YLE Teema

 

Historiadokumentti

USA:n 1930-luvun pölymyrskyt

Julkaistu torstaina 24.01.2013 6 kommenttia 94 suositusta

lauantai 13.4. klo 17.20

Amerikan kuuluisimman dokumentaristin Ken Burnsin neliosainen tv-sarja kertoo 1930-luvusta, jolloin sadetta ei tullut ja 40 miljoonaa hehtaaria Oklahoman, Teksasin, Kansasin, Coloradon ja Uuden Meksikon peltoja peittyi pölyyn ja heinäsirkkalaumoihin. Neuvottomat ihmiset kyyhöttivät tuulen pieksämissä taloissaan ja hiekkamyrskyt pimensivät auringon.

Se oli Amerikan historian suurin ihmisen aiheuttama onnettomuus, jossa tuhannet yksittäiset maanviljelijät maansa hallituksen ja globaalien markkinoiden kannustamina lähes tuhosivat Amerikan vilja-aitan.

Tarina suuresta kuivuudesta – Dust Bowlista – on kuitenkin myös tarina ihmisten sisusta, elämän jatkumisesta raamatullisten koettelemusten keskellä. Se on myös varoittava tarina ihmisen suhteesta luontoon.

Lisätietoa ohjelmasta

USA:n 1930-luvun pölymyrskyt 1-4 (The Dust Bowl), USA 2012. Ohjaus Ken Burns. Tuotanto PBS.

Suosittele94 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Koodien maailma

Jännittävässä kolmiosaisessa sarjassa matemaatikko Marcus du Sautoy etsii maailman salaista koodia. Luvut ja niiden suhteet ilmenevät kaikkialla verisuonten mutkikkaasta rakenteesta tähtitaivaan häkellyttävään kauneuteen. Luvut ja muodot selittävät kaiken.

Taistelu rotuerottelua vastaan

Vuonna 1961 joukko mustia ja valkoisia amerikkalaisia lähti syvään etelään osoittamaan mieltään rotuerottelua vastaan. Yhdessä matkustaessaan he asettivat itsensä hengenvaaraan. Kaksiosainen dokumentti.

Kommentit

Anonyymi

Tämän jatkoksi sopisi John Fordin paras elokuva Vihan hedelmät.

Anonyymi 2.

Täysin samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa.

Anonyymi

Huonosti on oppi mennyt perille. Globaalien markkinoiden kaikkivoipaisuuteen vannotaan taas kerran.

The Grapes of Wrath

Hieno dokumenttisarja ihmisen pohjattomasta ahneudesta ja typeryydestä sekä katastrofaalisista seurauksista. Parasta laatua. Kiitos. Aikalaisten karmean kauniit mustavalkofilmit pölystä ja sen ajan lasten kokemukset pysäyttää tv:n eteen. Tässä ei erikoistehosteita tarvita. Sujauttakaa nyt John Fordin Vihan hedelmät johonkin väliin. Odotimme sitä Eedenistä itään -klassikon loogiseksi ja kronologiseksi jatkoksi. Väkeviä John Steinbeckin filmatisointeja molemmat. Vihan hedelmissä Henry Fondaa ahdistaa yhden oscarin verran vaikkei hälle sitä suotukaan.

Yle Teema

The Grapes of Wrath kirjoitti:
Sujauttakaa nyt John Fordin Vihan hedelmät johonkin väliin. Odotimme sitä Eedenistä itään -klassikon loogiseksi ja kronologiseksi jatkoksi. Väkeviä John Steinbeckin filmatisointeja molemmat. Vihan hedelmissä Henry Fondaa ahdistaa yhden oscarin verran vaikkei hälle sitä suotukaan.

Hei, ja kiitoksia kaikille toiveista! Vihan hedelmät ehdittiin juuri esittää Teemalla viime joulukuussa. Elokuva kuitenkin uusitaan vielä myöhemmin, mutta tällä hetkellä toiselle esitykselle ei ole vielä tarkkaa päivämäärää.

yst. terv. Maria / Yle Teema

Erinomaista

Kerrassaan loistava dokumenttisarja! Harmi, että ensimmäinen jäi näkemättä. Toivotaan uusintaa jossakin vaiheessa. Nämä poistuvat areenasta nykyisin niin pikaisesti.

Sarja oli paljon muutakin, kuin pelkkä katsaus pölymyrskyihin. Tarina lyhytnäköisyydestä, luonnon huomioimisesta, vihamielisestä ihmisluonteesta jopa omiaan kohtaan, yritteliäisyydestä ja paljosta muusta kulki todella upealla tavalla mukana.

Sarja opetti mm. hyvin, kuinka haitallista on, jos yritteliäältä ja parhaansa antavalta ihmiseltä viedään omanarvontunto. Niin se on: moni ihminen sairastuu ja kuolee työttömyyteen, koska henkinen terveys ei kestä sitä. Henkistä sairastumista seuraa fyysiset sairaudet. Työttömyydessä on kyse hirvittävästä vitsauksesta, jolle ei Suomessakaan tehdä riittävästi vain siksi, koska sen yhteyttä terveyteen ei edelleenkään riittävästi tunnusteta. New dealille olisi huutava tarve myös Suomessa, mutta niin että se antaa ihmisten tuntea olonsa arvokkaaksi.

Erityisen hyvä oli erään naishaastateltavan kommentti (3. osa) siitä kritiikistä, mitä new deal -ohjelman "keinotekoisesti" synnytettyä työtä vastaan esitettiin. Hän kyseenalaisti hienosti, että miksi me emme sitten ole huolissamme niistä tyhjäntoimittajista, joille pelkkä syntymän tai perinnön sattuma on antanut mittaamattoman vaurauden täysin ansiotta ja ilman, että he osaavat antaa sille mitään arvoa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook