A-studio: Talk – Piikki auki EU:lle

Julkaistu torstaina 14.02.2013 2 56

Suomen EU:lle maksamasta nettisummasta on ilmoitettu kaksi erilaista lukua.

TV1 torstaina 14.2. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Oliko EU-huippukokouksen neuvottelutulos Suomelle torjuntavoitto vai pikemminkin tappio? Vastaaminen on helpommin sanottu kuin tehty, sillä Suomen laskun kokonaissumma on muuttunut sen mukaan, kuka ne kertoo.

Ensin julkisuuteen tuli EU-komission luku, 594 miljoonaa, tiistaina Suomen hallitus ilmoitti matalamman summan, 520 miljoonaa. Varmaa näyttäisi olevan vain, että Suomen maksama nettosumma nousee yli 500 miljoonaa euroa seitsemän vuoden aikana.

 

Hallitus käytti vanha laskukaavaa

Tiistaina kävi ilmi, että Suomi oli poikennut omasta päästöksestään käyttää komission lukuja. Hallituksen nettosummat on laskettu vanhalla laskukaavalla, josta Suomi luopui vuonna 2007.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ja pääministeri Jyrki Katainen kommentoivat eri lähteistä tulleista luvuista syntynyttä hämmennystä ärtyneesti. "Voi Dziisus", taivasteli Stubb. Katainen vakuutti, ettei kaksien eri lukujen käyttämisellä ole tarkoitus hämätä kansalaisia.

Kahden eri laskutavan käytöstä luovuttiin juuri selkeyden takia.

 

Mikä on Suomen rooli EU:ssa?

Mikä on Suomen rooli ja tarkoitus EU:ssa ylipäänsä? Suomi on EU:n vauraimpia maita, eli tarkoittaako se väistämättä sitä, että nettomaksuosuutemme kasvaa. Miksi päädyimme ottamaan vastaan lisärahan maatalouteen, emme palautusta jokavuotisiin jäsenmaksuihin?

A-Studio: Talkissa Suomen EU-budjetin salat paljastavat kansanedustajat Jouni Backman (sd.), Kimmo Sasi (kok.) ja Timo Soini (ps.) sekä pitkän linjan EU-kriitikko, entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen.

 

Muualla netissä:

Yle Uutiset: EU-maksukiista sekavoituu entisestään - Suomi poikkeaa itse tekemästään päätöksestä

 

Suosittele56 Suosittelee

Kommentit

torstaina 14.02.2013

Suomen pöhöttynyt julkinen sektori vääristää bkt:tä suuremmaksi, kuin mitä se "oikeasti" voisi olla. Jos tehdään pöhötautikorjattu bkt vaikka EU:n keskimääräisen julkisen sektorin mukaiseksi, tai mielellään muutaman prosenttiyksikön verran keskimääräistä alemmalle tasolle, paljastuisi nyt sovitun nettomaksuosuuden todellinen suuruus.
Melko luovaa talousoppia tarvitaan, että alentuvien vientitulojen ja kasvavien tuontikulujen vallitessa neuvottelutulosta kehutaan voitoksi.
Poliitikkojen talousoppia saattaakin kuvata entisen pääministeri Vanhasen totemus muutama vuosi sitten silloisen budjettiriihen puolivälin neuvottelutilanteesta antama haastattelulausunto (lievät sanamuodot ehkä epätarkkoja, mutta sanoma ei, valitettavasti) "nyt ollaan saatu menopuoli kuntoon, huomenna sitten katsotaan tulopuoli".Tälläisella logiikalla ei tarvitse ihmetellä, miksi velkataakka kasvaa..

torstaina 14.02.2013

Olihan jälleen kerran juontaja/toimittaja Jan Andersson vauhdissaan: yhtä ylimielisen puolueellinen kuin ennenkin!

"YLEN OHJELMA- JA SISÄLTÖTUOTANNON YLEISET PERIAATTEET:
- 1. Ylen journalismin lähtökohtana ovat Ylen arvot. Ylen journalismin tulee perustua totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen. Sen tulee olla vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa
---> tottahan tämä; ylen journalismin lähtökohtana ovat Ylen (!!) arvot....... Joopa joo

2. Asetamme tasapuolisuuden tavoitteeksi ohjelma- ja sisältötuotannossamme kokonaisuudessaan sekä myös yksittäisissä ohjelmissa--> niinpä niin "tasapuolisuuden"....

3. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. ---> Minä määrään täällä, kuka täällä puhuu -Jan Andersson -juontaja (" Ohjelma on minun ja minä päätän, kuka puhuu.” Linkki:
http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2011/22/artikkelit/suorasuu/)
--> Ja minä kun luulin, että Ylen ohjelmat olisivat enemmänkin minun ohjelmia veromaksajana eikä Ylen palkkarenkien.

Näitähän löytyisi lisää, mutta antaa olla.
Aika tekee tehtävänsä; katsotaan parin vuoden kuluttua miten Suomen valtion rahat riittävät EU:n pyörityksessä massatyöttömyyden vallitessa!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä