YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: 1970-luvun muoti

Julkaistu torstaina 26.04.2012 2 kommenttia 161 suositusta

Muotikuvausten arkea ja lennokkaita vaate-esittelyitä ajalta, jolloin värilähetys oli uusinta tekniikkaa.

tiistai 22.5. klo 21.50

Vuoden 1972 kesämuotia esittelevä Muotiregatta on tehty uusimmalla mahdollisella studiotekniikalla: väristudion sininen lavastus on sähköisesti korvattu toisenlaisilla taustoilla. Trikkitekniikka oli upouutta televisiostudiossa, jossa väriohjelmia oli tehty vasta vuoden verran. Esiteltävien vaatteiden valinnassakin on suosittu poikkeuksellisen kirkkaita värejä. Kuuluttaja Tuula Rosenquistkin muisti ohjelmaa ennen varottaa: ”Tämä on värilähetys.”

Vaate-esittelyissä ollaan tiukasti kiinni nuorten maailmassa ja ajan hermoilla: ”Mokkanahan pehmeä tuntu voi seurata meitä myös illalla diskoon, missä tämänkesäinen elämänrytmi esiintyy tyypillisimmillään.” Tampereen mannekiiniyhdistyksen ja valokuvamalliyhdistyksen muotishow ei muutenkaan juutu paikoilleen: meno on reipasta ja lennokasta alusta loppuun. Koreografiksi on palkattu Reijo Paukku, joka oli tuolloin noussut kuuluisaksi Tampereen Popteatterin musikaaleista.

Ohjelmassa Läpinäkyvää – muotishow (1971) valokuvaaja Pentti Forsman kuvaa muotikuvia Tampereen Näsinneulassa. Mallit kertovat työstään, tasa-arvosta, palkasta ja muodista. Haastatteluissa mukana ovat muun muassa mannekiinit Alisa Yli-Vakeri, Ippi Schreck, Annakaarina Kauppinen, Rauni Rautaneva, Tarja Latva. Allan Vuorisen ja Erkki Helinin kanssa pohditaan, mikä olisi oikea nimitys miesmallille: mannekiini ja tuote-esittelijä. Malleja opastaa ja valvoo Paula Sihvonen.

Ohjelman lopussa nähdään pätkä tavaratalon vaateosastolla pidetystä muotinäytöksestä. Intiaanihapsut ovat in, ja vaatteiden monikäyttöisyys on esittelyissä tärkeää: yksinkertainen raitamekko sopii vaikka yöpaidaksi rapuhippojen uuvuttamille juhlijoille.

Lisää Elävässä arkistossa:

Takavuosien stailia ja diskojytää

Lisätietoa ohjelmasta

Muotiregatta - katsaus kesän 72 muotiin (1972) .Toimittaja Jarmo Porola ja Paula Sihvonen. Kuvaaja Juhani Valasvaara. Koreografi Reijo Paukku. Tuotanto TV2 Ajanvietetoimitus.

Läpinäkyvää - muotishow (1971) Toimittajat Voitto Kotilainen ja Jarmo Porola. Tuotanto TV2 Ajanvietetoimitus.

Löydä lisää:

muoti, 1970-luku, Tampere
Suosittele161 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Uusitaankohan tämä, en löydä tietoa mistään?

Harto Hänninen, Teeman Elävä arkisto

Anonyymi kirjoitti:
Uusitaankohan tämä, en löydä tietoa mistään?

Mainio 1970-luvun muoti nähdään ruudussa uusintana tämän viikon perjantaina 25.5. klo 16:50 alkaen ja sunnuntaina klo 9:30 alkaen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook