YLE Teema

 

Kino Ranska

Viimeiseen hengenvetoon

Julkaistu perjantaina 18.06.2010 0 kommenttia 204 suositusta

Ranskan uuden aallon merkittävimmän ohjaajan Jean-Luc Godardin esikoisohjaus räjäytti elokuvakerronnan säännöt.

sunnuntai 31.10. klo 12.30

Vuonna 1960 ensi-iltansa saanut Viimeiseen hengenvetoon oli Jean-Luc Godardin esikoisohjaus, joka räjäytti kerralla elokuvakerronnan säännöt. Pariisin kaduilla kohtaavia rakastavaisia esittävät Jean-Paul Belmondo ja Jean Seberg. Belmondo on poliisia pakeneva autovaras Michel Poiccard, ja Jean Seberg näyttelee Champs-Élysées'llä New York Herald Tribunea myyvää amerikkalaista opiskelijatarta. Viisauksia laukovaa kirjailijaa esittää ohjaaja Jean-Pierre Melville.

Aidoissa ympäristöissä käsivaralla kuvattu rikos- ja rakkaustarina esittelee katsojille niin "jump cut" -hyppyskarvin kuin unohtumattoman yhdistelmän eksistentialismia, katuromantiikkaa ja gangsteriasennetta.

"Viimeiseen hengenvetoon oli sen lajin elokuva jossa kaikki oli sallittua, se kuului sen luonteeseen. (...) Halusin nimenomaan lähteä liikkeelle sovinnaisesta tarinasta ja tehdä uudelleen, mutta eri tavalla, kaiken elokuvan joka oli jo tehty", Godard totesi.

Viimeiseen hengenvetoon esitettiin edellisen kerran Teemalla keväällä 2009 osana Godardille omistettua Teemalauantaita laajassa Uuden aallon kevät -elokuvasarjassa.

 

Katso myös Kino Ranskan muut Godard-elokuvat Nainen on aina nainen (12.12.) ja Laittomat 19.12. sekä keskiviikon kulttuuridokumentti Godard, rakkaus, runous (15.12.)

 

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: À bout de souffle, Ranska 1960. Ohjaus: Jean-Luc Godard. Pääosissa: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg ja Jean-Pierre Melville.

Suosittele204 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Pariisi kuuluu meille

Jacques Rivetten ohjaama kiehtovan arvoituksellinen elokuva boheemista taiteilijapiiristä ja mystisistä kuolemantapauksista 1950-luvun lopun Pariisissa. Sivuosassa suomalainen Birgitta Ara!

Ampukaa pianistia

Francois Truffaut'n ilkikurinen uuden aallon rikoselokuva kertoo kapakkapianistista, joka sotkeutuu veljensä töppäilyjen takia gangsterien maailmaan. Pääosaa esittää Charles Aznavour.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook