YLE Teema

 

Suomensukuiset 30 päivässä

Julkaistu keskiviikkona 19.12.2012 98 kommenttia 358 suositusta

lauantai 17.5. klo 21.55

Ville Haapasalo matkustaa Siperiaan etsimään suomalaisuuden juuria. Hän matkaa 30 päivän ajan Volgalla ja Uralilla suomensukuisten kansojen luona.

Toukokuussa 2012 kuvatusta matkasta on tehty huikea 10-osainen sarja, jossa näytetään ennennäkemättömiä paikkoja sukulaiskansojemme mailta. Sarjassa myös tavataan monia suomalaisugrilaista äidinkieltään vaalivia ihmisiä, naapurimme mahtavan lipun alla. Mitä heille kuuluu?

Matka alkaa Marista, jossa Ville pääsee mukaan pienen Shorunzan kylän elämään. Kylän väitetään olevan yksi parhaiten säilyneitä suomalaisugrilaisia kyliä Marissa. Villen hiljentää pyhä lehto ja saa tanssimaan polkkaa kylän nuorin asukas.

Toinen kohteista on Udmurtia. Udmurtia on kuuluisia Kalashnikovin AK-47 kiväärin valmistamisesta. Kuinka käy aseita pelkäävälle Villelle Izhmashin asetehtaalla? Toinen asia, josta Udmurtia on viime aikoina tullut tutuksi on Euroviisumummot, jotka sijoittuivat toukokuussa 2012 toiseksi Euroviisujen finaalissa. Ville tapasi Buranovan kylän Babushkat ja kyseli tunnelmia, kaksi päivää ennen finaalia.

Kolmas vierailun kohde on Mordva, jossa on ersiä ja moksia. Pääkaupungissa Saranskissa Ville joutuu keskelle MM-kävelykisan hulinaa. Maailman parhaimmat kävelijäthän tulevat juuri Mordvan alueelta ja meno on sen mukainen. Saranskissa Ville tapaa myös yhden maan suosituimmista suomalaisugrilaisista muusikoista. Alue on vauraampaa kuin muut suomalaisugrilaiset alueet Venäjällä ja se näkyy mm. Putinin vierailua varten rakennetussa kylässä ja koulussa, joissa lapsia valmennetaan kadeteiksi, jo ensimmäisestä luokasta lähtien. Ville näkee kuinka koululainen kokoaa ja purkaa käsikranaatin.

Toiseksi viimeinen matkakohde on Komi, joka sijaitsee Ural-vuoriston länsipuolella. Komit ovat yksi säilyneimmistä suomalaisugrilaisista kansoista Venäjällä, perinteidensä ja kielensä puolesta. Pääkaupungissa Syktyvkarissa Ville pääsee Komin kuuluisimman kuvanveistäjän malliksi ja tapaa suomalaisille tutun hiihtäjälegendan Raisa Smetaninan. Matkan koskettavimmat hetket Ville kokee Stalinin entisen vankileirin joukkohaudan äärellä, jossa makaa 25 000 ruumiin seassa myös monia suomalaisia vankeja. Matkan loppua kohti tunnelman nostaa mansien pyhät kivipatsaat Uralin huipulla sekä seitsemän hirvenvasan varaemona toimiminen.

Viimeinen matkakohde on Uralin itäpuolella sijaitseva Hantimansia. Ville todistaa kuinka pulassa perinteistä porotaloutta harjoittavat hantit ovat keskellä venäläisten öljynporausalueita. Pääkaupungissa Hantimansiassa Villelle näytetään maaginen mansijumalatar. Matka huipentuu OB- jokiajeluun, joka johtaa kuuluisalle Sosvan silakkatehtaalle, jonka herkkuja nautitaan Moskovan Kremlissä asti. Ville löytää myös pieniä suomalaisugrilaisia kyliä, joihin pääsee kulkemaan vaan kesäisin, joen ollessa sula.

Tämä matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille on ollut Villelle rankin, aiempiin verrattuna. Olosuhteet olivat enemmän kuin köyhiä, tiet lähes kulkukelvottomia ja lentokoneet nähneet parhaat päivänsä jo vuosikymmeniä sitten. Raskainta oli kohdata totuus katoavista sukulaisista, joiden kohtalosta ei monikaan enää välitä.

Suosittele358 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Ville-fani

Ihanaa, jälleen uutta matkaa Villen seurassa, ensi vuosi on pelastettu! Kunpa näitä saisi DVD:nä!

jaakko

Aitomedian sivuilla lukee että Suomensukuiset 30 päivässä olisi tänään katsottavissa areenassa, ei löydy?

pekkis

Ville-fani kirjoitti:
Ihanaa, jälleen uutta matkaa Villen seurassa, ensi vuosi on pelastettu! Kunpa näitä saisi DVD:nä!
mahtavaa, tullut katsottua kaikki Villen 30 päivää jaksot. Mielenkiintoisia matkoja ja Villen persoona myös

Täydellinen matkaohjelma

Hienoa! Toivottavasti YLE Teema pistää heti perään Villen Venäjän halki 30 päivässä uusintaan Villen uutta matkaa odotellessa. Villen matkat halkaisevat sydämen!

Kalevi Savolainen

Olen tallentanut kaikki digipoksiin..
Liitin järjestyksessä ne peräkkäin.
Poistin kaikki mainokset ohjelmista samoin ne samat toistot ohjelmien väleistä.
Nyt voin keskeytymättömäsit lähtee ain uudestaan ja uudestaan matkalle itään.

Anonyymi

Stod nyss i begrepp att skriva till YLETEEMA för att önska nya program av Ville Haapasalo då jag finner att redan i morgon börjar en ny serie med reportagen från finskugriska trakter. Jättetrevligt - Villes program är jättefina.
Egil Brenner
Pargas

Anonyymi

Tosi hieno juttu!

mummi

Ihanaa seurata noita Villen matkoja entisen Neuvostoliiton alueella.Ville on tosi hyvä ja lupsakka juontaja.

Heli

Tosi mielenkiintoinen kertomus. Villellä aina huumori silmäkulmassa, vaikka tuskin niin "ruusuinen" matka ollut. Harva meistä rohkenee tällaiselle matkalle, kun ei oo kielitaitookaan. Mukava seurata tapahtumia. Lisää vastaavia. Voisko myös omasta maastamme tehdä vastaavan, sillä meilläkin löytyy kaikenmoisia "kivenpyörittäjän" kyliä. Tähän voisi liittää myös kaivosteollisuuden olevat / tulevat uhkat. Omat rauhalliset ja puhtaat seutumme ovat vaarassa menehtyä. Mekään kaikki ei olla enää "silkkitiellä". Saloseutujamme uhkaa teollisuus saasteineen ja villipetoja suojellaan. Tulisit Ville seuraamaan 3 kehän ulkopuolista elämää ja "aukasemaan" kansan silmät. Dokumentointiin apua varmasti saat esim. Stoptalvivaara sivujen kautta

akirahikka.com

Aivan mahtavia sarjoja ja Haapsalolla juuri oikeanlainen ote idän ihmemaassa. Toivon uusia mielenkiintoisia projekteja itsekin jonkinlaista luontodokkaria valmistellessa.

Marco Polo

Koko perheemme on Ville Haapasalon matkailuohjelmien ystävä.
Katsoimme juuri uusintana "Venäjän halki 30 päivässä".

Yle:lle kiitoksia oli hyvä idea näyttää kaikki jaksot "putkeen" uudenvuoden päivänä :)

Ville Haapasaloon on helppo samaistua ja mielestäni paras suomalainen matkailuohjelman mikä on ikinä näytetty.

Kohdatessaan uusia ihmisiä ja kansoja Villen iloinen, kohtelias ja nöyrä asenne välittyy ohjelmasta hyvin.

Ville on mukavan rento ja hiukan "loirimainen" kaveri.

Mielenkiinnolla jäämme odotamaan Villen uusia seikkailuita... :)

Karhu

mielenkiintoisia ohjelmia villeltä. madventuresit ym. jäävät kauas taa näihin ville haapasalon ohjelmiin verrattuna.

Matkaa odotellessa

Hieno juttu! Aiemmat Ville Haapasalon matkaohjelmat olivat oikein hyviä, joten varmasti tämäkin.

Katsoja

Loistavaa ja sivistävää

ah60

Jep. Villen ohjelmat ovat viihdyttäviä ja sivistäviä. Ja äijä itekin näyttää, miten kohdellaan muita, erilaisia tapoja omaavia ihimisiä.

Mutta muuta Ville-herkkua on myös tarjolla, kun YLEltä tulee tänään venäläinen leffa Käki. Hieno elokuva. Ja Anni-Kristiina Juuso ja Ville vetävät hienot roolit.

VilleRocks

Villen seuraaminen on parasta YLEä vuosikymmeniin. MustaMannerheim on täysin pilipalijuttu tähän verrattuna.

Ville toimii

Kiitos Villen sarjoista, eilinen Silkkitien halki 30 päivässä oli paras tapa viettää uuden vuoden alkua. Odotan jo kovasti illalla alkavaa Suomensukuisia. Kiitos Teema !!

annuli

suurkiitos ylelle näistä sarjoista. Olen aina ollut dokkarifani, jostain syystä nämä jääneet väliin. Korjasin vahingon nyt katsomalla ja äänittämällä lahjapakettina tulleet. Ville on aito, hurmaava ja sydämellinen, näitä ilo katsoa. Odotan uutta innolla.

island kiss

Mahtavaa, että Villen tutkimusmatkoille saadaan jatkoa, odotan tänään alkavaa uutta sarjaa oikein hykerrellen. Jo aiemmat, nyt uusitut (kiitos, kiitos Yle Teemalle mahtavasta joululahjasta, tallennettu boksille) Venäjä ja Silkkitie 30 päivässä -sarjat edustavat mielestäni omassa sarjassaan ihan kv-katsannossakin alansa huippua.

Komilainen

Hyvä, että Wille jaksaa yhä raskaanhauskaa Venäjää. Toivotaan, että kuntonsa kestää vielä...Samoilla paikoilla pyörineenä näytti siltä, että sukukaisten kohtalo on aika samanlainen kuin intiaanien - hiljaista tuhoa, eikä kukaan oikein välitä. Tosin Yhdysvalloissa intiaanien kunnia on palaamaan päin - mutta maa onkin demokratia. Toivotaan kuitenkin sukulaisille pitkää ja hidasta kuolemaa:-).

anton

Ville on ihan huippuhyvä erityisesti noiden Yle Teemalta tulleiden ja varmasti myös tänään alkavan uuden sarjan sympaattisena matkaajana.

Kaikki nämä matkailuohjelmat ovat olleet laadukkaasti toteutettuja kautta linjan ja ihan kansainvälistä tasoa.

Villen henkilökohtainen karisma ja kielitaito sekä sosiaalinen lahjakkuus tekevät ohjelmista myös jotenkin seikkailun katsojallekin.

Se, että Ville kokee itse olevansa juurikin tavallinen jamppa ja näyttääkin sellaiselta, on omiaan lisäämään samaistumisen tunnetta. Hieno kundi ja eduksi meille suomalaisille kaikkialla missä maailmalla liikkuukin.

Miilaja Maija

Entisen Neuvostoliiton alueella olisi varmasti hyvin paljon kaikenlaista, josta olisi mielenkiitoista tietää. Yksi seuraavista Ville Haapasalon aiheista voisi olla (mitä olemme perhepiirissä pohtineet) neuvostoaikaiset "älyttömät rakennusurakat", koneet ja vempeleet, kanavat sun muut jokien virtaamien muuttamiset. Näissä olisi varmasti ihmetystä kerrakseen! Kiitos Ville näistä mahtavista ohjelmista! Olen itsekin venkun taitaja.

Kaksi mummoa Savosta

Hei, missa tekstit? Emme ymmarra venajaa! ! !

Alias Anonyymi

Kiitos Ville,

Arvostan sitä, että jaksat resuta tuolla maalimalla. Paljon se ottaa, mutta paljon myös antaa. Ainakin jos hoksaa ottaa ilon irti niistä pienistä asioista, joita timantteina joskus kohdalle sattuu.
Uhrilehto-meininki oli mieleiseni tuossa eka jaksossa. Voipi hyvin olla totta se Yhteys luontoon ja puihin meillä ugreilla....

Jatka, jos jaksat Ville,
lepää jos et,
kuitenkin aina:
Muista hegittää!

Anonyymi

Harmo, kun tekstitys uupui! Puolet jäi ymmärtämättä :/

Anonyymi

pelle mikä pelle, alkoholisti, sellaisia Sortavala on täynnä viikon loppuna.

Anonyymi

Katsotaan ihan varmasti!! Hyvä Ville, jatka samaan malliin!!! :)

Anonyymi

Miilaja Maija kirjoitti:
Entisen Neuvostoliiton alueella olisi varmasti hyvin paljon kaikenlaista, josta olisi mielenkiitoista tietää. Yksi seuraavista Ville Haapasalon aiheista voisi olla (mitä olemme perhepiirissä pohtineet) neuvostoaikaiset "älyttömät rakennusurakat", koneet ja vempeleet, kanavat sun muut jokien virtaamien muuttamiset. Näissä olisi varmasti ihmetystä kerrakseen! Kiitos Ville näistä mahtavista ohjelmista! Olen itsekin venkun taitaja.

Ei kai Villekään niin tyhmä ole, että alkaisi mollata ohjelmassa toista kotimaataan. (hän itse sanoi, että on toinen kotimaa)Kyllä hän arvioi, mistä voi tehdä ohjelmaa ja mistä ei.

Niina

Ville on paras!! Kiitos aijemmistakin retki-ohjelmista.

Anonyymi

Ihan tiedoksi vain. Anoat Siperialaiset paikat ovat Hanti Mansi ja Ob joki. Olisi toimitus voinnut katsoa hieman karttaa ennen otsikointia. Siperia kun tunnetusti alkaa vasta Uralin itäpuolelta ja jatkuu, jatkuu, jatkuu ... seuraavat 7000 kilometriä.

Itse asiassa tämä ei ole ainoa kerta missä Venäjän maantiedon tuntemus heittää härränpyllyä. Jopa Finlandia palkinnon saanneissa kirjoissa (hytty nr 6) esiintyy omituinen maantiedon tuntemus. Onko Yle nykyään niin köyhä ettei karttakirjan hankintaan ole varaa ?

Anonyymi

milloin Villi tekee ohjelmia suomesta: juoppot kassajonossa ja peliautomaattilla, perhesurmat ja lasten murhaat, Eerikan julmasta surmasta olisi hyvä tietää Venäjällä. Viiltelyä, vatsaan ammuskelua, puukko selässä ja uhri vielä istui ja käveli pois ravintolasta. voisi näyttä niitä ihania ravontoloja, jossa puukkotavat, amppuvat, riehuvat käännissä. olisi mielenkintoinen ohjelma nimellä. Minun Suomi. eli Villin suomesta.

Jussi

Katsoin ensimmäisen osan. En juuri ole television ystävä ja tämän jälkeen ei ystävyyteni juurikaan lujittunut. Ohjelma näyttää olevan häthätää kokoon karsittu, levottomalla kameralla kuvattua turismi krääsää. Juontaja pomppii edestakaisin, sinänsä ihan selkeä jopa hauska. Mutta niin pintapuolinen. Hieman analyyttisempi ja asiaan perehtyvä ote olisi ollut paikallaan. Kameran käyttöön, kuvakulmiin ja "filmin" leikkaukseen olis voinnut paneutua edes hieman.

Suomessakin löytyy Marin tuntijoita vaikka kuinka paljon, hieneoja kirjojakin kirjoitettu. Tämä asiantuntemus loistaa poisssaolollaan. Kuten yllä anonyymi huomautti edes karttakirjaa olisi voitu katsoa. Siperiasta ei ole kyse alkuunkaan.

Tämäkö on nykyään YLE:n journalimsin taso: Viihdettä, viihdettä ja viihdettä. Kokonaisuus hämärtyy ihan täysin.

Anonyymi

Yhdyn edelliseen puhujaan. Todella pintapuolista, viihdettä. Eikä kovin korkeatasoista. Muuten: onko juontaja selvinpäin, vai kuvittelenko vain, että hän ei ole?

Tykkään

Katselin sairauslomalla Villen edellisiä matkoja, kun ne tulivat putkeen. Ensinnäkin Ville on aivan ihan matkaopas: venäjää taitavana hän pääsee heti asioiden ytimiin, filmitähteä myös matkalla tavatut ihmiset ihailevat mutta myös avautuvat hänelle helposti. Ville saa kontaktin.
Monissa muissa matkaohjelmissa juontaja suhtautuu ylimielisesti tai naureskellen matkalla tapaamiinsa erikoisuuksiin tai ihmisiin. Ville taas ottaa kaikki vertaisenaan, menee mukaan, haluaa tietää ja ymmärtää.
Ohjelmista olen todella saanut tietoa!
Erityisen mukavaa on se, että ohjelma ei sisällä tuotesijoittelua! Voi mitä lepoa!

Swung

Haapasalon ohjelmat ovat YLEn parasta antia.

Loistavan leppoisaa menoa ja Villen sosiaaliset taidot vieraiden ihmisten ovat kadehdittavan hyvät. Hieman amatöörimäinen ote sopii tähän paremmin kuin hyvin. Ainoastaan ne itkemiskohtaukset voisi jättää vähemmälle. Onhan se kiva kun iso mies liikuttuu, mutta ehkä nyt ihan jokaista jäkälää ei tarvitsisi nyyhkiä.

Seuraavaksi tuotantokausi Venäjän luonnon oikuista ja outouksista? Pääsisikö esimerkiksi Mirin kaivosta näkemään Villen seurassa? On kohtuullisen vaikuttava näky.

Anonyymi

Kalevi Savolainen kirjoitti:
Olen tallentanut kaikki digipoksiin..
Liitin järjestyksessä ne peräkkäin.
Poistin kaikki mainokset ohjelmista samoin ne samat toistot ohjelmien väleistä.
Nyt voin keskeytymättömäsit lähtee ain uudestaan ja uudestaan matkalle itään.

Poistit mainokset? Mainoksia Ylen ohjelmissa?

Anonyymi

Tykkään kirjoitti:
Katselin sairauslomalla Villen edellisiä matkoja, kun ne tulivat putkeen. Ensinnäkin Ville on aivan ihan matkaopas: venäjää taitavana hän pääsee heti asioiden ytimiin, filmitähteä myös matkalla tavatut ihmiset ihailevat mutta myös avautuvat hänelle helposti. Ville saa kontaktin.
Monissa muissa matkaohjelmissa juontaja suhtautuu ylimielisesti tai naureskellen matkalla tapaamiinsa erikoisuuksiin tai ihmisiin. Ville taas ottaa kaikki vertaisenaan, menee mukaan, haluaa tietää ja ymmärtää.
Ohjelmista olen todella saanut tietoa!
Erityisen mukavaa on se, että ohjelma ei sisällä tuotesijoittelua! Voi mitä lepoa!

Jos olist edes vähän matkustanut Venäjällä, niin olisit varmaan yhtä vakuuttunut kuin minä, että täytyy olla melkoisen umpimielinen jos ei saa kontaktia ihmisiin. Jopa vessajonossa, missä hätä on suurin, avautuvat ihmiset ja puhuvat, puhuvat, puhuvat selvittäen avaruusmatkailua, lapsenlapsiaan, kevään tuloa ja vodkan salaisuuksia. Ja aiheita riittää.

Pastori P

Ville on cool, nämä ohjelmat on hyviä, unohtamattakaan kuinka hyviä on elokuvat joissa Ville on näytellyt,

Äikänope

Olisi varmasti mukavaa materiaalia peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille, jos vain saisi dvd-muodossa koululle hankittua.

mk

tekijöille jokin kulttuuripalkinto.

Anonyymi

Hei, kaipaisin ohjelmatietoihin mainintaa jakson numerosta tai nimestä. Nykyään kun ohjelmatiedoissa ei edes ole mainintaa siitä, onko kyse uusinnasta, menee helposti sekaisin siinä, mikä jakso on milloinkin ohjelmassa.

Anonyymi

Viitaten edelliseen viestiin: Ylen omissa ohjelmatiedoissa on näköjään maininta jakson numerosta ja sisällöstä, mm. Telkussa ei. Voisiko jaksotiedot saada sinnekin?

Anonyymi

Ja aiheita riittää....

Teillä

Matti Miikkulainen

Hei! Kyllähän tämä Ville Haapasalo tykätty ja suosittu näkyy olevan naapurimaan puolella.
Puheesta välillä vaikea saada selkoa.
Ja sen huomasi, että kun ei ollut ilmeisesti käsikirjoituksen mukaan tekstia kuten siinä osiossa missä tapasi Eremenkon, niin suusta pääsi hokemia mahtavaa, yms. Ei ollut sana hallussa.
Vaatetuskin ärsyttää. Osallistuu moukkamaisesti epäsiisteissä vaatteissa erinäisiin juhliin. Eikö hällä ollut kuin nuo yhdet päällä viruneet tamineet mukanaan. Ja kohteliasta on ottaa lakki sisällä pois päästä. Näin meille täällä pohjois-Suomessa opetetaan koululaitoksissa. On ollut kuitenkin hienoa päästä hänen myötään näkemään paikkoja, joista muuten ei pääsisi tietämään.

Anonyymi

Eiköhän tämä jatkuvassa kännissä mökeltävä turpea punkero voisi jo välillä keskittyä itsensä hoitamiseen.

Anonyymi

Kuvitelkaapa, miltä Haapasalon näköinen koiranoksennus mahtaa haista... Teema voisi säästää katsojat tällaisen monilahjattoman sekoilijan varastamalta ohjelma-ajalta.

Anonyymi

Kiitos ihana Ville ja ohjelman tekijät ! Hymyissä suin ja pilke silmäkulmissa seuraamme ohjelmasarjan etenemistä ! Jatkakaa samaan malliin !

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Eiköhän tämä jatkuvassa kännissä mökeltävä turpea punkero voisi jo välillä keskittyä itsensä hoitamiseen.

Juu, aihe on mitä kiinnostavin, mutta eihän tuollaista kauheassa soosissa solkottavaa tyyppiä jaksa katsoa, mitähän marilaisetkin ajatteli, hävettää ihan. Täytyy olla todella ongelma tuo alkoholi hänelle. Anteeksi nyt vaan, ajatteleeko filmiryhmä, että kukaan ei huomaa, vai mitä tämä on? Ei töissä olla kännissä, haloo. Hohhoijaa. Menee hyvä idea ihan ketuille!

Anonyymi

Hyvä Ville. Eipä ole paljon lisäämistä noihin edellisiin kehumisiin. Lisää tämänkaltaista dokkaria naapurimaasta, niin tulee meillekin tutummaksi. Tämä on myös katoavaa kansanperinnettä joka todella katoaa nopeasti. Teema ja Radio puhe pelastaa aina silloin tällöin päiväni :)

Anonyymi

Odotin kovasti Suomensukuiset- ohjelmaa, sillä olen aina ollut kiinnostunut sukulaiskansoistamme. Pettymys oli suuri. Minulle riitti pari jaksoa ja muutama välähdys seuraavista. Suomalaisena häpesin Villen ja kuvausryhmän puolesta. Villen puhe oli aika ajoin sellaista mökellystä, että selvää ei saanut. Olemus pöhöttynyt ja ruokoton, vodka lienee maistunut koko reissun ajan. Sääli kuvauskohteina olleita ihmisiä, he olivat selvästi innoissaan ja valmistautuneet suomalaisen kuvausryhmän tuloon. Se ei liene ihan jokapäiväinen juttu tuolla jumalan selän takana. Jään vielä odottamaan asiallista, kiinnostavaa sekä hyvin tehtyä ja juonnettua dokumenttia kaukaisista sukulaisistamme.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook