YLE Teema

 

Tsotsi (16)

Julkaistu keskiviikkona 15.08.2012 0 kommenttia 60 suositusta

maanantai 2.6. klo 21.55

Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla palkittu, visuaalisesti upea ja tarinaltaan karun koskettava elokuva kertoo nuoresta rikollisesta Johannesburgin slummissa. Siepattuaan vahingossa vauvan nuorukainen joutuu tilanteeseen, jossa kaikki muuttuu.

Poikaa kutsutaan Tsotsiksi. Hän on 19-vuotias, kovan elämän karaisema väkivaltainen jengiläinen. Asuinpaikka on Johannesburgin slummi, jossa tunteilulle saati tulevaisuuden suunnitelmille ei ole ollut sijaa.

Yhtenä iltana - sen jälkeen kun on hakannut yhden jengiläisistään – Tsotsi karkaa yöhön ja päätyy paremmalle asuinalueelle. Sataa kaatamalla, ja Tsotsi huomaa naisen poistuvan autosta. Tsotsi ryöstää auton, ampuu hysteerisesti huutavaa naista ja kaahaa pois paikalta.

Hetken kuluttua takapenkiltä kuuluu ääntä. Siellä makaa muutaman kuukauden ikäinen vauva. Auto jää tienposkeen, ja Tsotsi päättää ottaa lapsen mukaansa. Hän kuljettaa pienokaisen kassissa slummiin. Jengiläisille hän ei kerro vauvasta. Vauva huutaa nälkäänsä, ja jotain on keksittävä.

Paikallisen musiikin rytmittämä, Gavin Hoodin ohjaama elokuva pohjautuu Athol Fugardin romaaniin. Pääosaa esittää Presley Chweneyagae.

Lisätietoa ohjelmasta

Tsotsi, Britannia / Etelä-Afrikka 2005. O: Gavin Hood.

Suosittele60 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

7.6. Teemalauantai: Salaliiton salat

Ilta on omistettu yhdelle elokuvalle, salaliittotrillerille Korppikotkan kolme päivää (1975), ja paranoidille aikakaudelle, jossa tämä moderni klassikko syntyi. Pääosissa ovat Robert Redford ja Faye Dunaway. Sydney Pollackin elokuvan jälkeen nähdään sitä käsittelevä dokumentti.

14.6. Teemalauantai: Kubrickin Kellopeli

Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiini on elokuvahistorian kiistellyimpiä elokuvia, vaarallinen mestariteos väkivallasta ja tahdonvapaudesta. Elokuvan jälkeen esitetään dokumentti Kellopelin moneen suuntaan aukeavista merkityksistä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook