Hae YLEstä:
Uutismixi
  Etusivu Juttuarkisto Taustajutut Viikon kysymys Tekijät Kysymykset ja Palaute  
 

LÄHETYS


torstaisin TV1
klo 10.15

UUSINNAT


torstaisin
TV1 klo 12.35
Teema klo 15
TV2 klo 15.55
YLE24 klo 16.20
tähti
Juttuarkisto

AVARUUS


20.1.2005
Cassini-Huygens -avaruusluotain saapui Saturnuksen kuuhun Titaniin viime viikolla peräti seitsemän vuoden matkanteon jälkeen. Koko maailma seurasi sen tehtävän onnistumista, sillä näin pitkiä tutkimusmatkoja tehdään harvoin. Cassini-Huygens onnistui tavoitteessaan, eli se lähetti maahan tietoa Titanin ilmakehästä. Titania sanotaan "pakastetuksi maapalloksi", sillä sen ilmakehä on hyvin samantyyppinen kuin mitä maapallolla oli neljä miljardia vuotta sitten. Titanista saaduista tiedoista toivotaan lisäselittäjää myös maapallon syntyhistoriaan.

Vaikka maailma kiinnostuikin hetkeksi Cassini-Huygensin touhuista, avaruus ei tällä hetkellä ole suuri puheenaihe. Avaruusaiheisia tietokonepelejä on vähän, ja televisiossa pyörii vain pari aiheeseen liittyvää sarjaa. Tarvitaanko uusi kuukävely ennen kuin avaruus alkaa taas toden teolla kiinnostaa?

Linkkejä aiheesta:
CASSINI-HUYGENSIN MATKA>>
KUUKÄVELYSTÄ SUOMEKSI>>
KUUKÄVELYSTÄ ENGLANNIKSI>>

TSUNAMI JA ELÄIMET


20.1.2005
Tsunami iski Sri Lankan eteläosiin tuhoisasti. Siellä sijaitsevassa Yalan kansallispuistossa norsut ja muut eläimet selvisivät kuitenkin vaistonsa ansiosta naarmuitta. Onnettomuusaamuna puiston linnut alkoivat äännellä omituisesti. Yhtäkkiä myös puiston 200 elefanttia pakenivat kukkuloille. Puiston johtajan mukaan eläimet varoittavat toisiaan äänillä, joita ihminen ei kuule "Ne ääntelevät infraäänillä, jotka ovat niin matalia, että ihminen ei niitä kuule. Niillä on kyky havaita ääniaaltoja, joista meillä ei ole tietoakaan."

Hyökyaaltoa osasivat varoa myös jotkut ihmiset, jotka ymmärsivät eläinten käytöstä. Andamaanien saariryhmillä elää useita alkuperäiskansoja. Jarawa -heimon asukkaat huomasivat lintujen oudot äänet ja ymmärsivät paeta lähestyvää aaltoa.

Nyt kehitellään laitteita, jotka varoittavat tsunamista. Mutta eipä mikään niistä taida olla eläinten veroinen.

Mikä tsunami on?
http://www.fimr.fi/fi/itamerikanta/bsds/2444.html
Virtuaalikoulutien sivu

Ylan kansallispuisto Sri Lankassa

SÄHKEITÄ

ULKOMAAN SÄHKEET
YK vaatii kehitysmaiden auttamista ja pian. Jos rikkaat maat antaisivat raha-apua kaksi kertaa nykyistä enemmän, kaksisataa miljoonaa köyhää pääsisi edes nälästä. Suomi antaa apua vain puolet siitä, mikä on virallinen tavoite.

Uusi maailman suurin matkustajalentokone esiteltiin toissapäivänä Ranskassa. Airbus-jumbojetissä on tilaa muun muassa sängyille, kasinolle ja kauneushoitolalle. Jättiläisen pitäisi tulla liikenteeseen vuonna 2008, ja toivottavasti niin että se pysyy myös ilmassa.

KOTIMAAN SÄHKEET
Mihin peruskoulun jälkeen? Next step -messuilla Turussa esittäytyvät koulut ja ammatit - ammattikouluun haluaa yhä useampi.

Kilpailu opiskelijoista on kovaa - helsinkiläinen kokkikoulu kauppasi opinahjoaan tyynysodalla. Toisiaan mäiski yli tuhat sotijaa - silti yritys päästä guinnesin ennätystenkirjaan ei onnistunut.

Aasian tsunamin uhreille saatiin kasaan konsertilla 300 tuhatta euroa. Lavalle kipusivat esimerkiksi Negative, HIM ja The Rasmus. TV2 näyttää konsertista koosteen ensi sunnuntaina.

AIEMPIEN JUTTUJEN ARKISTO

Katso lähetys
Osallistu keskusteluun
Koostamo
 
   
Päätoimittajat | Palaute | YLE24:n online-uutiset
|YLE|24 ©2005
Tämä sivu on optimoitu 1024x768 resoluutiolle.