. Nuori nainen löytää salaisia natsimielisiä suunnitelmia. Rooleissa mm. Romola Garai, Bill Nighy, Hugh Bonneville, Julie Christie, Jeremy Northam ja David Tennant.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook