Prisma: Myrkky tappaa – ja parantaa

Julkaistu keskiviikkona 02.05.2012 1 132

Myrkkyjen asiantuntija ja seikkailija Zoltan Takacs matkaa Vietnamin sademetsiin.

TV1 maanantaina 7.5. klo 19.00 - 19.55

Yle Areenassa 30 päivää

Jopa 100 000 ihmistä vuodessa kuolee eläinten, kuten hämähäkkien, käärmeiden, sammakoiden ja meduusojen myrkkyihin, jotka voivat lamauttaa lihaksiston, sekoittaa aivojen toimintaa tai myrkyttää veren.

Nopeimmillaan kuolema voi tulla jopa minuutissa.

Samalla nämä myrkyt kuitenkin sisältävät aineita, jotka ovat lääketieteen kannalta erityisen kiehtovia ja hyödyllisiä.

Jotkut tiedemiehet ovat kuitenkin valmiita matkustamaan minne tahansa ja tekemään mitä vain vaaditaan, jotta he saisivat näytteitä näistä myrkyistä.

 

Myrkkyä viidakosta

Prisma-dokumentissa Myrkky tappaa – ja parantaa (Venom: Nature´s killer) selvitetään myrkkyjen ominaisuuksia ja kerrotaan ihmisistä, jotka niitä metsästävät.

Pääsemme myrkkyjen asiantuntijan ja seikkailija Zoltan Takacsin matkaan Vietnamin sademetsiin ja rannikolle.

Takacs on tekemässä suurta kirjastoa tappavista myrkyistä, joista jokainen voi olla ratkaisu tappavan sairauden lääkkeeseen.

Jopa 20 miljoonasta myrkystä ihmisen tiedossa on noin 10 000 ja käytössä vain muutama sata.

 

Pelastavat käärmeet

Vietnamista matkataan Yhdysvaltoihin, jossa tavataan ihmisiä, jotka ovat pelastuneet kuoleman partaalta käärmeiden avulla.

Jotkut ovat halvaantuneet, toiset kouristelleet ja kolmannet vuotaneet lähes kuiviin – parantava lääke on osin koostunut käärmeen myrkyistä.

Käärmeet ovat kuitenkin vain alkua. Los Angelesilaisessa tutkimuslaitoksessa tutkitaan hämähäkkejä ja niiden myrkkyjen hyödyllisyyttä ihmisille.

 

Lypsettäviä etanoita

JP Bingham pitää ehkä oudointa tilaa maailmassa, jossa tutkitaan ja lypsetään myrkyllisiä kotiloetanoita. Lääketieteen lisäksi tästä lajista ollaan kiinnostuneita myös Yhdysvaltojen asevoimissa.

Ihminen on kuitenkin vasta alkutekijöissä tappavien myrkkyjen löytämisessä. Potentiaali lääketieteessä on hurja eikä ole ihme, että asialle vihkiytyneet ihmiset yrittävät niin intohimoisesti löytää lisää näitä myrkkyjä ja kehittää niistä tulevaisuuden vallankumouksellisia lääkkeitä.

Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat, 2010.

 

Suosittele132 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 09.05.2012

Hämähäkkejä en itse uskalla aina edes katsoa, mutta olen tiennyt, että jos on sattunut saamaan myrkkyä, voi saada myös vastamyrkyn, on kyseessä ihminen tai eläin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä