YLE Teema

 

Keskiviikon Kino

Séraphine (7)

Julkaistu torstaina 26.01.2012 0 kommenttia 171 suositusta

keskiviikko 10.7. klo 21.45

Séraphine Louis eli Séraphine de Senlis (1864–1942) oli ranskalainen itseoppinut naivistimaalari, uskonnollis-eroottisen hurmion ajamana salaa iltaisin maalannut outsider-taiteilija, josta tuli ensimmäisen maailmansodan jälkeen taidesensaatio.

Séraphinen elämästä kertova elokuva nousi Ranskassa talven 2009 kestävimmäksi arvostelu- ja yleisömenestykseksi. Se vei peräti seitsemän César-palkintoa nimekkäiden suurtuotantojen nenän edestä. Hetkeksi historian hämärään painuneen itseoppineen naistaiteilijan kuvaus kosketti ranskalaisia syvästi.

Karismaattisen Yolande Moreaun pääosasuoritus häikäisee. Omituisen, itsepäisen ja ainakin toisinaan uskonnollisen kiihkon valtaaman, samanaikaisesti säälittävän ja jumalaisen Séraphinen näytteleminen on vaatinut täydellistä heittäytymistä.

Ohjaaja Martin Provost antaa viisaasti Moreaun intohimoisen, sydäntäsärkevän roolisuorituksen kannatella elokuvaa. Sotien välinen Eurooppa kuvataan toisaalta pastoraalisen nostalgisena, toisaalta varsin takapajuisena.

Maalarin kotikylään sattuvan mondeenin taidekeräilijän Wilhelm Uhden ja Séraphinen suhde kuvastaa molemminpuolista kontaktin tarvetta. Rousseaun ja Picassonkin löytäneessä taidevaikuttajassa Séraphine on vihdoin kohdannut näkijän, jonka mielestä hänen maalauksensa ovat tärkeitä.

Lisätietoa ohjelmasta

Séraphine, Ranska/Belgia 2008. O: Martin Provost. N: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent, Geneviève Mnich.

Suosittele171 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Rakastin häntä (7)

Anna Gavaldan romaaniin perustuvassa elokuvassa eroamassa oleva nainen ja hänen appensa purkavat elämänsä rakkauksia ja kipupisteitään. Pääosissa Daniel Auteil, Marie-Josée Croze ja Florence Loiret-Caille.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook