Ulkolinja: Kurdistan – silta rauhaan?

Julkaistu tiistaina 24.09.2013 1 44

Kurdiäidit ovat itkeneet 30 vuotta lastensa haudoilla.

TV1 torstaina 26.9.2013 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 2.10. klo 23.00

Yle Areenassa 30 päivää

Turkin armeija ja kurdisissit ovat sotineet 30 vuotta Kaakkois-Turkissa. Sodan jäljet ovat tylyjä: 50 000 kuollutta, satoja poltettuja kyliä, yli miljoona pakolaista.

Nyt, yllättäen, rauha on lähempänä kuin koskaan.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on puhunut rauhan puolesta. Hallituspuolue AKP:n (Oikeus ja kehitys -puolue) kansanedustajat toistavat pääministerin aloitetta kuin mantraa: "Kurdikysymyksessä emme voi enää kääntyä takaisin".

 

Pallo on hallituksella

Kurdisissien johtaja Abdullah Öcalan on Marmaranmeren vankisaarellaan saanut tavata lakimiehiään, kurdien kansanedustajia ja veljensä Mehmetin, joka kertoo kotipihalleen kokoontuneille kyläläisille, että: "Apo (Abdullah) haluaa vain rauhaa, hän on väsynyt sotaan".

Sissijärjestö PKK julisti keväällä tulitauon ja veti taistelijansa Turkista.

"Pallo on nyt Turkin hallituksella, me olemme tehneet oman osuutemme", sanoo Pohjois-Irakin vuorilla PKK:n operatiivinen johtaja Murat Karailan Yleisradiolle.

Turkin hallituksen edustajat vertaavat mielellään Kurdistanin rauhanprosessia siltaan. ”Olemme jo puolivälissä”, he sanovat.

Kurdit suhtautuvat epäilevämmin rauhanprosessiin. ”Tulitauko on vasta ensimmäinen askel. Kurdikysymys on edelleen ratkaisematta. Ilman sitä ei ole mitään siltaa”, Karailan sanoo.

 

Kiellettyjä sanoja

Moni asia on muuttunut kurdien asuttamassa Kaakkois-Turkissa 20 vuoden aikana. Gün TV lähettää ohjelmia kurdin kielellä, mutta ei mistä tahansa aiheesta.

"PKK, Kurdistan ja Apo ovat edelleen kiellettyjä sanoja", sanoo Gün TVn uutispäällikkö Ömer Tur.

Diyarbakirissa koulussa opettaja, kurdi, tenttaa oppilaita – jotka kaikki sanovat puhuvansa kurdikieltä – turkin kielellä. Opetus kurdin kielellä on ollut pitkään yksi kurdien vaatimuksista.

 

Mitä kylävahdit tekevät?

Enää ei puhuta Kurdistanin valtiosta, vaan käytännöllisistä asioista.

"Panokset ovat nyt kovat", sanoo Istanbulissa International Crisis Groupin tutkija Hugh Pope, joka on seurannut kurdikysymystä 25 vuoden ajan.

"Sekä pääministeri Erdogan että Abdullah Öcalan ovat sitoutuneet rauhanaloitteisiin. En edes uskalla ajatella seurauksia, jos prosessi jostakin syystä epäonnistuu", hän sanoo.

Kurdikysymyksessä on vielä paljon aikapommeja. Yksi niistä on kylävahtikysymys. Kylävahdit ovat aseistettuja, puolisotilaallisia vartiokaarteja, jotka ovat yrittäneet estää PKK:ta käyttämästä kurdikyliä hyväkseen.

"Kylävahdit ovat kiusanneet ihmisiä, vieneet heiltä maata ja ajaneet ihmisiä kylistä", sanoo Güvenderin kylän mukhtari Ahmet Alp.

 

Vuorelle tai hautaan

Pohjois-Irakin vuorilla PKK:n leirissä kalashnikovit nojaavat puunrunkoa vasten. Tulitauon aikana ei järjestetä edes ampumaharjoituksia. Sissien päivä päättyy lentopallo-otteluun, joka keskeytyy, kun miehittämätön tiedustelukone ilmestyy iltataivaalle.

"Ne tulevat joka ilta", sanoo naississi, joka liittyi PKK:n jo 1999, Abdullah Öcalanin vangitsemisen jälkeen.

"En ole yrittänyt saada tietoja perheestäni. Jokainen kurdi-isä ja kurdiäiti on minun perhettäni", hän sanoo.

Diyarbakirissa, Kaakkois-Turkin pääkaupungissa, äidit kokoontuvat joka viikko muistelemaan "vuorelle menneitä" lapsiaan. Jokaisella on poika tai tytär joko vuorilla tai marttyyrien hautausmaalla.

Ohjaus: Vesa Toijonen. Yle 2013

 

Suosittele44 Suosittelee

Kommentit

torstaina 26.09.2013

Se on muuten Murat Karayilan. Ja PKK ei ole vetanyt Turkista kuin ehka puolet taistelijoistaan - asia on hyvin selva, koska syyskuun alkupuolella se ilmoitti keskeyttavansa vetaytymisen, kunnes Turkin hallitus tekee vaadittuja uudistuksia.

Harmi, ettei dokkaria voi katsoa ulkomailta kasin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä