Kuka oikein olet – Leo Friman

Julkaistu maanantaina 19.12.2011 15 162

Oma isoisä on Leo Frimanille mysteeri.

TV1 perjantaisin 6.9. - 20.12.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 12.05 - 12.35

Yle Areenassa 7 päivää

Muusikko Leo Friman selvittää sarjassa Kuka oikein olet? isoisänsä kuolemaan liittyvää mysteeriä.

Frimanin isä ei koskaan puhunut omasta isästään, joka kuoli tapaturmaisesti auton alle jäätyään kun isä oli pieni.

Leo Friman ei edes tiedä isoisänsä sukunimeä, sillä isä sai äitinsä sukunimen.

 

Elämä päättyi liian varhain

Leo Friman lähtee Perniöön selvittämään mitä tietoja isänisästä ja tämän perheestä on jäänyt kirkonkirjoihin. Hän löytää isoisänsä kuolinajan ja sukunimen.

Seuraavaksi Leo matkustaa paikallislehden arkistoon etsimään, ovatko paikallislehdet huomioineet isoisän kuolemaa.

Leo löytää kirjoituksen, jonka avulla hän löytää inhimillisen puolen isoisästään ja saa käsityksen nuoren miehen elämästä, joka päättyi liian varhain.

Löytämiensä uusien tietojen avulla Leo etsii isoisän puolen sukulaisia ja löytää iäkkään sukulaisrouvan, joka muistaa Leon isoisän kuoleman ja surun, jonka se hänen perheeseensä toi.

 

Vexi Salmi kokee sarjassa yllätyksen. Itseään perushämäläisenä pitävä Vexi onkin kauhavalaisen haudankaivajan jälkeläinen eli pohjalainen.

Kuka oikein olet? Julkisuuden henkilöt tutkimusmatkalla

 

Sarjassa Kuka oikein olet? julkisuudesta tutut henkilöt lähtevät tutkimusmatkalle selvittämään oman sukunsa menneisyyttä ja itselleen tuntematonta sukutarinaa.

Matkassa mukana ovat historian asiantuntijat ja arkistolähteet. Tutkimusmatkat vievät päähenkilöt ja katsojat eri puolelle Suomea ja Eurooppaa.

 

15 erilaista tarinaa

Sarjan jokaisessa 15 jaksossa päähenkilölle paljastuu tuntemattomia asioita esivanhemmistaan ja tapahtumista, jotka ovat määrittäneet päähenkilön omaa elämää hänen tietämättään.

Päähenkilön matkassa katsoja pääsee näkemään Suomen historian ilmiöitä henkilöhistorian kautta, sillä jokaisen päähenkilön tarina nivotaan ajassa vaikuttaneeseen historialliseen ilmiöön ja tapahtumaan.

 

Oman maan ilmiöitä

Sarjan kansainvälisestikin tunnustettu viehätys perustuu siihen, että päähenkilöiden matkan lisäksi katsoja kokee oman maansa historian ilmiöitä ajassa eläneen ihmisen kautta.

Matila Röhr Nordisk on tuottanut ja toteuttanut Suomen ensimmäisen tuotantokauden englantilaisesta alun perin BBC:n suosituksi tekemästä ja sittemmin ympäri maailmaa levinneestä Who Do You Think You Are? -ohjelmaformaatista.

Ohjelma on esitetty edellisen kerran TV1:llä tammi-toukokuussa 2012.

 

Sarjan muut henkilöt:

 

13.9. Marion Rung

Marion saa tietää isoisänsä isän tulleen Suomeen alun perin Vilnasta, Venäjän armeijan pakollisesta palveluksesta. Kun Marion tutkii isoäitinsä taustoja, hän matkustaa Puolaan ja siellä paljastuu samanlainen tausta.

 

20.9. Vexi Salmi

Vexi ei tiedä isänsä biologisten vanhempien taustoista mitään. Suuri yllätys itseään perushämäläisenä pitävälle Vexille onkin, että hän on kauhavalaisen haudankaivajan jälkeläinen eli pohjalainen.

 

27.9. Teija Sopanen

Teija haluaa tehdä matkan sukunsa menneisyyteen jättääkseen lapsilleen rikkaan henkisen perinnön. Viimeiseksi jääneessä ohjelmassaan Teija saa tietää olevansa muun muassa kymiläistä pappissukua.

 

4.10. Ville Pusa

Villen isoisä osallistui sodassa Teikarinsaaren taisteluihin. Ville etsii tietoja isoisänsä sota-ajasta ja jälkiä hänen karjalaisista juuristaan ja löytää Myllypellosta paikan, josta Pusat ovat lähtöisin.

 

11.10. Eeva Litmanen

Äiti ei kertonut Eevalle juuri mitään omasta perheestään eikä Eevan isän perheestä. Eeva tutkii ristiriistaisen äitinsä menneisyyttä sekä selvittää rajan taakse kadonnen isoisänsä mysteeriä.

 

18.10. Veijo Baltzar

Veijo haluaa tietää pitääkö se paikkansa, että hänen isoisänsä isä, Iso-Hemmi, olisi ollut yksi viimeisimmistä Pohjois-Savossa toimineista romanipiiskureista eli raipparangaistuksen antajista.

 

25.10. Tom Pöysti

Tom matkustaa Poriin etsimään tietoja Lasse Pöystin äidin suvusta. Hän päätyy merikapteenisukulaisen kautta Korppooseen ja Houtskariin, josta löytyy yhteys isonvihanaikaiseen saaristolaispappiin.

 

1.11. Jaana Saarinen

Jaana haluaa selvittää suvussa elävän legendan, jonka mukaan tsaari Nikolai II olisi hänen äidinisänsä isä. Mutta löytääkin itselleen selviytyjä-isoäidin, joka kasvatti kaikki isättömät lapsensa hyvin köyhissä oloissa.

 

8.11. Kai Lehtinen

Kai etsii tietoja isovanhemmistaan, vahvoista miehistä, joista toinen oli määräysvaltainen tehtaanjohtaja ja toinen työläistaustainen viiden lapsen yksinhuoltaja.

 

15.11. Anni-Kristiina Juuso

Saamelainen Anni-Kristiina etsii Juuso-suvun alkuperää Ruotsin ja Suomen Lapista.

 

22.11. Bror-Erik Wallenius

Isän suku on Bubille tuntematon. Bubi saa kuulla isänisänsä olleen 1900-luvun alun Helsingissä raitiovaununkuljettaja, joka oli muuttanut Nurmijärveltä pääkaupunkiin.

 

29.11. Sinikka Nopola

Yksi talonpoikaisen Tilkasten-Värrin suvun esi-isistä oli valtiopäivämies Tukholmassa silloin, kun kuningatar Kristiina luopui kruunusta. Sinikka matkustaa Tukholmaan esi-isänsä jalanjäljissä.

 

13.12. Hanna-Riikka Siitonen

Hanna-Riikka lähtee Pietariin etsimään äitinsä Eeva-Riitan isoisän taustoja, jotta hänelle selviäisi mikä ajoi isoisän myöhemmin kansalaissotaan, jossa sai kuolemantuomionkin toimimisesta punaisten puolella.

 

20.12. Jorma Uotinen

Jorma saa tietää olevansa makkarantekijän poika ja makkaratehtailijan pojanpoika. Jorma haluaa myös selvittää sukuyhteytensä taidemaalari Pekka Haloseen, jonka äiti oli omaa sukuaan Uotinen.

 

Suosittele162 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 07.01.2012

Mielenkiinnolla odotan ohjelma sarjaa.Varmaan ihan hyvä,samoin kuin tämä
näkynyt "Isien sota" ohjelma.

lauantaina 07.01.2012

Ensimmäinen osa ohjelmasarjasta nähty - erittäin positiivinen kokemus! Ohjelma tiivis ja hyvin tehty, eteni silti rauhallisesti asiasta toiseen. Olen harrastajasukututkija, joten arkistot ja metodit ovat tuttuja, mutta hienoa, että näitä asioita esitellään yleisemminkin tällaisessa ohjelmassa. Odotan innolla sarjan muita osia ja niissä esiin tulevia sukukohtaloita.

tiistaina 10.01.2012

Hyvin tehty, säilytti mielenkiinnon ihan loppuun saakka. Aion katsoa loputkin, toivottavasti yhtä mielenkiintoisia.

lauantaina 21.01.2012

Yritin katsoa tänään Vexi Salmesta kertovaa sarjaa. Vaihdoin kuitenkin kanavaa kesken kaiken kun jälleen kerran puheen taustalla kuului musiikinpimputusta. Muutenkin epäselvästi artikuloivan tutkijan puheesta en saanut mitään selvää.
Eikö puhe voisi olla puheena ja musiikki erikseen?

lauantaina 04.02.2012

Ville Pusa -ohjelmaan liittyen tiedoksi seuraavaa: olen joistain lähteistä lukenut joskus aikoja sitten, että Pusa-suku liittyisi Knut Posseen. Knut Jönsson Posse (1440 - 1500) ja Viipurin pamaus, voit hakea netistä näillä hakusanoilla. Knut Posse oli länsi-göötanmaalaista hallitsijasukua, ja toimi ainakin Viipurin linnan sekä Hämeen linnan käskynhaltijana. Hänellä oli paljon omistuksia ainakin Hämeessä, Tuuloksessa, mutta varmaan myös muualla, kuten Karjalan kannaksella. Nimi Pusa saattaa liittyä Knut Possen omistamiin tiloihin niillä seuduilla, joissa Ville Pusa vieraili kannaksella. Hänen sukunsa on voinut saada nimensä possen omistaman tilan nimen mukaan.

maanantaina 06.02.2012

Olipa kiintoisaa katsoa Ville Pusaa sukunsa jäljillä. Aikaisemmin en ole ehtinyt katsella tuota uutta ohjelmaa. Viipurissa on minunkin ukkini lapsena asunut.

perjantaina 10.02.2012

Kiitos, kun olette tuoneet tämän ohjelman Suomeen. Näkemissämme jaksoissa on osattu hyvin säilyttää BBC:n rauhallinen tarinoita arvostava tyyli. Moni tarina on herättänyt kiinnostuksen tutkia itse historian vaiheita enemmän. Marion Rung-jakso sai oikein toivomaan, että joku tekisi ohjelman, jossa kunnolla kerrottaisiin Suomen juutalaisista ja muista vähemmistöistä kuten tataareista.

Olisi hienoa, jos voisitte näyttää BBC:n alkuperäisiä jaksoja. Olen niitä You Tubesta jonkin verran löytänyt ja myös nähnyt jollain toisella kanavalla. Erityisesti näyttelijät David Suchet ja Alexander Armstrong löysivät taustastaan kiinnostavia kohtaloita. Ei haittaa vaikka kohdehenkilö ei olisikaan tuttu, koska pääosassa ovat menneet sukupolvet ja heidän vaiheensa.

maanantaina 20.02.2012

Voi kun voisitte kertoa mistä eri lähteistä kunkin jakson tietoja on etsitty.
Esimerkiksi jakso Eeva Litmasesta kiinnosti kovasti. Kaikki jaksot ovat herättäneet halun tutkia omaa sukua.

sunnuntaina 04.03.2012

Kiitos sarjasta, on mukavaa seurata sitä!

lauantaina 17.03.2012

Sarja on kiehtova, mutta voisko sinne päästä ei julkkis, jolla on tietoa paljon merkittävästä suvusta, mutta tietyt palikat puuttuu, jotka vois joku löytää.

Kari

maanantaina 19.03.2012

Idea perustuu julkisuudesta tuttuihin ihmisiin

Sarja "Kuka oikein olet?" on alun perin BBC:n ohjelmaformaatti Who Do You Think You Are?. Sarja perustuu siihen, että julkisuudesta tutut henkilöt selvittävät oman sukunsa taustoja.
Koska kyseessä on formaatti, se tarkoittaa sitä, että Suomessakin on ohjelma tehtävä alkuperäisideaa noudattaen. Eli tällä kertaa julkisuuden henkilöt, ehkäpä seuraavassa formaatissa sukututkimuksen supernaiset- ja miehet.

Päivi
verkkotoimittaja

keskiviikkona 28.03.2012

Jatkuuko sarja syksyllä? Otetteko vastaan julkkisehdotuksia?

lauantaina 31.03.2012

Mainio ohjelma, vaikka epätarkkuuksia tarttukin silmiini. Pitkään sukututkimusta harrastaneena varmaan katson jaksoja vähän eri lähtökohdista kun ns. tavallinen katsoja.

Odotan mielénkiinnolla Jorma Uotisen osuutta.
- "Jorma haluaa myös selvittää sukuyhteytensä taidemaalari Pekka Haloseen, jonka äiti oli omaa sukuaan Uotinen."

Minä jo tiedän sukuyhteytemme Miina Uotiseen; mummoni serkku.

maanantaina 02.04.2012

Sarjan amerikkalaisversio kesällä

TV1 lähettää kesällä Kuka oikein olet -sarjan amerikkalaisversion. Sukunsa historiaa tutkivat mm. tähdet Gwyneth Paltrow ja Kim Cattrall.
Kotimaisen version jatkosta ei ole vielä tietoa, joten julkkisehdotuksia ei tarvitse vielä miettiä.

Päivi
verkkotoimittaja

tiistaina 26.02.2013

Olisi kiva, jos tällaisia ohjelmia tehtäisiin myös tavallisista ihmisistä -ei siis julkisuuden henkilöistä! Tarinat olisivat varmasti mielenkiintoisia.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä