Hae YLEstä:
Uutismixi
  Etusivu Juttuarkisto Taustajutut Viikon kysymys Tekijät Kysymykset ja Palaute  
 

LÄHETYS


torstaisin TV1
klo 10.15

UUSINNAT


torstaisin
TV1 klo 12.35
Teema klo 15
TV2 klo 15.55
YLE24 klo 16.20
tähti
Taustajutut

NÄLKÄ


24.2.2005
Vaikka ihminen on käynyt kuussa, keksinyt auton, tietokoneen ja monenlaisia muita vempeleitä, nälkää maailmasta ei ole pystytty poistamaan. Yli 850 miljoonaa ihmistä elää nälässä. Joka seitsemäs maailman ihminen ei siis saa tarpeeksi ruokaa. Joka päivä noin 24 000 ihmistä kuolee nälkään ja nälästä johtuviin tauteihin. Esimerkiksi monissa Afrikan maissa nälkä ei näytä helpottavan vaan pikemminkin pahentuvan.

Nälkä on kummallinen ongelma muun muassa siksi, että se ei johdu ruuan vähyydestä. Jos ruoka jaettaisiin tasan, sitä riittäisi jokaiselle kaksi kiloa päivässä. Miten ruuan jakaminen onnistuu, siinä onkin meillä tuhannen taalan kysymys.

Yksi nälän syy on se, että rikkaat maat kuten Euroopan maat, Yhdysvallat ja Australia tuottavat liikaa viljaa ja myyvät sitä halvalla eteenpäin. Köyhien maiden viljelijöiden ei kannata viljellä lähiseutujen asukkaille ruokakasveja, vaan he viljelevät mieluummin rahakkaampia tuotteita kuten kahvia, kaakaota tai tupakkaa. Nämä tuotteet menevät vientiin ja tekevät kehitysmaat riippuvaisiksi esimerkiksi maailman kahvimarkkinoista. Pelloilla ei ole tilaa viljellä ruokakasveja.

Minna Mannert on tutustunut kehitysmaakysymyksiin ja maailman ruokaongelmiin monessa eri järjestössä. Tällä hetkellä hän toimii Kirkon ulkomaanavun nuorten verkostossa. Hän tietää, että sormia napsauttamalla nälkää ei saada poistettua. Minna kuitenkin uskoo, että pienilläkin teoilla maailmasta voi tulla parempi paikka. Hän itse ostaa mielellään esimerkiksi reilun kaupan kahvia.

Helsingin kasvitieteellisessä on meneillään näyttely, jossa esitellään maailman ruokakasveja. Tärkeimpiä kasveja ovat maissi, riisi ja vehnä. Ihminen viljelee ruuaksi noin sataa kasvia, mutta ylipuutarhuri Marko Pesun mielestä voisi olla järkevää, että viljeltäviä lajeja olisi enemmän. Kaikkiaan maailmassa on yli 20 000 syötäväksi kelpaavaa kasvia.

Lisätietoa:
Kasvitieteellinen puutarha >>
Changemaker - Kirkon ulkomaanavun toimintaverkosto nuorille >>
Suomen Punaisen ristin tietopaketti nälästä >>
Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston kokoamaa tietoa >>
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO >>

AIEMMAT TAUSTAJUTUT

Katso lähetys
Osallistu keskusteluun
Koostamo
 
   
Päätoimittajat | Palaute | YLE24:n online-uutiset
|YLE|24 ©2005
Tämä sivu on optimoitu 1024x768 resoluutiolle.