YLE Teema

 

Kino Klassikko

Sirkus (S)

Julkaistu keskiviikkona 23.05.2012 0 kommenttia 171 suositusta

Sirkuksen jälkeen kello 18 Chaplinin Kaupungin valot!

sunnuntai 25.8. klo 15.50

Kultakuumeen ja Kaupungin valojen välissä syntynyt Sirkus on aivan syyttä jäänyt noiden nimekkäämpien Chaplin-komedioiden varjoon. Suurista elokuvakoomikoista juuri Charles Chaplin tajusi parhaiten, että tehokkain huumori kumpuaa vakavasta perusvireestä. Niinpä myös Sirkuksessa riemastuttava komiikka ja koskettava tragedia kohtaavat mestarin ottein.

Chaplinin tuttu kulkurihahmo pakenee poliisia sirkukseen ja saa sieltä töitä kalustomiehenä. Törmäiltyään kerran areenalla hänestä tulee tietämättään sirkuksen uusi ykkösnumero, mutta vasta kun sirkusjohtajan tytär paljastaa hänelle asioiden todellisen tolan, alkaa kulkuri myös hyötyä tilanteesta. Mutta nyt, huippupalkkaisena ja tähtiasemastaan tietoisena klovnina hän ei enää olekaan hauska, ja myös vastarakkauden puute alkaa masentaa kulkurin mieltä.

Sirkus koostuu toinen toistaan nerokkaammista sketseistä, joissa sirkusmiljöö antaa mahdollisuuden akrobaattiseen ja vauhdikkaaseen temppuiluun mm. peilisalissa, nuorallakävelyssä ja leijonahäkissä. Nämä gagit on sidottu yhteen kirpeänsuloisella rakkaustarinalla, ja taas paikoin elokuva tuntuu ennustelevan ikääntyneen Chaplinin traagista taiteilijakuvausta Parrasvalot.

Lisätietoa ohjelmasta

Sirkus (The Circus), USA 1928. O: Charlie Chaplin. N: Charles Chaplin, Al Ernest Garcia, Merna Kennedy, Henry Bergman

Suosittele171 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kaupungin valot

Charles Chaplinin ehkä mestarillisin komedia liikkuu mykän elokuvan ja äänifilmin, naurun ja kyyneleiden välimaastossa: tarina kulkurista, miljonääristä ja sokeasta kukkaistytöstä.

31.8. Teemalauantai: Peter von Bagh 70

Elokuvakulttuurin renessanssimiehen 70-vuotispäivän kunniaksi teemaillassa nähdään Peter von Baghin kaksi elokuvaa: räävitön nuoruustyö Kreivi ja mestarillinen kollaasielokuva Helsinki, ikuisesti. Illan täydentää von Baghin henkilökuva.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook