A-studio: Talk – Sekaisin osinkoverosta

Julkaistu keskiviikkona 03.04.2013 3 43

Pääministeri Jyrki Katainen joutui toimittajien ristituleen osinkoverouudistuksesta.

TV1 torstaina 4.4. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Hallitus ilmoitti pari viikkoa sitten kehysriihessä kiristävänsä osinkotulojen verotusta kokonaisuudessaan.

Lopputuloksena piensijoittajien verot kiristyivät, mutta kaikkein rikkaimpien, pörssiin listaamattomien yritysten suuromistajien osinkojen verotus huojentui.

 

Arhinmäki: Ei riittäviä tietoja

Tunnelma hallituksessa alkoi kuumentua, kun verolinjausten vaikutukset selvisivät päättäjille itselleen.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan kehysriihen päätös oli virhe, joka johtui siitä ettei ministereille ollut annettu riittäviä tietoja sen vaikutuksista.

Tämän jälkeen osinkoverotuksen muutosta ja kehysriihen kiireistä menettelyä ovat kritisoineet muidenkin hallituspuolueiden edustajat.

 

Katainen kiistää lobbareiden veromallin

Pääministeri Jyrki Katainen kiisti keskiviikkona jyrkästi nimettömät väitteet siitä, että hallitus olisi ottanut veromallinsa lobbareilta tiskin alta.

Hallitus joutunee käsittelemään kehysriihen osinkoveropäätöksensä uudelleen.

A-studio: Talkissa veroremontista väittelevät vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas, kansanedustajat Sampsa Kataja (kok.) ja Mika Lintilä (kesk.) sekä Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.

 

Muualla netissä

Yle Uutiset: Katainen: Osinkoverolaskelmat tulivat virkamiehiltä

 

Suosittele43 Suosittelee

Kommentit

torstaina 04.04.2013

Verotuksen perusperiaatteisiin kuuluu oikeudenmukaisuus, neutraalisuus(ts.tehokkuus) ja yksinkertaisuus. Vaikkakin nämä saattavat joskus olla ristiriidassa keskenään, toteutuu nyt kaikki kolme periaatetta erittäin huonosti uusimassakin osinkoverouudistuksessa. Eikö kaikki pääomatulolajien verotus pitäisi saattaa samalle tasolle?

torstaina 04.04.2013

Professori Niskakangas peräänkuuluttaa neutraalia verojärjestelmää, jossa kansalaiset ja yrittäjät voisivat tehdä ratkaisujaan puhtaasti liiketaloudellisin perustein, siis ilman, että verojärjestelmä ohjaa tätä päätöksentekoa. Ratkaisu tähän on tasavero eli kaikki tulot samalle viivalle (ansio- ja pääomatulot, eläkkeet, lahjavero jne.). Enemmän tienaavat maksaisivat tässä joka tapauksessa enemmän veroja, siis euromääräisesti, kuin vähemmän tienaavat.
Toimittaja Päivärinnan päähän taas ei näköjään mitenkään mahdu se, että kasvavat yritykset työllistävät paremmin kuin ei-kasvavat. Kasvu taas edellyttää kasvun kannustimia. Mikähän siinä on niin vaikeaa ymmärtää?
Tämä on myös vapaa maa, jossa jokainen saa vapaasti yrittää ja kokeilla, kuinka helppoa on päästä noihin kaikkien kadehtimiin "verottomiin" osinkoihin. Esimerkiksi toimittaja Päivärinta voisi lähteä sieltä Ylen lokoisista oloista yrittäjäksi ja yrittää myydä osaamistaan vapailla markkinoilla, ehkäpä myös työllistää siinä sivussa muutaman muun henkilön?

torstaina 04.04.2013

Entinen opettajani professori Niskakangas on valitettavasti kuutamolla ja irrallaan reaalimaailmasta. Neutraalia verotusta ei ole, vaan sillä on aina ihmisten käyttäytymistä ohjaavia vaikutuksia. Yliopistomiehelle tekisi ihan hyvää joskus elämässään tehdä oikeita töitä yritysjohdossa avoimella sektorilla. Hänen kommenttinsa verotuksesta ovat aina olleet, ehkä omista lähtökohdista johtuen, omistajavastaisia.

Valitettava totuus on, että pääoma liikkuu nykymaailmassa helposti ja nopeasti ja se hakeutuu sinne, missä sillä on parhaat toimintaedellytykset. Oy Suomi Ab on erittäin suuren rakennemuutoksen ja vaikeiden aikojen edessä. Väestöpyramidistämme johtuen väestöllinen huoltosuhde heikkenee seuraavan viidentoista vuoden aikana eniten Euroopassa. Tämä leikkaa kansantalouden kasvupotentiaali aikana, jossa julkisen talouden tasapaino on pitkällä aikavälillä kestämättömällä tasolla.

Tässä tilanteessa poliitikkojen on tehtävä kaikkensa kannustaakseen kansalaisia yrittäjyyteen ja työpaikkojen luomiseen. Niskakankaan hakema kateuden leimaama ja menestyjiä rankaiseva verojärjestelmä karkoittaa menestyjät suomesta ja tappaa monet alkiot.

Koko järjestelmää pitäisi yksinkertaistaa radikaalisti. Alentaa veroja ja poistaa vähennyksiä sekä tukia sekä yrityksille, että kotitalouksille.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä