YLE Teema

 

Suomalainen HIV

Julkaistu keskiviikkona 16.11.2011 0 kommenttia 224 suositusta

torstai 1.12. klo 20.30

Teema osallistuu Maailman aids-päivään esittämällä reportaasin Suomen HIV-positiivisista ja siitä, miten lääkkeet ja hoito ovat parantuneet - ja miten asenteet eivät ole muuttuneet. 

Kari (41 v.), Jukka (42 v.) ja Janika (25 v.) ovat rohkeita suomalaisia. He ovat myös HIV-positiivisia. Kari ja Jukka ovat sairastuneet jo 1990-luvulla, jolloin HIV oli vielä joidenkin mielestä Jumalan kosto ihmisten irstailusta. Aluksi lääkkeitä ei ollut, joten propagandaan panostettiin. Silti miehet ovat tulleet sairautensa kanssa median ristituleen.

Vuosikymmen on vierähtänyt ja lääketieteessä on saavutettu ihmeitä. Kuolemansairaudesta on tullut krooninen sairaus, jota jotkut vertaavat diabetekseen. Asenteet ovat kuitenkin Suomessa jääneet 1980-90-luvuille. Suomalaisten suhtautuminen HIViin on kovin kummallista: tuntemattoman kanssa mennään intohimossa sänkyyn ilman kondomia, mutta HIV-positiivisen tutun läheisyyttä pelätään.

Janika, vaikka puhuukin sairaudestaan rohkeasti ja tulevaisuuteen uskoen, joutuu potkujen pelossa naamioitumaan kuvauksiin. Positiiviset-yhdistyksen keväällä 2008 tekemän tutkimuksen mukaan työnantajat vieroksuvat HIV-positiivisia rekrytoinneissa mahdollisten tapaturmien ja poissaolojen vuoksi. Minkälainen uhka hoitoalalla työskentelevä Janika on muille?

Muun muassa tähän kysymykseen vastaa Suomen johtava HIV-lääkäri Matti Ristola. Hän paljastaa myös kauan vaietun salaisuuden. Tutkimusten mukaan HIV ei tartu jos virukset ovat mittaamattomissa, kuten useilla HIV-positiivisilla on. Asia ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen.

Ohjelmassa käydään myös hammaslääkärissä, mikä ei ole aina HIV-positiiviselle ongelmatonta. Myös lääkäreillä on vääriä asenteita. Nähdään myös, miten helposti HIV-testi tehdään nykyisillä 15 minuutin pikatesteillä. Silti maassamme arvioidaan olevan tuhatkunta HIV-positiivista, jotka eivät edes tiedä sairaudestaan. Siksikö, etteivät he tiedä HIV-lääkityksen hyvästä tilanteesta? Joka tapauksessa heidän vastuullaan ovat ne noin 60 prosenttia tartunnoista, jotka saadaan Suomessa.

On sanottu, että HIV-tiedotus on markkinamiehen painajainen. Yhtäältä pitäisi poistaa turhia pelkoja, koska hoito on jo hyvää. Sairauden kanssa voi elää hyvän elämän, jos siitä tietää ajoissa. Toisaalta pitäisi muistuttaa, että HIV leviää edelleen suojaamattomassa seksissä ja että elämä ilman HIViä on helpompaa.

Elämä Janikalle, Karille ja Jukalle on joskus kohtuuton, mutta aina korvaamaton.

Ohjelma on uusinta vuodelta 2008.

Miten osallistua Maailman aids-päivään?

 

Elävä arkisto:

Jokke ja Timppa antoivat aidsille kasvot

Janne Väänänen - elämän tärkein ensi-ilta

AIDS kommer till Finland

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: YLE Tiede

Löydä lisää:

AIDS, HIV
Suosittele224 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Life Support - elämänlanka (K13)

Villin nuoruuden Brooklynissa viettänyt HIV-positiivinen Ana on löytänyt elämän tarkoituksen kaltaistensa auttamisesta. HBO:n tuottaman tosipohjaisen tv-elokuvan pääosassa on Queen Latifah.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook