YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: Suomen euroviisukarsinta 1976

Julkaistu perjantaina 16.03.2012 1 kommenttia 188 suositusta

Pump-pumpin voitto houkutti lavalle harvinaisen häirikön suorassa lähetyksessä.

tiistai 15.5. klo 21.50

Suomen edustussävelmät Eurovision laulukilpailuissa olivat vuosina 1974 ja 1975 olleet popin valtavirrasta poikkeavia: Carita Holmströmin esittämä Älä mene pois oli taiturimainen jazzlaulelma, Pihasoittajien Viulu-ukko etnomusiikista ammentava pelimanniesitys. Asiaan haluttiin muutosta, ja Yleisradio muuttikin karsinnan lähtökohtia kokonaan. Kutsukilpailun sijaan järjestettiin avoin sävellyskilpailu, ja kaksivaiheisen valinnan sijaan alueraadit äänestivät kerralla yhdeksästä ehdokkaasta voittajan.

Säännöissä korostettiin kansallisten piirteiden esiintuomista, ja lauluissa onkin kuultavissa suomalaisuuden koko kirjo suomenruotsalaisista saamelaisiin ja mustalaisista pohjalaisiin, onpa mukana hiukan tuulia Balkanilta ja Ranskastakin.

Ensimmäisen etnosävytteisen laulun "Mustalaiskaravaani" on säveltänyt unkarilaissyntyinen Dezsö Balogh, joka myös esittää sen Anneli Sarin kansa. Matti Siitonen on lähestynyt viisutehtävää kaupallisesti, ja sävelmän esittää säveltäjä itse eli Fredi and The Friends, "Pump-Pump". Säveltäjät Matti ja Pirjo Bergström ovat hakeneet paluuta suomalaiskansalliseen pelimannimusiikkiin: laulun "Posket hehkuu ja haitari soi" esittävät Paula Koivuniemi ja Finlandia -kvartetti. Matti Laakso on säveltänyt Mikko Alatalo Bandille laulun "Myyty mies". Jukka Siikavireen Kirkalle säveltämässä "Neidonryöstössä” kuuluu balkanilaisia kaikuja. Säveltäjä Aarno Raninen on hakenut innoitusta saamelaisesta perinteestä Monica Aspelundin "Joikussa". Martti Pohjalainen on säveltänyt Markku Arolle iskelmän "Ruska", joka myös inspiroituu Suomen ja Lapin luonnosta. Säveltäjä Paul Fagerlundin lähtökohta on ranskalainen kapakkatanssi: ”Can-canin” esittävät veljekset Jouko, Kosti ja Paavo. Viimeisenä kuullaan Lasse Mirschin sävellys "Tillsammans med barn", jonka esittää norjalainen Inga Thommessen. Ohjelman juontaa Matti Elo.

Voiton vei tällä kertaa kisojen myyvin laulu, Fredin Pump-pump, jonka vetävästä koreografiasta vastasi Aira Samulin. Kaikkia viisujen kaupallistuminen ei ilahduttanut: suorassa lähetyksessä lavalle rynnisti mielenosoittaja, joka hakkasi käsiään ja ilmaisi laulaen, kuinka kansa sai ansaitsemaansa pumppumppia.

Lisää Elävässä arkistossa:

Kansa sai pumppumppia

Lisätietoa ohjelmasta

Euroviisut 1976: Suomen karsinta (1976) Juontaja Matti Elo. Ohjaus Erkki Pohjanheimo, Uolevi Taskinen, Jarmo Porola, Simo Pasanen. Kapellimestari Ossi Runne. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.

Löydä lisää:

euroviisut
Suosittele188 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkisto: Suomen euroviisukarsinta 1975

Euroviisukarsinnat 1975 käytiin Abban voiton jälkimainingeissa. Monet pitivät Abban räikeää ja mautonta esitystä sopimattomana Euroopan parhaaksi lauluksi.

Euroviisujen salattu historia

Kaksiosainen dokumentti maailman suosituimman musiikkishow'n historiasta: hienoa ja pöhköä musiikkia, järkyttäviä esiintymisasuja, nollakerhon tunnelmia, äänien ostelua sotilasdiktatuureissa, rautaesiripun sortumista - uuden Euroopan synty "paljetti paljetilta"!

Kommentit

Atro Niiniluoto

Tunnistin humoristisen Pump-pumpin lisäksi Neidonryöstön, jota kuunnellessa herkistyin muistellessani taas Kirkaa, jonka ihailijaklubiin kuulun edelleen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook