YLE Teema

 

Soul Power - Zaire 1974

Julkaistu perjantaina 29.04.2011 0 kommenttia 184 suositusta

lauantai 17.9. klo 18.30, uusinta su 18.9. ip.

Soul Power - Zaire 1974 on eloisa kuvaus Afrikan sydämessä Kongossa (silloisessa Zairessa) vuonna 1974 pidetyltä festivaalilta, jolla esiintyivät mustan musiikin suurimmat tähdet James Brownista Miriam Makebaan, B.B. Kingistä Bill Withersiin. Mukana olivat myös Celia Cruz & Fania All Stars, Spinners ja Crusaders. Useimmat olivat ensi kertaa Afrikassa, omilla juurillaan. Festivaalilla esiintyivät myös Kongon omat supertähdet Franco ja Tabu Ley.

Konsertti järjestettiin Kinshasassa samaan aikaan kuin Muhammad Alin ja George Foremanin legendaarinen nyrkkeilyottelu "Rumble in the Jungle". Samoista tapahtumista kertova, Oscarilla palkittu When We Were Kings -dokumentti (1996) jätti musiikin sivuosaan, nyt sille annetaan kunnolla tilaa.

Jeffrey Levy-Hinte on koonnut valtavasta arkistomateriaalista värikkään dokumentin, joka toimii paitsi erinomaisena musiikkitaltiona myös loistavana ajankuvana. Muhammad Ali nyrkkeilykehässä ja James Brown konserttilavalla uhkuivat samaa ylpeyttä ja itsetuntoa - mustaa voimaa.

Suosittele184 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Stevie Wonder - vihdoin livenä

Supertähden upeassa Lontoon-konsertissa O2-areenalla vuonna 2008 kaikuu muun muassa Superstition.

Muhammad Ali, suurin ja kaunein

Huippuvalokuvaaja William Kleinin 1960-70-luvuilla ohjaama muotokuva Cassius Claystä eli Muhammad Alista. Nyrkkeilyn ja tähteyden olemusta käsittelevä dokumenttielokuva on myös kunnianosoitus mustan urheilijan kansalaisrohkeudelle. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook