YLE Teema

 

Tiededokumentti

Teiniaivoissa myrskyää

Julkaistu keskiviikkona 10.04.2013 1 kommenttia 75 suositusta

lauantai 13.4. klo 16.25

Teini-ikäisiin on tyypillisesti liitetty sellaisia määreitä kuin itsekäs, piittaamaton, irrationaalinen ärtynyt ja mahdoton. Teinit ovat kautta vuosikymmenien tunkeutuneet koteihimme kuin muukalaiset ja laittaneet aikuisten kärsivällisyyden ja kasvatustaidot koetukselle.

Nykytutkimuksen mukaan teinit käyttäytyvät kuitenkin juuri niin, kuin heidän ihmislajin säilymisen kannalta kuuluukin. Tutkijat ovat huomanneet, että ihmiseloon kiinteästi kuuluva epävakaa teini-ikä vaikuttaa vahvasti siihen, kuinka pitkäikäinen ja älykäs ihmisestä on lajina muodostunut.

Illan tiededokumentti yhdistää tuoreimman tieteellisen tiedon nuorten tekemiin YouTube-videoihin ja tavallisten vanhempien kokemuksiin haastaakseen perinteisen ajatusmallin nuorista ja teini-iästä.

Dokumentissa kuullaan useita kansainvälisiä tutkijoita ja asiantuntijoita neurologeista, mielenterveyden asiantuntijoihin ja antropologeihin. Yhdessä he esittelevät yllättäviä, uusia tutkimustuloksia, joiden mukaan teini-ikäisen aivot sisältävät valtavasti voimaa ja potentiaalia. Voiko tämä uusi näkökulma tarjota myös vanhemmille, opettajille ja muille kasvattajille uusia tapoja suhtautua teini-ikäisiin?

Lisätietoa ohjelmasta

Surviving :) The Teenage Brain, Kanada 2011. Tuotanto CBC.

Suosittele75 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Tunne minut

Mitä oma, tavallinen elämä näyttää videolta? Kymmenosainen Tunne minut seuraa yhdeksän 11–19 -vuotiaan elämää vuosina 2010-2012.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Uhkarohkeudesta yksi ehdoton esimerkki ovat Duudsonit. Siksi en koskaan katso heitä tv:stä. Jo 80-luvulla muistan todetun, että missä vain onnistuu, kun omat rajat ovat tuntemattomat.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook