YLE Teema

 

Elokuvan juhlaviikko: Vain muutaman dollarin tähden (K15)

Julkaistu keskiviikkona 21.09.2011 3 kommenttia 196 suositusta

lauantai 5.11. klo 21.00

Italowesternien klassikko saman rosvojoukon jäljillä olevista palkkionmetsästäjistä. Sergio Leonen ohjaaman elokuvan pääosissa ovat Clint Eastwood, Lee Van Cleef ja Gian Maria Volonté - sekä Ennio Morriconen musiikki. Elokuvan on valinnut ja sen esittelee muusikko Tuomari Nurmio.

”Leonen henkilöiden moraalittomuus oli jotenkin vapauttavaa 1960-70-luvuilla: täytyy hoitaa omat haulit himaan vaan. Tämä on balladi täysin myyttisistä hahmoista, joista ei kukaan tiedä mitään. Ne meksikolaiset rosvot ovat tavallaan 60-luvun rocktähtiä, samannäköisiä hahmoja. Tällä on ollut valtavan suuri vaikutus populaarikulttuuriin. Ja se on säilyttänyt kutinsa, toimii edelleen.”

Lisätietoa ohjelmasta

Vain muutaman dollarin tähden (For a Few Dollars More, Italia 1965) O: Sergio Leone. N: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté.

Suosittele196 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elokuvan juhlaviikko

Elokuvan juhlaviikolla 30.10.-6.11. esitetään sunnuntaista sunnuntaihin kymmenen elokuvaa. Kunkin elokuvan on valinnut ja sen esittelee joku Teemaan liittyvä kulttuuripersoona: Aki Kaurismäki, Pia Andell, Silvia Modig, Peter von Bagh, Tuomari Nurmio…

Kommentit

Juha Päiväniemi

Captain Apache, Lee Van Cleef, Barquero, Sabata. Lee Van Cleef oli suosikkinäyttelijäni ja Hyvät, Pahat ja Rumat suosikkielokuvani ja on vieläkin. Olin nuori poika ja asuinpaikkakuntia vaihtaneena elokuvat olivat ainut harrastus - elokuvissa käynti, Filmihullun jne. luku, kiertely tutkimassa aktiivisesti elokuvateattereiden mainostaulut...

Isäni kanssa Kino-elokuvateatterissa Seinäjoella aivan 70-luvun alussa näin Hyvät pahat ja rumat - musiikki-pääteema jäi mieleen, grafiikka oli hyvä, tapahtumia riitti ja elokuva ei heti loppunutkaan vaan jatkui, jatkui uusine yllättävine käänteineen...Isä oli nähnyt sen ennemminkin ja tiesi kertoa jälkeenpäin, että arvasi pian lapion lentävän.

Hugo Montenegron orkesterin LP-levy pyöri levylautasella ja musa kolmesta dollariwesternistä tuli tutuksi; Lee Van Cleefin ja elokuvien ohjaajan Sergio Leonen filosofia hallitsi elämää... Kourallinen Dollareita, Vain Muutaman Dollarin Tähden... Keskimmäinen For a Few Dollars More on kyseessä Teeman esityksenä nyt. Siinä raapaistaan tulitikkuun tuli suoraan henkselistä ja ammutaan taitavasti hattuja Vain Muutaman Dollarin Tähden.

Mutta, Fidel Castro polttaa Cohibaa ja Ernesto Che Guevara poltti Montegristoa - Lee Van Cleef polttaa piippua ja Eastwood...?

Anonyymi

Voittaa kyl oluen juonnin ja muutakin

lumetta

Kiintoisinta ja osuvinta oli Tuomari Nurmion vertaus eilispäivän länkkärit/ tämän päivän rokkarit!

Samaa olen ihmetellyt, tätä ihannontia!

Itse elokuva tuntuu jo taiteelliselta tekeleeltä tämän ajan päästä katsottuna.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook