Seitsemäs taivas: Raha ratkaisee – koulussakin

Julkaistu maanantaina 24.09.2012 5 96

Opettaja Maarit Korhosta haastattelee toimittaja Maarit Tastula.

TV1 perjantaina 28.9. klo 22.00 - 22.50

Ohjelma uusitaan sunnuntaina 30.9. klo 17.10 - 18.00

Yle Areenassa vuoden ajan

Uskokaa tai älkää, raha ratkaisee nykyisin myös koulussa.

Varakkaiden ja hyvin koulutettujen vanhempien lapset saavat hyvät eväät. He perivät kotoaan kunnianhimon ja määrätietoisen asenteen.

Yleissivistyksellä mitattuna ero voi olla jo alakoulussa huima oppilaiden välillä. Toinen on kiertänyt 10-vuotiaana jo koko maapallon, toinen ei ole käynyt edes oman lähiönsä ulkopuolella.

 

Itku herkässä koepäivänä

Eliittivanhemmat vaativat jälkikasvultaan paljon enemmän kuin alempien sosiaaliluokkien vanhemmat.

Opettaja Maarit Korhosen kokemus eliittikouluista on se, että lapsilla on itku herkässä koepäivinä. Kymppi on tultava, sanovat vanhemmat suoraan opelle lapsen arviointikeskusteluissa.

Lähiökouluissa sen sijaan ei itketä, ennen kuin on tosi kyseessä ja maassa ämpärikaupalla verta. Eliittikoulussa lapset itkevät jo ennen kuin ovat edes kaatuneet maahan.

 

Alkoholi yhdistää

Yksi asia yhdistää vielä Suomen kansaa: alkoholi. Alakoululaisten tarinoissa alkoholi näkyy ja kuuluu. Terveystiedon tunnilla moni oppilas päättää aikuisena tehdä toisin kuin vanhempansa: juoda vain viikonloppuisin.

Korhonen on tehnyt useasta oppilaasta lastensuojeluilmoituksen.

Moni ilmoitus ei johda huostaanottoon, koska lapsi ei ole ”hengenvaarassa”: 10-vuotias osaa valmistaa itse ruoat, käydä kaupassa ja huolehtia muutenkin itsenäisesti koko elämästään ja pitää vielä huolen isästä ja äidistä.

 

Kuka tunnistaisi lahjakkuuden?

Suomalainen koulu ei ole tasa-arvoinen, väitti Pisa-tutkimus mitä tahansa.

Sekä huonot että hyvät oppilaat kärsivät tilanteesta, kun ope opettaa seiskan kasin tasoisesti eli keskiverto-oppilaan korkeudelta. Syrjityimpiä ovat lahjakkaat lapset.

Toinen asia on sitten se, pystyykö koulu edes tunnistamaan erilaisia lahjakkuuksia. Korhosen mielestä moni neropatti jää koulussa tunnistamatta.

 

Uudistukset kuormittavat

Hyvää tarkoittavat uudistukset koulussa rasittavat usein sekä oppilaita että opettajia. Maarit Korhosen työajasta 30 prosenttia menee itse opettamiseen, muu aika byrokratiaan ja organisoimiseen.

Maahanmuuttajalapsella on viikon aikana 7 eri opettajaa eikä varsinaista kotiluokkaa lainkaan. Lyhytjännitteisyys näkyy myös koulussa. Turvallisista aikuisista on pulaa.

Opettaja Maarit Korhosta haastattelee Maarit Tastula.

 

Muualla netissä:

Aikaisempien lähetysten vieraat

 

Suosittele96 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 25.09.2012

Todella hyvä, että tästä asiasta puhutaan. Onhan se jo monissa tutkimuksissa käynyt ilmi, että työntekijäperheiden lapset pääsevät harvemmin yliopistoihin kuin akateemisesti koulutettujen lapset.

perjantaina 28.09.2012

Maarit Korhosen ajatukset ovat loistavia. Lapsen suuntautumiseen elämänpoluilla vaikuttaa hyvin vahvasti vanhempien käsitys elämän hyvistä ja huonoista puolista. Ei ole luokkaeroja - paitsi politiikassa. Ihminen hakeutuu aina omille jäljilleen ja löytää matkansa varrelta onnen tai pahoinvoinnin..

perjantaina 28.09.2012

Mitä tutkimus tarkoittaa "varakkaalla ja hyvinkoulutetulla"? Pari tonnia kuussa tienaavaa akateemisesti koulutettua kirjastonhoitajaa vai tuplasti enemmän tienaavaa ammattikoulutettua putkimiestä tai paperiduunaria?

Mitä tutkimus sanoo esimerkiksi köyhien akateemisten, kuten pätkätyöläisten tai työttömien akateemisten lapsista? Perivätkö he kuitenkin mallin kouluttautumiseen ja kunnianhimoon? Entä ammattikoulutettujen ja hyvin ansaitsevien lapset?

perjantaina 28.09.2012

Hienoa, että asioista keskustellaan. Tämän ohjelman suurin opetus oli se, että haastateltavana oli jälleen yksi opettaja joka tietää miten asiat ovat. Erehtymätön, kaikkivoipa ja kaikki tietävä: Kumpa kaikki tekisivät kuten minä teen....

perjantaina 28.09.2012

Huhhu mikä ohjelma. En ole ikinä katsonut yhtä ainutta seitsemättä taivasta, mutta nyt aihe oli älyttömän mielenkiintoinen ja katsoin kokonaan, kun kanavalle eksyin. Oli myös pakko kommentoida asiaan. Kelasin mitä Maarit sano ja arvostan todella paljon niitä ajatuksia mitä hänellä oli liittyen lapsiin ja kuriin mikä pitäisi kouluissa olla. Henk.koht. olen asiaa silloin tällöin kelannut ja jotenkin näen, että lasten ongelmat lähtevät pää sääntöisesti vanhemmista liikkeelle. Omalta luokalta mä pystyn saman tien osoittamaan sormella niitä, jotka olivat koulussa häiriköitä eivätkä saaneet juuri mitään aikaiseksi muitten oppilaiden kiusaamisen lisäksi. Vihaan näitä kiusaajia edelleen vaikkeivat juuri minun elämään vaikuttaneetkaan. Osittain säälin niitä, koska sen harvan kerran kun näiden luokka"kavereiden" vanhempia näki, ne oli aina päihtyneitä. Se ei ole varsinaisesti näiden kiusaajien vika, että kotona on huonot oltavat. Mutta en myöskään hyväksy tai oikeuta huonoilla kotioloilla muiden kiusaamista. Ite nään tän kasvatus asian niin jyrkkänä, että koen huonon kasvatuksen takia lapsista kasvavan kusipäitä, jotka aikanaan johtavat nykyajan suureen avioerohakemusten määrään. Ihminen joka ei osaa käyttäytyä eikä opi ottamaan muita huomioon ei pysty elää onnellisessa parisuhteessa. Näin radikaalisti ja karrikoidusti koko kuvio esitettynä.

Saatoin puhua vähän aiheen vierestä, mä tulin tähän ohjelmaan vähän kesken mukaan. Itse oon mielestäni hyvästä perheestä ja saanut hyvän kasvatuksen. Raha vs. köyhyys on mun mielestä yks raivostuttavimmista asiasta maailmassa. Meidän perheessä oli asiat taloudellisesti kenties hieman keskivertoa enemmän kohdallaan, mutta. Mulle opetettiin, että mä en oo vihanen rikkaille joilla on vielä enemmän tai että en yhtään väheksy ihmistä, jolla on mua vähemmän. Ärsyttää myös omassa parisuhteessa älyttömästi, kun muija arvostelee usein "rikkaita". Milloin mikäkin S-Market on porvareiden alueella, eikä siellä voi käydä. Huhhu. Jokainen perhe voi olla rikas lainaten mummoa: "ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot." Hirvityksellä katselen, kun jotkut tutut elelee pikavipeillä ja ostaa mielettömät määrät tavaraa osamaksuilla, joihin ei oikeasti olis varaa. "Ei tää puhelin maksanu, ku 15 euroa kuussa.." ja on sen kanssa naimisissa kolme vuotta. Plus, että edelliset puhelin kytköt ja muut pakko-saada-romut painaa osamaksuilla päälle.

Mä olen samaa mieltä Rauno Meriön kommentin kanssa, että luokkaeroja ei ole. Ihmiset itse luokittelee kaikki vähänkin erilaiset ihmiset luokkiin ja lapsestakin tulee rasisti, jos isä käskee vihata ulkomaalaisia(tai köyhiä tai rikkaita tms.)

Herättipä tämä paljon ajatuksia. En oikeastaan lue mitään kirjoja, mutta tän Maaritin kirjan haluaisin lukea.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä