YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Euroviisujen salattu historia

Julkaistu maanantaina 02.04.2012 0 kommenttia 166 suositusta

maanantai 14. ja 21.5., uusinnat perjantain myöhäisillassa

Euroviisujen salattu historia (The Secret History of Eurovision, Australia 2011) on hauska ja paljastava dokumentti maailman suosituimman musiikkishow'n jännittävästä historiasta. Se punoo yhteen Euroopan poliittisen historian ja kulttuurihistorian säikeitä: hienoa ja pöhköä musiikkia, järkyttäviä esiintymisasuja, nollakerhon tunnelmia, äänien ostelua sotilasdiktatuureissa, Intervision itäisiä kisoja, rautaesiripun raottumista ja lopulta sortumista - uuden Euroopan syntyä "paljetti paljetilta". Dokumenttia on kuvattu myös Suomessa, josta mukana ovat muun muassa Marion Rung ja Kojo.

Kaksiosaisen dokumentin ensimmäinen osa "Itä vastaan länsi" käsittelee Euroviisujen alkuvaiheita, sodan raunioittaman Euroopan identiteetin ja Berliin muurin rakentamista sekä kylmän sodan vaikutusta iskelmäkilpailuihin. Euroviisut heijastelivat maanosan tapahtumia, mutta eivät suoraan: hullun kapinavuoden 1968 Euroviisuissa vastakkain olivat Francon sotilasdiktatuuri ja puhtoinen Cliff Richard.

Toisen osan alaotsikko on "Uusi Eurooppa": Itä-Eurooppa tuli Euroviisuihin ryminällä. Ensin kisoissa repesi rautaesirippu, sitten murtuivat Euroopan maantieteelliset rajat. Euroopassa sodittiin, ja Bosnian edustajat saapuivat piiritetystä Sarajevosta henkensä uhalla vuoden 1993 viisukisaan Irlantiin. Myös Euroviisuissa kohistiin: Irlanti voitti voittamistaan, siirryttiin puhelinäänestysten aikakauteen ja viisut tulivat kaapista. Jaksossa on tietysti mukana myös Lordin voitto Ateenassa vuonna 2006.

Dokumentissa haastatellaan niin kaikkien aikojen ensimmäistä (1956) euroviisuvoittajaa Lys Assiaa kuin kaksinkertaista euroviisuedustajaa ja itäiset Intervision laulukilpailut vuonna 1980 voittanutta Marion Rungia. Viisujen nollakerholaisista haastateltavana on vuonna 1982 Pommiin nukkunut Kojo. "Minusta tuntuu yhä että myin maani", Kojo sanoo.

Runsasta ja herkullista arkistomateriaalia sisältävän dokumentin kehyskertomuksena ovat Oslon Euroviisut 2010. Muita haastateltavia ovat muun muassa euroviisuvoittajat Dana, Johnny Logan, Nicole, Ruslana, Mr. Lordi ja Lena, Viron ex-pääministeri Mart Laar, poliittisen historian tutkija Katalin Miklossy Helsingin yliopistosta ja The Guardianin musiikkikriitikko Alex Petridis.

Useassa Euroopan maassa kuvatun dokumentin ovat tehneet australialaiset, jotka ovat tunnetusti euroviisuhullua kansaa. Dokumentin maailmanensi-ilta oli vappuaattona 2011 toisessa euroviisumanian vaivaamassa maassa - Suomessa ja Teemalla!

(Kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Euroviisujen salattu historia 1-2 (The Secret History of Eurovision 1-2), Australia 2011. Dokumentti, ohjaus Stephen Oliver. Yhteistuotannossa mukana mm. YLE Teema.

Suosittele166 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkisto: Suomen euroviisukarsinta 1975

Euroviisukarsinnat 1975 käytiin Abban voiton jälkimainingeissa. Monet pitivät Abban räikeää ja mautonta esitystä sopimattomana Euroopan parhaaksi lauluksi.

TV-arkisto: Suomen euroviisukarsinta 1976

Vuonna 1976 euroviisuedustajaa etsittiin ensimmäisen kerran avoimella kilpailulla, ja mukaan saatiin entistä myyvämpiä pop-ralleja.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook