Tosi tarina: Jimi Sumén – sairaus parantaa

Julkaistu keskiviikkona 26.01.2011 3 164

Jimi Sumén liikkuu mielellään moottoripyörällä Sari-vaimon kyydissä.

TV1 tiistaina 1.2. klo 20.00

Jouko "Jimi" Sumén oli 1980-luvun kirkkaimpia suomalaisia rocktähtiä. Hän oli kameleontti, joka häikäisi virtuositeetillaan ja hämmensi yllättävillä ratkaisuillaan.

Kovasta työtahdistaan tunnetun Suménin elämä eteni "sex, drugs and rock'n'roll" -kliseen mukaisesti. Koti ja perhe unohtuivat elämän täyttyessä kiertueista ja studiosessioista.

Vasta MS-tautiin sairastuttuaan Sumén joutui pysähtymään ja miettimään, kuka hän todella on. Itsetutkiskelun seurauksena Sumén koki, että sairaus paransi hänet narsistisesta rock-elämästä.

Sari-vaimo sekä lapset, Julian ja Tesla, ovatkin Jimin elämässä nyt tärkeimmällä paikalla. Siitä syntyi uusi alku myös musiikillisesti.

 

Uusi soittotekniikka

Vaikka MS-tauti rappeuttaa motoriikan ja vie vääjäämättä kohti pyörätuolia, ei Jimi ole luovuttanut.

Hän on kehittänyt uuden soittotekniikan ja päässyt sen myötä uudelleen kiinni musiikin tekemiseen. Sound & Furyn uudelleen kasaaminen ja comeback-kiertue on ollut Jimille suuri haaste.

Fyysisesti jokainen keikka on äärimmäisen rankka koettelemus. Toisaalta musiikillisesti Sumén kokee olevansa kypsempi kuin koskaan ja soittavansa - ainakin päänsä sisällä - paremmin kuin koskaan.

Kameleontti on löytänyt etsimänsä sävelen.

Elokuvan ovat tuottaneet ja ohjanneet Tommi E. Virtanen ja Lari Seppälä.

 

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Suosittele164 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 02.02.2011

Todella hieno dokumentti! Kaikkea hyvää Jimille ja perheelle!

keskiviikkona 02.02.2011

Opettavainen ja upeasti tehty dokkari. Antoi paljon ajattelemisen aihetta. Erilaisuudesta ja elämästä.

tiistaina 23.07.2013

"Vaikka MS-tauti rappeuttaa motoriikan ja vie vääjäämättä kohti pyörätuolia, ei Jimi ole luovuttanut." Nykyään MS-tauti ei enää välttämättä vie "vääjäämättä kohti pyörätuolia". Suuri osa nykyaikana sairastuneista voi tehdä mm. normaalipituisen työuran ja elää jopa kuolemaan saakka ilman pyörätuolia. Oireet ovat hyvin vaihtelevat. Joidenkin MS-tautia sairastavien kohdalla pyörätuoli tai muut apuvälineet kuitenkin ovat edelleen tosiasia. Nykypäivän lääkkeiden ansiosta kuitenkin entistä harvemmalla MS-tauti merkitsee täydellistä invaliditeettia ja MS-tautia sairastava voi elää vuosikymmeniä sairastumisensa jälkeen täysin tai lähes täysin "normaalia" elämää.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä